Ovocite congelate sau proaspete donate, sansa de a avea copii

sarcina cu ovocite congelate sau proaspete

Donarea de ovocite face posibil ca femei din toata lumea, care nu pot concepe cu propriile ovule, sa ramana insarcinate si sa aiba copii. Ovocite donate congelate sau proaspete sunt acum utilizate cu succes in tratamentul FIV pentru mai multe categorii de femei. Acestea sunt cele cu insuficienta ovariana prematura, rezerva ovariana scazuta sau ovule de proasta calitate. Daca esti intr-o astfel de situatie si te intrebi daca sa alegi ovocite congelate sau proaspete pentru sarcina ta, iti prezentam in acest articol mai multe informatii despre fiecare optiune. Discuta cu un specialist si ia decizia potrivita pentru tine.

Exista si femei care aleg sa apeleze la ovocite congelate sau proaspete donate dupa ce au avut mai multe cicluri anterioare de FIV esuate. De asemenea, sunt situatii in care femeia sufera de o anomalie genetica care ar putea fi transmisa si copilului si atunci opteaza pentru ovocite donate.

Principala diferenta intre ovocite congelate sau proaspete: momentul in care sunt fertilizate

Principala diferenta reala intre utilizarea ovocitelor congelate sau proaspete tine de momentul in care se desfasoara procesul de fertilizare a ovulelor. Ovocitele proaspete sunt fertilizate in cateva ore dupa ce au fost extrase de la donatoare. Apoi, sunt tinute in laborator timp de 5 zile – cel mai des, pana cand embrionul rezultat ajunge la stadiul de blastocist. Dupa aceasta perioada, embrionul este transferat femeii care beneficiaza de procedura FIV, pentru a obtine sarcina. Mai multe informatii despre alegerea zilei in care se face transferul aici.

In cazul ovocitelor donate congelate, ovulele nu sunt fertilizate imediat. Ele sunt crioconservate in cateva ore dupa ce au fost extrase de la donatoare. Cand femeia care doreste sa devina mama este gata pentru transfer, mai multe ovocite sunt dezghetate, apoi fertilizate si crescute in laborator pana la stadiul cand embrionul se transforma in blastocist. Embrionul poate fi de asemenea congelat, pentru a fi transferat intr-o etapa ulterioara.

Procedura FIV cu ovocite congelate sau proaspete, similara

Concret, procedura de fertilizare in vitro presupune crearea unui mediu propice, in laborator. Mediul favorizeaza fecundarea ovocitelor de catre spermatozoizi. Scopul este de a obtine unul sau mai multi embrioni. Se pot folosi ovocite congelate sau proaspete, proprii sau donate. La fel stau lucrurile si cu spermatozoizii. Ei pot proveni de la partener sau de la donator.

Astfel, ovocitele folosite in FIV pot fi proaspete, adica preluate anterior de la pacienta sau de la donatoare, special pentru procedura, in urma stimularii ovariene. Afla mai multe despre tratamentul infertilitatii cu ajutorul ovocitelor donate din articolul Ovocite Donate in Romania: totul despre indicatie, etape, procedura si sanse de reusita.

Cine foloseste ovocite congelate

In FIV, se pot folosi si ovocite congelate, asa cum am afirmat mai sus. Ele pot proveni chiar de la femeia care apeleaza la FIV si care a decis anterior sa isi puna cateva ovocite la pastrare sau de la o donatoare.

donarea de ovocite congelate sau proaspete

De regula, femeile care isi pun ovocite la pastrare vor sa se concentreze pe cariera sau nu se simt inca pregatite sa devina mame. Ele sunt constiente, totodata, de faptul ca fertilitatea scade odata cu varsta si vor sa se puna la adapost. Mai exista si cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer. Acestea pot alege sa isi congeleze cateva ovocite inainte de a face chimioterapie sau radioterapie. Si asta pentru ca tratamente pot distruge fertilitatea.

Specialistii dau asigurari ca o femeie de peste 40 de ani are aproape aceleasi sanse de a ramane insarcinata si de a avea un copil sanatos apeland la FIV cu ovocite donate ca o femeie mai tanara care isi foloseste propriile ovule.

Fertilizare in vitro cu ovocite proaspete

In trecut, singurele ovocite donate disponibile erau cele proaspete. Iata cum se desfasoara procedura in acest caz. Folosind medicamente, clinica de fertilizare sincronizeaza ciclurile donatoarei de ovule cu ale femeii care urmeaza sa beneficieze de ele. In cadrul procesului, donatoarea este apoi stimulata cu medicamente pentru fertilitate timp de doua saptamani. Ovulele sunt apoi extrase si fertilizate in laboratorul de embriologie. Unul dintre embrionii rezultati este transferat si orice embrioni suplimentari pot fi inghetati pentru utilizare ulterioara.

In ultimii ani, imbunatatirea metodelor de crioconservare au facut posibila inghetarea cu succes a ovocitelor nefertilizate. Procesul, numit si vitrificare, ingheata ovulele ultrarapid, astfel incat este mai putin probabil ca ele sa fie afectate de proces, fata de metodele utilizate in trecut.

Ovocite congelate sau proaspete: varianta potrivita

Teoretic, inghetarea ovocitelor presupune prezervarea calitatilor materialului genetic. Daca ne uitam la statistici, probabilitatea de a avea un copil dintr-un ovul congelat este mai mica decat in cazul unei fertilizari in vitro cu ovocite proaspete. Pe de alta parte, sansele de a obtine o sarcina cu ovocite donate proaspete, de la donator selectat, sunt de peste 70%. Si asta pentru ca, in clinicile din tarile cu traditie in domeniu, cum este Grecia, se face o selectie riguroasa a donatoarelor. Sunt femei intre 18 si 35 de ani, sanatoase, cu ovocite de buna calitate.

Ovocite congelate sau proaspete: succesul FIV, in functie de varsta la care s-a facut prelevarea

Tehnica de congelare a ovulelor nu reprezinta o garantie ca vei obtine sarcina dorita. Nicio tehnica nu are reusita de 100%. Succesul procedurii depinde mult de varsta la care s-a facut prelevarea ovocitelor. Cu cat varsta este mai inaintata, cu atat sansele sunt mai mici. Calitatea ovocitelor scade mult dupa 35 de ani si se prabuseste dupa 40 de ani.

FIV cu ovocite congelate sau proaspete

In SUA, de exemplu, majoritatea femeilor care isi congeleaza ovocitele nu se intorc la clinica pentru a le folosi. Acest lucru se intampla fie pentru ca au reusit sa obtina o sarcina in mod natural, fie pentru ca au renuntat la ideea de a deveni mame.

Avantajele ovocitelor congelate

In ciuda unei rate mai scazute de obtinere a sarcinii, exista si argumente in favoarea apelarii la ovocite congelate. De exemplu, ovocitele donate congelate sunt disponibile imediat. Nu exista necesitatea sincronizarii cu ciclul donatoarei sau chiar a gasirii unei donatoare disponibile, ca in cazul ovocitelor proaspete.

Si costurile pe ciclu de tratament sunt in general mai mici atunci cand se folosesc ovocite donate congelate. Si asta pentru ca multe dintre costuri sunt impartite intre mai multi beneficiari.

Deoarece ovocitele congelate sunt deja in banca de ovule, se elimina riscul ca o femeie sa nu mai poata dona din cauza unui raspuns slab la tratamentul de stimulare sau sa se obtina foarte putine ovule si de slaba calitate.

Unele banci de ovule pot chiar garanta ca in cazul in care nu se obtine un blastocist matur, de buna calitate sau chiar nasterea bebelusului, sa inlocuiasca ovocitele.

FIV cu embrioni congelati versus embrioni proaspeti

O alta situatie in care se pot folosi ovocite congelate sau proaspete este cea de FIV cu embrioni donati. Concret, dupa ce ovocitele au fost fertilizate in laborator si au ajuns la stadiul de embrioni, unul dintre ei este transferat. Cei suplimentari poti fi conservati pentru utilizarea ulterioara sau pentru a fi donati.

Astfel, de la caz la caz, momentul transferului de embrioni poate varia, daca embrionii transferati sunt proaspeti sau congelati. Transferul de embrioni proaspeti se refera la embrionii care sunt plasati in uter la 3-5 zile dupa ce ovulele unei femei au fost colectate si fertilizate de spermatozoizi. Transferul de embrioni congelati se refera la situatia cand embrionii care au fost initial vitrificati si apoi dezghetati la o data ulterioara pentru transferul in uter.

La inceputul practicarii FIV, transferul de embrioni proaspeti a fost abordarea cel mai des aplicata. Ulterior, tehnicile utilizate pentru inghetarea si decongelarea embrionilor s-au imbunatatit. Asa s-a ajuns azi pana la un punct in care mai mult de 90% dintre embrioni supravietuiesc procesului.

Transferul de embrioni proaspeti scurteaza durata procedurilor

Femeile care opteaza pentru FIV sunt adesea dornice sa ramana insarcinate cat mai repede posibil. Cele mai multe aleg transferul de embrioni proaspeti care este mai rapid si mai eficient.

Succesul transferului de embrioni depinde de o serie de factori. Cel mai important este receptivitatea uterina, adica cat de pregatit este uterul pentru a primi embrionul. In afara acestei ferestre de receptivitate, embrionul poate esua sa se implanteze in peretele uterului.

Pentru a primi embrionul cu succes, uterul trebuie sa fie „amorsat” de hormonii estrogen si progesteron. In conditii naturale, amorsarea uterului este sincronizata perfect cu ciclul lunar al unei femei. Acest lucru inseamna ca daca un ovul este eliberat din ovar si fertilizat de spermatozoizi, uterul este gata sa primeasca embrionul.

Transferul de embrioni inghetati si avantajul momentului de receptivitate uterina

In cadrul FIV, atunci care un embrion proaspat este crescut si gata de transfer, este posibil ca momentul de receptivitate uterina sa fi trecut.

diferente ovocite congelate sau proaspete

In cazul transferului de embrioni inghetati, se depaseste aceasta problema prin intarzierea procesului de transfer. Acest lucru da timp nivelurilor hormonale sa revina la normal, iar embrionul este apoi transferat la o data ulterioara, cand uterul este din nou receptiv.

Situatiile cand transferul de embrioni congelati sunt cea mai buna optiune

Exista cateva situatii in care transferul de embrioni congelati poate fi considerat cea mai buna optiune, respectiv:

  • cand nivelurile de progesteron sunt ridicate. In momentul extragerii ovulelor, exista o sansa mai mare ca fereastra de receptivitate uterina sa se decaleze. In aceste cazuri, in general este mai bine sa ingheti embrionii si sa-i transferi mai tarziu, cand uterul este din nou receptiv;
  • sindromul ovarului polichistic. Studiile au aratat ca femeile cu aceasta afectiune tind sa aiba rezultate mai bune la transferul de embrioni congelati fata de cei proaspeti. Transferul de embrioni inghetati reduce riscul aparitiei sindromului de hiperstimulare ovariana. Aceasta este o complicatie a extragerii ovocitelor. De asemenea, este asociat cu o sansa mai mare de sarcina in curs.
  • embrioni care necesita testare genetica. Testarea genetica a embrionilor necesita timp. In consecinta, in momentul in care un embrion testat este gata pentru transfer, este probabil ca fereastra de receptivitate uterina sa se fi incheiat. In acest scenariu, transferul de embrioni inghetati este de obicei mai potrivit.

Embrionii congelati, supusi procesului de “inghet – dezghet”

Pe alta parte, prin transferul de embrioni proaspeti se evita necesitatea procesului de inghet – dezghet. In timp ce tehnologia actuala permite o rata de supravietuire mai mare de 90% pentru embrionii congelati, acest nivel de risc poate sa nu fie acceptabil pentru unii pacienti. Si asta mai ales in cazul in care au deja un numar redus de embrioni. Asa cum spuneam, transferul de embrioni proaspeti poate duce la un timp mai scurt pana la obtinerea sarcinii.

Atunci cand ai de ales intre ovocite congelate sau proaspete sau transferul de embrioni proaspeti vs. congelati, nu exista o abordare universala. Deciziile trebuie sa fie personalizate in functie de circumstantele individuale. Specialistii in fertilitate ai Dacia Medical Center vor evalua specificul situatiei tale si vor adapta sfaturile. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: winfertility.com; santamonicafertility.com;

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] parintii care doresc selectia de gen. Mai multe informatii pe aceasta tema poti afla din articolul Ovocite congelate sau proaspete donate, sansa de a avea copii […]

[…] pot folosi ovocite donate, proaspete sau congelate. Despre diferentele dintre cele doua poti afla mai multe din articolul Ovocite congelate sau proaspete: cea mai buna optiune pentru sarcina. […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux