Profilul TORCH. Ce inseamna si cand este indicat.

profil TORCH

Profilul TORCH este un test de baza pe care trebuie il faci inainte sa ramai insarcinata. Este indicat si daca abia ai aflat ca esti insarcinata, atunci cand medicul iti recomanda sa faci analizele din primul trimestru. Testul de sange ajuta la identificarea unor infectii ce pot fi transmise de la mama la fat si care pot afecta dezvoltarea acestuia pe perioada sarcinii. Despre semnificatia profilului TORCH, am discutat cu dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

Recomand femeilor care doresc sa ramana insarcinate, sa faca profilul TORCH inainte de asta, iar daca exista infectii sau alte riscuri, le putem trata din timp. Daca vin dupa ce raman insarcinate, facem aceasta analiza in primul trimestru de sarcina si in functie de rezultat, alegem cea mai buna solutie pentru pacienta.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Ce inseamna TORCH?

Iata o explicatie punctuala:

  • T= toxoplasmoza (toxoplasma Gondii). Poate cauza malformatii severe fatului, unele dintre ele neputand fi depistate ecografic. Daca infectia este depistata in primul trimestru de sarcina, este recomandat avortul terapeutic. Cel mai des, se transmite prin consumul de carne cruda sau semipreparata, dar se intampla destul de frecvent prin contactul cu pisicile si prin consumul de legume nespalate.
  • O= others. Aici sunt incluse infectii precum sifilis, Hepatita B, infectia cu entorvirus, virusul HIV.
  • R= rubeola. Infectia cu virusul rubeolei este periculoasa daca se intampla in primul trimestru de sarcina, iar daca gravida nu este imunizata, fatul poate dezvolta afectiuni precum cataracta, surditate, anomalii osoase sau neuropatii. Cunoscut si sub numele de “boala copilariei”, rubeola este transmisa pe cale directa si aerogena, iar aparitia infectiei este inregistrata in special iarna si primavara.
  • C= cytomegalovirus. Infectia cu virusul citomegalic se face pe cale sexuala, prin transfuzii de sange sau se poate produce atunci cand este reactivata o infectie latenta. Transmiterea infectiei in primele 4 luni de sarcina poate avea consecinte foarte grave asupra fatului. El poate dezvolta afectiuni ca microcefalie, afectiuni ale sistemului nervos central si se poate ajunge pana la oprirea sarcinii din evolutie.
  • H= herpes simplex virus. Daca infectia a fost contractata in timpul sarcinii, poate determina avortul spontan, moartea intrauterina, dar si malformatii cerebrale sau cardiace.
Rezultat pozitiv?

Un rezultat pozitiv al testului TORCH nu inseamna neaparat ca infectia a fost transmisa la fat. Infectiile pot fi tinute sub control sau pot fi tratate, asa ca nu este cazul sa ne panicam la un simplu rezultat. Este de vazut si de discutat punctual, sub stricta supraveghere a medicului.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Cu alte cuvinte, rezultatul profilului TORCH arata daca in corpul mamei exista sau nu anticorpi specifici acestor boli. Avantajul efectuarii testului inainte de sarcina este acela ca, daca exista un rezultat pozitiv, toxoplasmoza poate fi tratata cu antibiotic, iar impotriva rubeolei se poate face vaccin, lucru care nu este permis in sarcina.

sursa foto: tarunclinicallab.in

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Profilul TORCH […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x