Ovocite Donate. Sanse. Solutii.

Ovocite Donate. Sanse. Solutii.

De la 1 ianuarie!

Ai peste 40 de ani si rezerva ovariana scazuta? Afla care sunt sansele de a ramane insarcinata!

Fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana. Ea nu creste de-a lungul vietii si nici nu exista metoda care sa ne ajute sa le “inmultim”. Pe ele, pe ovule. Rezerva reprezinta capacitatea ovarelor de a produce ovocitele necesare procesului de reproducere. Rezerva ovariana nu creste niciodata, doar scade.

Asadar, scaderea rezervei ovariene e un proces ireversibil, pentru care nu exista tratament.

Pana la 35 de ani, scaderea este graduala si nu foarte abrupta. Dupa acest prag, insa, rezerva incepe sa se prabuseasca de-a dreptul. Este principalul motiv pentru care sansele de a mai obtine o sarcina pe cale naturala scad pe zi ce trece, in special atunci cand te apropii de 40 de ani.

Rezerva ovariana porneste de la 1-2 milioane de foliculi, la nastere. La pubertate, ajunge la 400.000-500.000 de foliculi, pentru ca inainte de menopauza sa ramana doar 1.000 de foliculi.

Nu doar numarul e important in procesul de reproducere, ci si calitatea ovocitelor.

Cele mai bune ovule se elibereaza in primii ani de la debutul menstruatiei. Pe masura ce timpul trece, calitatea ovocitelor scade. Adica o piedica in plus in obtinerea unei sarcini viabile.

Atunci cand sarcina nu apare pe cale naturala, fertilizarea in vitro este metoda de reproducere umana asistata care maximizeaza sansele pacientei de a deveni mama. Principalul avantaj este ca foloseste ovocitele de buna calitate ale pacientei, care au fost prelevate in urma stimularii ovariene. Problema este ca embriologii lucreaza cu “materialul clientului”, ceea ce devine o problema atunci cand toate ovocitele sunt de slaba calitate.

Dupa 40 de ani, sansele ca ovocitele prelevate sa fie de proasta calitate sunt foarte mari.

Pentru a te pune totusi la adapost, in cazul in care urmeaza sa faci un tratament care iti poate afecta fertilitatea sau in cazul in care nu ai gasit inca partenerul cu care vrei sa ai un copil, iti poti pune la pastrare cateva ovocite. Practic, medicii iti vor face o stimulare ovariana pentru a creste numarul de foliculi pe care il pot preleva, urmand sa congeleze ovulele de calitate superioara.

In cazul in care nu apelezi la aceasta metoda si vrei sa faci fertilizare in vitro cu mult dupa 40 de ani, cand numarul si calitatea ovulelor scade considerabil, exista riscul fie ca geneticianul sa nu poata obtine embrioni deloc, fie sa poata obtine doar embrioni de calitate B sau C, ceea ce inseamna si sanse reduse ca ei sa se prinda de uter si sa se dezvolte normal.

Intr-un astfel de scenariu, recomandarea noastra este de a apela la ovocitele donate. Ovocitele sunt preluate de la donatoare tinere, sanatoase, ceea ce maximizeaza sansele de a obtine embrioni de foarte buna calitate si, deci, sarcina mult dorita. Despre fertilizare in vitro cu ovocite donate, poti citi AICI.

Potrivit statisticilor, rata de succes a fertilizarii in vitro urca pana la 75% in cazul procedurilor cu ovocite donate, fata de 35-40% in cazul celor cu ovocite proprii. Vrei sa stii mai multe despre fertilizare in vitro? Poti citi AICI.

sursa foto: organicfacts.net

One Response to Ovocite Donate. Sanse. Solutii.

  1. Pingback: Cauze infertilitate feminina. Tipuri si solutii. - Dacia Medical Center

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.