Contraceptie masculina, prin vasectomie: interventia, aproape ireversibila

procedura de vasectomie cu evaluare psihologica

Procedura de vasectomie este o metoda de sterilizare masculina. Apeleaza la ea, barbatii care nu-si doresc copii. Prin interventia chirurgicala, se taie sau se sigileaza canalele prin care este ejaculat lichidul seminal si care pleaca din testicule. Atentie, insa ca vasectomia e un procedeu de sterilizare aproape ireversibil. Desi exista metode prin care se pot anula efectele procedurii, ele sunt extrem de complicate si nu reusesc intotdeauna. Despre avantajele, dezavantajele, dar si miturile care circula pe tema vasectomiei, vorbim, pe larg, in continuarea acestui articol.

Efecte obtinute prin procedura de vasectomie

Decizia de a face aceasta interventie trebuie cantarita foarte bine, in conditiile in care sunt sanse mici sa poata fi inversata.

Dupa vasectomie, testiculele secreta in continuare testosteron, astfel ca libidoul si performanta sexuala nu se schimba, iar ejacularea se produce ca de obicei. Singura schimbare majora in urma vasectomiei este faptul ca in lichidul ejaculat nu vor mai fi spermatozoizi.

Sperma va fi absorbita de organism, in mod natural. Acelasi lucru se intampla si in cazul barbatilor care nu au suferit o vasectomie, dar care nu au mai ejaculat de mult timp. Vasectomia este o decizie personala, astfel ca barbatul trebuie sa se gandeasca foarte bine inainte de a apela la aceasta metoda. In general, medicii evita sa faca aceasta interventie cand e vorba de barbati mai tineri de 30 de ani sau de barbati care nu au copii.

Avantajele si dezavantajele unei proceduri de vasectomie

Vasectomia poate ajuta la imbunatatirea vietii sexuale. Si asta deoarece scapi de grijile legate de o sarcina nedorita si astfel esti mult mai relaxat.

Pe langa prezervativ, vasectomia este singura metoda contraceptiva masculina. O pilula contraceptiva se afla in studii clinice, insa nu a ajuns inca pe piata. Despre alte metode de protectie poti afla mai multe din articolul Viata sexuala activa, fara grija sarcinii: cat de sigure sunt metodele contraceptive.

Pe de alta parte, exista si o serie de dezavantaje ale procedurii chirurgicale. Principalul este acela ca efectul este aproape ireversibil, iar incercarea de a-l anula are rareori succes. In cazuri extrem de rare, procedura nu functioneaza si exista riscul de sarcina neplanificata. Totodata, metoda contraceptiva nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Evaluare psihologica, inainte de interventie

La vasectomie ar trebui sa nu se ajunga fara o discutie serioasa in cuplu. Atunci cand nu exista siguranta ca barbatul nu-si va mai dori copii, interventia nu se face. De asemenea, medicii pot refuza sa faca vasectomie cand barbatul este in relatii instabile, cupluri neconsolidate, necasatorit sau divortat.

De altfel, este de preferat ca inainte de interventie pacientul sa fie evaluat din punct de vedere psihologic, pentru a se vedea daca vasectomia este cu adevarat ceea ce-si doreste.

Daca barbatul crede ca la un moment dat exista ar putea sa isi doreasca copii, poate apela la conservarea sperma. In laboratoare specializate se pot pastra mostre de lichid seminal. Ele vor putea fi folosite apoi pentru a obtine o sarcina, prin metode de reproducere umana asistata, precum fertilizarea in vitro sau inseminare intrauterina. Afla mai multe despre aceste proceduri din articolul Inseminare intrauterina vs. FIV: asemanari si diferente.

Riscuri ale unei proceduri de vasectomie

De retinut este si faptul ca daca te confrunti cu dureri testiculare cronice sau o boala testiculara, precum variocel sau inflamatia testiculelor, nu vei putea sa apelezi la aceasta procedura.

procedura de vasectomie aproape ireversibila

Pentru majoritatea barbatilor, vasectomia nu provoaca insa efecte secundare vizibile, iar complicatiile grave sunt rare.

Printre efectele secundare care pot aparea imediat dupa operatie, se pot intalni:

  • sangerare sau aparitia unui cheag de sange (hematom) in interiorul scrotului;
  • sange in sperma;
  • vanatai ale scrotului;
  • infectia locului de interventie chirurgicala;
  • durere usoara sau disconfort;
  • umflatura.

Complicatii pe termen lung

Pe termen lung, pot aparea unele complicatii dupa vasectomie. Printre acestea se numara:

  • durere cronica, care poate aparea la 1-2% dintre barbatii care au trecut printr-o interventie chirurgicala de vasectomie;
  • acumularea de lichid in testicul, care poate provoca o durere care se agraveaza odata cu ejacularea;
  • inflamatie (granulom spermatic);
  • in cazuri rare, aparitia sarcinii, daca vasectomia esueaza;
  • aparitia unui chist anormal (spermatocel) care se dezvolta in tubul mic, incolacit, situat pe testiculul superior, care colecteaza si transporta spermatozoizii (epididim);
  • aparitia unui sac plin cu lichid (hidrocel) care inconjoara un testicul care provoaca umflarea scrotului.

Preocupari ale barbatilor legate de procedura de vasectomie:

Multi barbati se ingrijoreaza ca o vasectomie le-ar putea cauza probleme grave, dar aceste temeri sunt nefondate. De exemplu, o vasectomie nu iti va:

afecta performanta sexuala

O vasectomie nu iti va afecta apetitul sexual sau masculinitatea in niciun fel, in afara de a te impiedica sa ai un copil. Sunt si barbati care au spus ca au simtit o satisfactie sexuala mai mare dupa o vasectomie.

Deteriora organele sexuale

Exista un risc foarte mic ca testiculele, penisul sau alte parti ale sistemului reproducator sa fie ranite in timpul interventiei chirurgicale. In cazuri extrem de rare, restrictionarea aportului de sange poate duce la pierderea unui testicul. Acest lucru este putin probabil sa se intample, in special daca medicul chirurg este unul cu experienta.

Creste riscul de a face anumite tipuri de cancer

Desi in trecut, au existat unele preocupari cu privire la o posibila legatura intre vasectomie si cancerul testicular sau de prostata, nu exista nicio legatura demonstrata.

Creste riscul de aparitie a bolilor de inima

Ca si in cazul temerilor legate de aparitia cancerului, nu pare sa existe nicio legatura intre vasectomie si problemele cardiace.

Cauzeaza dureri severe

Este posibil sa simti o durere usoara, dar durerea severa este rar intalnita. Dupa operatie, este posibil sa te confrunti cu dureri, dar pentru majoritatea barbatilor, ele sunt minore si dispar dupa cateva zile.

procedura de vasectomie riscuri

Derularea vasectomiei

De obicei, vasectomia se face sub anestezie locala. Asta inseamna ca vei fi treaz in timpul operatiei.

De obicei, interventia chirurgicala dureaza intre 10 si 30 de minute, timp in care:

  • ti se va administra un anestezic local, in pielea scrotului, cu un ac mic;
  • ti se va face o mica incizie in partea superioara a scrotului, dupa ce zona este anesteziata;
  • este localizat tubul care transporta materialul seminal din testicul, respectiv canalul deferent;
  • se retrage o parte a canalului deferent, prin incizie sau punctie;
  • canalul deferent este taiat acolo unde a fost scos din scrot;
  • canalul deferent este sigilat, prin legare, cauterizare, cleme chirurgicale sau o combinatie de metode;
  • capetele canalului deferent sunt intoarse in scrot;
  • incizia este inchisa in zona operatiei, respectiv cusuta.

Procedura de vasectomie: simptome dupa interventie

Dupa o vasectomie, vei avea unele vanatai, umflaturi si dureri. De obicei, ele dispar in cateva zile, iar medicul iti va face mai recomandari pentru a te recupera cat mai repede.

Astfel, in cazul in care apar semne de infectie, cum ar fi sangerare la locul operatiei, o temperatura mai mare de 38 grade Celsius, roseata sau agravarea durerii sau a umflaturii, anunta cat mai repede medicul.

De asemenea, dupa operatie, sustine scrotul cu un bandaj si lenjerie intima stransa, timp de cel putin 48 de ore dupa vasectomie.

In primele doua zile dupa vasectomie, poti aplica local gheata.

Limiteaza-ti activitatea fizica dupa operatie si odihneste-te cel putin 24 de ore. Dupa doua-trei zile, poti incepe sa faci activitati usoare. Evita ridicarea greutatilor sau sportul, timp de cel putin o saptamana. Efortul poate provoca durere sau sangerare in interiorul scrotului.

Se recomanda sa eviti orice activitate sexuala timp de aproximativ o saptamana. Daca ejaculezi, este posibil sa simti durere sau sa observi sange in materialul seminal.

Protectie impotriva sarcinii, dupa cateva luni

De retinut ca o vasectomie nu ofera protectie imediata impotriva sarcinii. Apeleaza la o alta metoda contraceptiva pana cand medicul iti va confirma ca nu exista spermatozoizi in materialul seminal. Inainte de a face sex neprotejat, va trebui sa astepti cateva luni sau mai mult si sa ejaculezi de 15 pana la 20 de ori sau mai mult pentru a elimina spermatozoizii din materialul seminal.

cum se face o procedura de vasectomie

Medicul tau ar putea apela la o analiza ulterioara a spermei, dupa 6-12 saptamani de la vasectomie, pentru a fi sigur ca nu mai exista spermatozoizi. In acest scop, iti va solicita o proba de sperma.

Atentie insa ca chiar daca vasectomia este o forma eficienta de control a nasterii, nu te va proteja pe tine sau pe partenerul tau de infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia sau HIV/SIDA. Din acest motiv, ar trebui sa utilizezi si prezervativul, daca esti expus riscului de a contracta o infectie cu transmitere sexuala.

Daca iei in calcul sa apelezi la o procedura de vasectomie, discuta pe larg cu un medic cu experienta. Poti apela cu incredere la specialistii Dacia Medical Center care iti vor oferi indrumarea si consilierea necesare. Te poti programa chiar acum la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Daca fac vasectomie si ulterior imi doresc sa mai fac copii, am vazut in articol ca sansele sunt foarte mici, ce imi recomandati in ideea in care imi doresc o metoda de contraceptie foarte sigura pentru mine si sotia mea insa in acelasi timp daca cumva ne mai dorim sa avem copii am vrea sa putem.

Medic

Buna ziua! Nu este recomandat sa apelati la proceduri atat de radicale precum aceasta. Odata ce faceti vasectomie, trebuie sa excludeti posibilitatea unei viitoare sarcini.

Bună ziua. Cat costa o vasectomie la dvs?Multumesc

Buna ziua! In cadrul clinicii noastre, nu efectuam vasectomii. Cele bune!

Vasetomie

Cît e. Prețul

Buna ziua. Recomandam Dr. Vakalydis.

[…] mai multe despre aceasta metoda din articolul Procedura de vasectomie – contraceptie masculina […]

9
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux