Sanii sunt bolnavi. Cauze si simptome in patologia sanului.

Patologia Sanului

Orice senzatie anormala la nivelul sanului sau orice simptom care ridica intrebari ar trebui sa le aduca pe femei la medicul specialist. Structura acestui organ este extrem de complexa, astfel si afectiunile pe care poate sa le sufere sunt dintre cele mai diverse, de la o simpla sensibilitate care nu pune probleme deosebite, pana la cancer mamar.

Sanul unei femei este format, in cea mai mare parte, din tesut gras si conjunctiv. Fiecare glanda mamara prezinta lobuli, cei care produc laptele si care sunt legati intre ei prin canale subtiri numite ducte, ganglioni limfatici, vase limfatice si vase de sange. Nu exista muschi in structura sanului.

Niciunul din simptomele de la nivelul sanului nu trebuie ignorat, indiferent cat de nesemnificativ pare la prima vedere. In acelasi timp, nu e cazul sa ne speriem de la orice. Spre exemplu, tumefierea si sensibilitatea de care sufera multe femei inainte de menstruatie sunt inofensive. Exista si tratamente care pot usura disconfortul cauzat de simptomele premenstruale.

dr. Ciprian Pop-Began, medic specialist obstetrica-ginecologie

Riscuri pentru femeile care alapteaza

Femeile care alapteaza sau care au oprit recent alaptatul pot sa ajunga la mastita, o infectie a sanului cauzata de bacterii. In cazuri grave, se pot forma abcese, care, daca nu se retrag in urma unui tratament medicamentos, trebuie indepartate chirurgical. Si scurgerile de la nivelul mameloanelor ar trebui sa atraga atentia femeilor, culoarea si consistenta lor putand arata o anumita afectiune. Daca lichidul alb este probabil lapte, cel rosu-inchis poate sa indice existenta unei tumori benigne, iar o scurgere apoasa poate fi un indicator pentru un cancer in stadiu incipient. Si forma mameloanelor e importanta. Daca sunt retractate din nastere, atunci e ceva normal. Daca asta s-a intamplat mai tarzu, poate fi un simptom al cancerului.

Tot la nivelul sanilor putem intalni chisturi, de cele mai multe ori inofensive, care dispar de obicei dupa menstruatie. Chistul este o formatiune plina de lichid, care isi poate schimba forma daca este strans si se poate deplasa sub piele.

Adenofibroamele sunt noduli, tumori benigne care apar in general in prima jumatate a perioadei de sarcina. Intai ne asiguram ca acel nodul nu este malign si apoi, in functie de ce ne arata testele, ii putem aspira continutul sau nu. Cea mai grava problema la nivelul sanilor ramane insa cancerul mamar. Exista simptome care trebuie sa ne ingrijoreze, cum ar fi noduli sau ingrosari ale sanului, scurgeri mamelonare clare sau rosii, un mamelon retractat, daca nu asta e forma din nastere, modificari ale conturului sanului, o gaura sau un pliu in tegument sau inrosirea pielii de pe san.

dr. Ciprian Pop-Began

Recomandarea medicului e ca toate femeile cu varsta peste 20 de ani sa-si examineze singure sanii, de preferat la o saptamana dupa menstruatie, iar in cazul in care observa schimbari sa faca investigatii mai amanuntite. De asemenea, un control la un medic specialist ar trebui sa fie o data pe an pentru femeile intre 20 si 40 de ani, urmand ca dupa aceasta varsta medicul sa recomande efectuarea unei mamografii in fiecare an.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Din fericire, nu intotdeauna o modificare la nivelul sanului semnifica prezenta cancerului. Exista si alte afectiuni despre care poti afla mai multe in articolul Sanii sunt bolnavi. Cauze si simptome in patologia sanului. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux