Pozitii ale fatului inainte de nastere

Pozitii ale fatului inainte de nastere

Sunt mai multe pozitii ale fatului inainte de nastere, care pot influenta modul in care medicul si pacienta decid sa se produca nasterea. In functie de cum este asezat copilul in uter se va alege o nastere naturala sau o interventie de cezariana.

Pozitii ale fatului la sfarsitul sarcinii: in functie de cum este asezat copilul, este posibila o nastere usoara sau, dimpotriva, poate sa apara o serie de complicatii.

Pozitii ale fatului: Prezentatie craniana

Prezentatie craniana e atunci cand fatul sta cu capul in jos. Este cea mai sigura si confortabila pozitie pentru o nastere pe cale naturala. In general, fatul se pozitioneaza astfel in luna a saptea de sarcina, cand inca are loc sa se miste in uter. Dupa aceasta perioada, spatiul devine tot mai mic si scad sansele sa se poata reaseza. In cazul in care capul fatului este asezat spre coapsa stanga a mamei, nasterea naturala este mai usoara. Daca e in partea dreapta, nasterea poate fi putin mai grea. Totusi, din aceasta pozitie, fatul se mai poate misca suficient cat sa se poata naste natural fara mari dificultati.

Pozitii ale fatului: Prezentatie pelviana

Prezentatie pelviana este atunci cand fatul este pozitionat cu sezutul sau cu picioarele in jos. Nasterea naturala devine mai dificila in acest caz, iar travaliul se poate prelungi. Spre deosebire de situatia de la prezentatia craniana, la cea pelviana colul uterin nu se dilata la fel de eficient pentru o nastere usoara. In cazul in care prezentatia pelviana este observata dupa saptamana 37 de sarcina, este posibil sa fie nevoie de ventuza sau forceps pentru a scoate copilul din canalul de nastere. In astfel de situatii, nasterea naturala devine mai riscanta.

Pozitii ale fatului: Prezentatie transversala

Prezentatie transversala e pozitia care provoaca cele mai mari dificultati. ”Intr-un astfel de caz nu se mai poate naste natural sub nicio forma. Daca se intampla sa se rupa membranele, se numeste o prezentatie transversala neglijata si neaparat se face cezariana, nu stam la discutii. In astfel de situatii se contracta uterul si-l impinge pe copil exact invers fata de cum ar fi normal intr-o nastere naturala. Poate fi chiar un risc de deces in astfel de cazuri”, spune dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

Pozitii ale fatului: Prezentatie faciala

Este vorba de situatia in care, in loc de crestet, primul lucru care apare la nastere e fata copilului. Ideal este ca bebelusul sa iasa cu crestetul inainte si barbia impinsa in piept, pentru o nastere naturala usoara. De cele mai multe ori, in caz de prezentatie faciala, medicul alege sa faca cezariana, pentru a evita complicatiile.

”In general, copilul se intoarce dupa 32 de saptamani de sarcina, asta spune literatura de specialitate. Dar fatul poate sa se intoarca in uter oricand in timpul sarcinii. Eu am vazut cazuri in care copilasul s-a intors si la 40 de saptamani. Daca nu se intoarce, se intervine chirurgical. Mai exista o varianta in care rasucim copilul din exterior, punand presiune in anumite locuri, astfel ca reusim sa intoarcem asa fatul pentru a putea naste natural”, adauga dr. Tarek Abdou.

In cazul sarcinilor gemelare, depinde cum sunt asezati copiii, unul poate fi cu capul in jos, celalalt cu fundul. Se poate naste si natural, si prin cezariana. Daca sunt amandoi cu fundul in jos e mai dificil, se prefera o cezariana pentru a evita eventuale complicatii.

sursa foto:  familydoctor.org, zardalooo.ir

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.