Procedura de vasectomie – contraceptie masculina

procedura de vasectomie

Procedura de vasectomie inseamna o metoda de sterilizare masculina, procedura la care apeleaza barbatii care nu-si mai doresc copii. Prin interventia chirurgicala se taie sau se sigileaza canalele prin care este ejaculat lichidul seminal care pleaca din testicule. O vasectomie e un procedeu de sterilizare aproape ireversibil. Desi exista metode prin care se pot anula efectele ei, acestea sunt extrem de complicate si nu au mereu 100% sanse de reusita.

Procedura de vasectomie: efecte

Decizia de a face aceasta interventie trebuie cantarita foarte bine, avand in vedere faptul ca sunt sanse mici sa fie inversata. O vasectomie nu va afecta dorinta sexuala a barbatului. Testiculele secreta in continuare testosteron, astfel ca libidoul si performanta sexuala nu se schimba, iar ejacularea se produce ca de obicei. Singura schimbare in urma vasectomiei este faptul ca in lichidul ejaculat nu vor mai fi spermatozoizi. Sperma va fi absorbita de organism in mod natural. Acelasi lucru se intampla si in cazul barbatilor care nu au suferit o vasectomie, dar nu au mai ejaculat de mult timp. Vasectomie este o decizie personala, astfel ca barbatul trebuie sa se gandeasca foarte bine inainte de a apela la aceasta metoda. In general, medicii evita sa faca aceasta procedura cand e vorba de barbati mai tineri de 30 de ani sau barbati care nu au copii.

Vasectomia este o metoda contraceptiva folosita in multe cupluri care au deja copii si nu-si mai doresc alte sarcini. Procedura este simpla, iar eficienta in prevenirea sarcinilor este de 99%. Nu trebuie sa uitam insa ca aceasta metoda nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Procedura de vasectomie

Vasectomie: avantaje

  • dupa o anumita varsta, vasectomia poate ajuta la imbunatatirea vietii sexuale. Barbatul a scapat de un motiv de ingrijorare (sarcina nedorita) si astfel este mai relaxat.
  • nu afecteaza dorinta sexuala
  • pe langa prezervativ, vasectomia este singura metoda contraceptiva masculina (o pilula contraceptiva este in studii clinice, inca nu a ajuns pe piata)
  • prin vasectomie se pot evita sarcini accidentale

Vasectomie: dezavantaje

  • efectele vasectomiei sunt aproape ireversibile. Incercarea de a-i anula efectele are rareori succes.
  • in cazuri extrem de rare, procedura nu functioneaza si exista riscul de sarcina neplanificata
  • vasectomia incepe sa-si arate efectele la 8-12 saptamani de la interventie. In acest interval de timp este nevoie de folosirea altor metode contraceptive.
  • nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Cand nu se face procedura de vasectomie

La vasectomie ar trebui sa nu se ajunga fara o discutie serioasa in cuplu. Atunci cand nu exista siguranta ca barbatul nu-si va mai dori copii, interventia nu se face. De asemenea, medicii pot refuza sa faca vasectomie cand barbatul este in relatii instabile, cupluri neconsolidate, necasatorit sau divortat. De altfel, este de preferat ca inainte de interventie pacientul sa fie evaluat din punct de vedere psihologic, pentru a se vedea daca vasectomia este cu adevarat ceea ce-si doreste. Daca barbatul crede ca la un moment dat exista posibilitatea de a-si dori copii, poate conserva sperma. In laboratoare specializate se pot pastra mostre de lichid seminal care vor putea fi folosite apoi pentru a obtine o sarcina prin metode de reproducere umana asistata.

sursa foto: thetimes.co.uk
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Daca fac vasectomie si ulterior imi doresc sa mai fac copii, am vazut in articol ca sansele sunt foarte mici, ce imi recomandati in ideea in care imi doresc o metoda de contraceptie foarte sigura pentru mine si sotia mea insa in acelasi timp daca cumva ne mai dorim sa avem copii am vrea sa putem.

Medic

Buna ziua! Nu este recomandat sa apelati la proceduri atat de radicale precum aceasta. Odata ce faceti vasectomie, trebuie sa excludeti posibilitatea unei viitoare sarcini.

Bună ziua. Cat costa o vasectomie la dvs?Multumesc

Buna ziua! In cadrul clinicii noastre, nu efectuam vasectomii. Cele bune!

Vasetomie

Cît e. Prețul

Buna ziua. Recomandam Dr. Vakalydis.

[…] mai multe despre aceasta metoda din articolul Procedura de vasectomie – contraceptie masculina […]

9
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux