Ovocite – Donate sau nu – Proaspete ori congelate.

ovocite donate

Procedura de fertilizare in vitro presupune crearea unui mediu propice, in laborator, care favorizeaza fecundarea ovocitelor de catre spermatozoizi, pentru a crea unul sau mai multi embrioni. Se pot folosi ovocite proprii sau ovocite donate, la fel si spermatozoizi, de la partener sau de la donator.

In ceea ce priveste ovocitele, acestea pot fi proaspete, adica preluate anterior de la pacienta sau de la donatoare, special pentru procedura, in urma stimularii ovariene, sau congelate, fie pentru ca aceasta a decis anterior sa isi puna cateva ovocite la pastrare, fie pentru ca a apelat la o donatoare.

De regula, femeile care isi pun ovocite la pastrare vor sa se concentreze pe cariera sau nu se simt inca pregatite sa devina mame, dar sunt constiente, totodata, de faptul ca fertilitatea scade odata cu varsta si vor sa se puna la adapost. Mai exista si cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer si aleg sa isi congeleze cateva ovocite inainte de a face chimioterapie sau radioterapie, tratamente care pot distruge fertilitatea. Un alt tip de ovocite congelate este cel de la donatoare, a caror folosire prezinta insa semnificative diferente fata de fertilizarea in vitro cu ovocite proaspete.

Care varianta este mai potrivita?

Teoretic, inghetarea ovocitelor presupune prezervarea calitatilor materialului genetic. Daca ne uitam la statistici, insa, sansele de a avea un copil dintr-un ovul congelat sunt de circa 5%, deci mult mai mici decat in cazul unei fertilizari in vitro cu ovocite proaspete. Daca pornim pe aceasta idee, sansele de a obtine o sarcina dupa o procedura cu ovocite donate proaspete de la donator selectat, sunt de peste 70%. De ce? De exemplu, clinica noastra colaboreaza cu Medimall Atena, care face o selectie riguroasa: femei intre 18-35 de ani, sanatoase, cu ovocite de buna calitate.

Tehnica de congelare a ovulelor nu reprezinta o garantie ca vei obtine sarcina dorita. Bine, nicio tehnica nu are reusita de 100%. Succesul procedurii depinde mult de varsta la care s-a facut prelevarea ovocitelor. Cu cat varsta este mai inaintata, cu atat sansele sunt mai mici. Calitatea ovocitelor scade mult dupa 35 de ani si se prabuseste dupa 40 de ani. Regula se aplica si la ovocitele proaspete.

In SUA, de exemplu, majoritatea femeilor care isi congeleaza ovocitele nu se intorc la clinica pentru a le folosi, adica pentru a apela la reproducerea umana asistata. Acest lucru se intampla fie pentru ca au reusit sa obtina o sarcina natural, intre timp, fie pentru ca au renuntat la ideea de a deveni mame, cel putin pentru moment.

O alta situatie in care se pot folosi ovocite donate proaspete sau congelate este cea de FIV cu embrioni donati.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x