Cancer mamar la barbati: care sunt simptomele si la ce varsta apar cele mai multe cazuri

cauze cancer mamar la barbati

Vazut ca o boala care afecteaza de obicei femeile, cancerul mamar poate aparea si la barbati. Statisticile arata ca la nivel mondial, cazurile de cancer mamar la barbati sunt rare. Ele sunt cuprinse intre 0,7 si 1% din totalul cancerele de san. Ca si la femei, el poate aparea la orice varsta, dar in medie, cele mai multe cazuri diagnosticate sunt la barbati intre 60 si 70 de ani. Iata care sunt simptomele, dar si factorii de risc ai acestei maladii.

Barbatii diagnosticati intr-un stadiu incipient cu cancer de san au sanse mari de vindecare, iar tratamentul implica, de obicei, o interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului mamar. Alte tratamente, cum ar fi chimioterapia si radioterapia, pot fi recomandate in functie de stadiul bolii.

Semnele unui cancer mamar la barbati

Semnele care indica prezenta unui cancer mamar la barbati sunt aceleasi ca in cazul femeilor. Astfel, exista noduli palpabili sau chiar vizibili la nivelul sanului. In cazul barbatilor, ei sunt mai usor de depistat datorita prezentei limitate a tesutului glandular. In ceea ce priveste existenta durerii, aceasta este rara si se manifesta in doar aproximativ 4% din cazuri. Alte semne ale cancerului de san la barbati mai sunt si:

  • o ingrosare in tesutului mamar;
  • modificari ale pielii care acopera sanul, precum gropite, incretire, roseata sau descuamare;
  • modificari ale mamelonului, cum ar fi roseata sau descuamarea;
  • retractie mamelonara – un mamelon care incepe sa se intoarca spre interior;
  • scurgeri din mamelon.

Cauze ale cancerului mamar la barbati

Similar aparitiei altor tipuri de cancer, nu este clar ce cauzeaza aceasta maladie la barbati. El apare atunci cand unele celule mamare se divid mai rapid decat celulele sanatoase. Celulele care se acumuleaza formeaza o tumora. Ulterior, ele se poate raspandi – metastaza – catre tesutul din apropiere, catre ganglionii limfatici sau catre alte parti ale corpului.

semne cancer mamar la barbati

De retinut este ca toate persoanele se nasc cu o cantitate mica de tesut mamar. Tesutul mamar este alcatuit din:

  • glande producatoare de lapte (lobuli);
  • canale care transporta laptele la mameloane;
  • grasime.

In timpul pubertatii, spre deosebire de baieti, fetele incep sa dezvolte mai mult tesut mamar. Cu toate acestea, pentru ca si baietii se nasc cu o cantitate mica de tesut mamar, si ei pot dezvolta cancer de san.

Tipuri de cancer de san

Tipurile de cancer de san diagnosticate la barbati includ:

  • cancer ce debuteaza in canalele de lapte, denumit carcinom ductal;
  • cancer ce debuteaza in glandele producatoare de lapte, denumit carcinom lobular: acest tip este rar intalnit la barbati, deoarece au putini lobuli in tesutul mamar.

Alte tipuri mai rare de cancer de san care pot aparea la barbati includ boala Paget a mamelonului si cancerul de san inflamator.

Gene care cresc riscul de cancer de san

Unii barbati mostenesc gene anormale, ce cresc riscul de cancer de san. Mutatiile, in special ale unei gene numita BRCA2, te pot expune unui risc mai mare de a dezvolta cancer de san si de prostata.

Daca ai un istoric de cancer in familie, discuta cu medicul de familie. El iti poate recomanda sa mergi la un specialist pentru a face testarea genetica. Vei afla astfel daca ai gene care cresc riscul de aparitie a cancerului.

Factori de risc

Factorii ce cresc riscul de aparitie a cancerului de san la barbati includ:

  • varsta mai inaintata;
  • expunerea la estrogen;
  • istoric de cancer in familie;
  • sindromul Klinefelter;
  • boala de ficat;
  • obezitatea;
  • boala testiculara.

Varsta mai inaintata

Riscul de cancer mamar creste pe masura ce imbatranesti. Cancerul de san la barbati este cel mai adesea diagnosticat la varsta de 60 de ani.

Expunerea la estrogen

Daca iei medicamente cu estrogen, cum ar fi cele utilizate pentru terapia hormonala a cancerului de prostata, riscul de cancer de san este unul crescut.

cancer mamar la barbati

Istoric familial de cancer mamar

Daca ai o ruda apropiata care are sau a avut cancer de san, exista un risc crescut ca si tu sa dezvolti boala.

Sindromul Klinefelter

Sindromul Klinefelter este un sindrom genetic. El apare atunci cand baietii se nasc cu mai mult de o copie a cromozomului X. Sindromul determina dezvoltarea anormala a testiculelor. Drept urmare, barbatii cu acest sindrom produc niveluri mai scazute de anumiti hormoni masculini -androgeni- si mai multi hormoni feminini -estrogeni.

Boala de ficat

Anumite afectiuni, cum ar fi ciroza hepatica, pot reduce nivelul hormonilor masculini si il pot creste pe cel a hormonilor feminini. Creste astfel riscul de aparitie a cancerului de san la barbati.

Obezitatea

Obezitatea este asociata cu niveluri mai ridicate de estrogen in organism, ceea ce creste riscul de cancer de san la barbati.

Boala testiculara sau interventie chirurgicala

Daca ai testicule inflamate, afectiune numita orhita, sau ai trecut printr-o interventie chirurgicala pentru indepartarea unui testicul – orhiectomie – poti avea un risc crescut de aparitie a cancerului de san.

Diagnostic si tratament

Pentru stabilirea unui diagnostic se recomanda ecografie mamara si mamografie. Ecografia este folosita atat pentru diagnosticul tumorii, cat si pentru identificarea adenopatiilor axiale. Astfel se poate vedea daca ganglionii limfatici axilari au crescut in dimensiuni. 

de ce fac barbatii cancer la san

Evolutia cancerului mamar la barbati este, in general, aceeasi ca in cazul femeilor. Este esential sa se puna un diagnostic cat mai devreme, lucru care creste semnificativ sansele de vindecare. 

Din fericire, nu intotdeauna o modificare la nivelul sanului semnifica prezenta cancerului. Exista si alte afectiuni despre care poti afla mai multe in articolul Sanii sunt bolnavi. Cauze si simptome in patologia sanului.

Tratament in caz de cancer mamar la barbati

De cele mai multe ori, tratamentul cu care se incepe este cel chirurgical. Se face mastectomie radicala modificata cu disectie axilara. Dupa interventia chirurgicala, se stabilesc sedinte de radioterapie sau chimioterapie, in functie de fiecare caz in parte. Din pacate, in cele mai multe situatii, boala este diagnosticata in stadii avansate.

Daca te preocupa aceasta afectiune si ai intrebari legate de cancerul mamar la barbati, ni le poti adresa intr-un comentariu. Iti vom raspunde in cel mai scurt timp.

sursa: mayoclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

3 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

buna am o durere in zona sanului,sfarcului nu stiu exact cum sa spun

Buna ziua! Ne puteti oferi mai multe detalii? De cand dureaza? Durerea este continua?

[…] Dincolo de simptomele premenstruale, o posibila boala benigna, respectiv necanceroasa, te face mai predispusa la aparitia nodulilor la sani. De asemenea, anumite tipuri de boli ale sanilor cresc riscul de cancer de san. De retinut este faptul ca atat femeile, cat si barbatii pot dezvolta noduli benigni la sani, dar ei sunt mai frecventi in randul femeilor. Barbatii pot dezvolta sani mariti, cu umflaturi, afectiune numita ginecomastie. De asemenea, si barbatii pot dezvolta cancer de san. Despre aceasta maladie in cazul lor, poti afla mai multe din articolul Cancer mamar la barbati: care sunt simptomele si la ce varsta apar cele mai multe cazuri. […]

Bună.am 42 anii și de o luna mia ieșit un nodul la san și e foarte dureros.ce poate fi?multumesc

Buna ziua! Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu putem stabili un diagnostic sau oferi recomandari medicale. Daca sunteti din Bucuresti, va asteptam la un consult in clinica si o discutie, in detaliu, cu specialistii nostri. Ne gasiti la adresa – bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.

5
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux