Fibromul uterin: diagnosticare si optiuni de tratament

tratament fibrom uterin

Fibromul uterin este o afectiune destul de des intalnita la femeile cu varste intre 30 si 50 de ani. Potrivit unor studii, 3 din 4 femei dezvolta fibroame uterine pe parcursul vietii, dar majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor, deoarece simptomele sunt destul de rare. Despre optiunile de tratament pentru fibrom uterin vorbim in acest articol.

Miomectomia si embolizarea sunt doua variante de tratament pentru fibrom uterin. Explicam pas cu pas ce inseamna fiecare procedura si la ce sa te astepti daca treci printr-o anumita metoda.

Embolizarea arterelor uterine, metoda de tratament pentru fibrom uterin

Embolizarea arterelor uterine reprezinta o metoda minim invaziva de tratament. Interventia nu este efectuata de un ginecolog, ci de un medic de radiologie interventionala si de terapie endovasculara.

embolizare fibrom uterin

Este nevoie de un angiograf si este o metoda care deocamdata se utilizeaza destul de rar. Embolizarea arterelor uterine presupune navigarea prin vasele de sange de la mana pana in uter. Cand se ajunge la vasele de sange care alimenteaza fibroamele, acestea se embolizeaza. Practic, se blocheaza aceste vase de sange cu niste microsfere, ceea ce impiedica alimentarea cu sange a tumorilor.

Pacienta este treaza in timpul interventiei si nu ramane cu nicio cicatrice, pentru ca nu se fac incizii. Controalele ecografice se fac la o luna, 3 si 6 luni de la interventie. Dupa 6 luni, uterul ar trebui sa se intoarca la o dimensiune normala, iar pacienta nu mai are simptome.

Miomectomie, tratament pentru femeile care vor sarcina

Fibromul uterin poate fi indepartat si prin histerectomie sau miomectomie. Dezavantajul unei histerectomii este reprezentat de faptul ca pacienta nu mai poate ramane insarcinata, pentru ca uterul este scos prin operatie.

Pe de alta parte, interventia de miomectomie permite o sarcina ulterioara. O miomectomie se poate face pe cale abdominala, daca fibromul este in muschiul uterului sau la nivelul cavitatii uterine. In acest caz, pacienta va fi sub anestezie generala sau epidurala. Pentru o spitalizare de scurta durata, o miomectomie se poate face si laparoscopic, tot sub anestezie generala. Daca o histerectomie garanteaza faptul ca nu mai apar alte fibroame, celelalte metode de tratament au un anumit risc de recidiva a acestor tumori.

In cazul unei femei tinere, care isi doreste sa aiba copii, este esentiala pastrarea uterului, in masura in care este posibil.

Astfel, in aceste situatii este indicata miomectomia, care da femeii posibilitatea de a obtine o sarcina dupa interventie. Indepartarea uterului ar trebui sa fie ultima solutie.

miomectomie fibrom uterin

Indepartarea fibromului, fara sectionarea uterului, se poate face si prin miomectomie histeroscopica. Interventia presupune introducerea unui histeroscop in uter prin vagin si colul uterin, in special pentru noduli sub 5 cm din interiorul uterului. Pentru fibroamele care au ajuns in col se poate face miomectomie vaginala, fara histeroscop.

Ai intrebari despre tratament pentru fibrom uterin? Lasa-ne un mesaj sau un comentariu ori programeaza-te in clinica pentru un control realizat de cei mai buni specialisti in domeniu!

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Miomectomia si histerectomia pot fi realizate prin una sau mai multe incizii mici, folosind laparoscopia, prin vagin sau printr-o incizie mare abdominala. Metoda folosita depinde de caz, incluzand localizarea, marimea, tipul fibromului si optiunea pacientei de a ramane insarcinata sau nu. Poti citi mai multe despre cele doua metode in Fibromul uterin: diagnosticare si optiuni de tratament. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x