Reproducere umana asistata medical: de la primul bebe la milioane de parinti cu ajutorul FIV

reproducere umana asistata medical pentru cupluri infertile

Daca tu sau partenerul tau ati fost diagnosticati cu infertilitate, iar singura sansa de a avea un copil este apelarea la o metoda de reproducere umana asistata medical, cu siguranta iti pui nenumarate intrebari. Pentru o parte din ele, ai putea gasi raspunsurile in continuarea articolului. Pentru alte raspunsuri, poti apela la specialistii cu experienta in infertilitate ai Dacia Medical Center. In functie de cauza infertilitatii, ei iti pot recomanda inseminarea intrauterina sau o procedura de fertilizare in vitro (FIV). Cu un diagnostic corect si metoda de tratament potrivita, cele mai multe cupluri reusesc, in cele din urma, sa conceapa.

Reproducere umana asistata medical, sansa de a avea copii pentru 15% dintre cuplurile din toata lumea

In prezent, se estimeaza ca 15% dintre cuplurile din intreaga lume nu pot concepe un copil in mod natural, apeland la tehnici de reproducere umana asistata medical (RUAM). Acum un secol, medicina nu avea prea multe de oferit cuplurilor infertile. Singura interventie disponibila pe scara larga in 1921 era inseminarea artificiala cu donator. Procedura era insa una contestata din punct de vedere moral si legal.

Totul avea insa sa se schimbe incepand cu anul 1978, cand in Marea Britanie s-a nascut primul copil conceput in eprubeta, respectiv prin fertilizare in vitro. Nasterea lui Louise Brown a demonstrat ca exista o alta optiune pentru cuplurile infertile: fertilizarea in vitro.

Tehnica presupunea extragerea unui ovul matur de la mama, combinarea lui intr-un vas de laborator cu spermatozoizii tatalui si lasarea ovulului fertilizat, numit zigot, sa creasca timp de cateva zile. Zigotul a fost apoi pus in uterul mamei, pentru a se implanta si creste intr-o sarcina normala. Astazi, dupa ce milioane de copiii au aparut pe lume datorita tehnicilor de reproducere umana asistata medical, practicile au devenit aproape o rutina, fiind imbunatatite incontinuu.

Reproducere umana asistata medical si cauzele infertilitatii

Pentru ca procedura sa reuseasca, specialistii in reproducere umana asistata medical au insa nevoie de un material genetic bun, respectiv ovule si spermatozoizi de calitate.

reproducere umana asistata medical inseminare intrauterina

In cazul femeilor de peste 30 de ani, atat calitatea, dar si cantitatea ovocitelor tind sa scada. Concret, rezerva ovariana se micsoreaza pe masura ce femeile imbatranesc. Ele se nasc cu un anumit numar de ovocite, care de-a lungul vietii se micsoreaza. Si asta pana cand ovarele inceteaza definitiv sa mai produca ovule. Fenomenul poarta numele de insuficienta ovariana, iar femeile care se confrunta cu ea au ovulatie neregulata sau nu mai au deloc.

Pentru a afla cum stai cu rezerva ovariana, ai nevoie de efectuarea testului AMH. El face parte din investigatiile de rutina folosite de medici pentru evaluarea functiei ovariene. Despre el, poti afla mai multe din articolul Interpretarea corecta a valorii AMH si optiuni de a ramane . In cazul in care rezerva ovariana este la un nivel care nu permite obtinerea unei sarcini, se poate apela la fertilizare in vitro cu ovocite donate.

Alte cauze ale infertilitatii feminine

Pe langa o rezerva ovariana scazuta, alte cauze ale infertilitatii feminine mai pot fi:

  • trompe uterine infundate;
  • sindromul ovarelor polichistice.

Iata ce presupun fiecare dintre ele.

Trompe uterine infundate

Trompele uterine pot fi afectate de unele blocaje cauzate de infectii, cum ar fi salpingitele, bolile cu transmitere sexuale sau endometrioza. Vestea buna este ca pentru trompele infundate pot exista metode de tratament. De exemplu, daca cazul nu este unul grav, problema poate fi rezolvata cu ajutorul metodelor de diagnostic, histerosalpingografia si histerosonografia. Ele presupun injectarea cu presiune prin colul uterin a unei substante de contrast care ajunge si prin trompele uterine. Trompele se pot desfunda asa, atat timp cat procedura este realizata corect. Despre diferentele dintre aceste doua metode de diagnostic, poti afla mai multe din acest articol: Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste.

Medicii Dacia Medical Center practica cu succes histerosonografia, venind in intampinarea pacientelor cu un pret avantajos pentru aceasta procedura medicala. Oferta actuala o poti consulta aici.

Sindromul ovarelor polichistice

O alta cauza a infertilitatii feminine poate fi si sindromul ovarelor polichistice. Afectiunea este cauzata de un dezechilibru hormonal. Concret, ovarele produc mai multi hormoni masculini androgeni decat ar fi normal, ceea ce duce la o perturbare a ciclului menstrual. Poti afla mai multe despre aceasta cauza a infertilitatii feminine din articolul Ovarele polichistice, risc de infertilitate si afectiuni.

Alte cauze ale infertilitatii feminine pot fi:

  • ciclul menstrual prea lung sau prea scurt: acest lucru poate insemna ca nu exista ovulatie;
  • disfunctie hipotalamica: hormonii de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizant (LH) sunt responsabili pentru stimularea ovulatiei in fiecare luna. Productia acestora poate fi perturbata de diferiti factori, printre care de stres, greutatea corporala prea mare sau prea mica etc.;
  • probleme ale colului uterin care impiedica spermatozoizii sa ajunga in uter si in trompele uterine;
  • varsta: pe masura trecerii timpului, ovocitele devin mai putin viabile, iar calitatea scazuta acestora pot fi cauza a infertilitatii.

Reproducere umana asistata medical, solutie pentru cauze ale infertilitatii masculine

Exista o serie de factori care pot cauza infertilitate masculina. Prectic, cauza poate fi una singura sau multipla. Iata care sunt cele mai intalnite cauze de infertilitate masculina:

  • productia scazuta de spermatozoizi;
  • functionarea anormala a spermatozoizilor;
  • blocaje care impiedica eliminarea lor;
  • probleme cronice de sanatate;
  • stilul de viata;
  • stresul;
  • poluarea.
reproducere umana asistata medical FIV in laborator

De asemenea, infertilitatea masculina poate fi cauzata de bolile copilariei precum anumite viroze, rujeola, rubeola. Si asta chiar daca au fost vindecate fara probleme la momentul producerii lor. Astfel de boli ale copilariei afecteaza structura testiculului, lucru ce nu mai poate fi remediat.

Alte cauze ale infertilitatii masculine

Alte cauze ale infertilitatii masculine pot fi generate de o problema de baza, precum o tulburare mostenita, dezechilibrul hormonal, vene dilatate din jurul testiculului sau o afectiune care blocheaza trecerea spermatozoizilor. Toate acestea cauzeaza simptome evidente, precum:

  • probleme cu functia sexuala: dificultati de ejaculare sau volume mici de lichid ejaculat, dorinta sexuala redusa sau dificultati de mentinere a erectiei, respectiv disfunctie erectila;
  • durere, umflare sau un nodul in zona testiculelor;
  • infectii respiratorii recurente;
  • cresterea anormala a sanilor;
  • reducerea parului facial sau corporal.

Diagnosticarea infertilitatii

Diagnosticarea infertilitatii este un proces de durata, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Ea implica efectuarea analizelor de baza, precum spermograma,azoospermia sau testul AMH, dar si investigatii amanuntite, pentru a gasi cauza pentru care bebelusul se lasa astepta.

Cu aproape 15 ani de experienta in reproducerea umana asistata medical, specialistii Dacia Medical Center apeleaza la urmatoarele investigatii de baza pentru diagnosticarea infertilitatii:

  • investigatii pentru femei;
  • analize pentru barbati.

Investigatii pentru femei

  • analize de laborator pentru hormonii: estradiol, hormonul foliculo-stimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH), hormonul anti-Mullerian (AMH);
  • ecografie transvaginala;
  • histerosonografie sau histerosalpingografie pentru verificarea permeabilitatii trompelor uterine;
  • analize de sange: in functie de particularitatile fiecarui caz.

Analize pentru barbati

  • spermograma/spermocultura

Primele tratamente indicate

Inainte de orice recomandare de tratament al infertilitatii, se recomanda contactul sexual dirijat, in urma monitorizarii ovulatiei. Datele arata ca in decurs de pana la un an, 85% dintre femeile care au contact sexual neprotejat in perioada de ovulatie raman insarcinate.

De asemenea, monitorizarea ovulatiei creste sansele de conceptie, in conditiile in care ovulatia poate varia chiar si la femeile cu un ciclu menstrual regulat. De regula, la un ciclu de 28 de zile, ovulatia se produce in ziua 14.

Contactul sexual dirijat, la ovulatie, se recomanda atunci cand, in urma investigatiilor, la barbati, spermograma prezinta valori normale. Si asta in timp ce la femei nu au fost evidentiate disfunctii ovariene sau trompe infundate.

Inseminarea intrauterina, o solutie pentru a obtine o sarcina

In cazul in care nu s-a reusit obtinerea unei sarcini cu ajutorul contactului sexual dirijat, urmatoarea recomandare este inseminarea intrauterina (IUI). Procedura este cunoscuta si sub denumirea de inseminare artificiala.

In cadrul procedurii, concentratul de sperma este injectat in uterul femeii. Anterior inseminarii, sperma este prelucrata in laborator, prin centrifugare. Se obtine astfel un concentrat in care se gasesc cei mai buni spermatozoizi. In cazul inseminarii intrauterine, fecundarea se produce pe cale naturala. Conditia este ca femeia sa nu aiba probleme de infertilitate majore.

sarcina cu reproducere umana asistata medical

Daca nici in urma procedurii sau a procedurilor de inseminare nu se reuseste obtinerea sarcinii, medicul va recomanda apelarea la o procedura de fertilizare in vitro (FIV). Aceasta este cea mai eficienta forma de reproducere umana asistata medical. In cadrul ei, sperma si ovocitele sunt combinate in laborator.

FIV, cea mai laborioasa procedura de reproducere umana asistata medical

Atunci cand problema de infertilitate este una masculina, se poate apela la FIV cu ICSI. Aceasta este
o tehnica folosita daca barbatul nu are spermatozoizi in materialul seminal. O astfel de situatie poate fi cauzata de un blocaj sau insuficienta testiculara. Astfel, spermatozoizii sunt prelevati din testicule sau epididim. Ulterior, un singur spermatozoid este injectat in ovul. Odata ce ovulul este fertilizat, embrionul este transferat in uter.

In cazul in care este vorba despre o problema de fertilitate feminina ce nu permite obtinerea unei sarcini pe cale naturala, in functie de cauza acesteia, se poate apela la:

  • FIV cu ovocite proprii: atunci cand rezerva ovariana este scazuta. Rata de obtinere a sarcinii depinde de varsta femeii.
  • FIV cu ovocite donate, proaspete sau congelate. In Romania, din cauza legislatie greoaie, majoritatea procedurilor au loc cu ovocite congelate. Pentru o procedura FIV cu ovocite proaspete, poti merge la o clinica partenera a Dacia Medical Center, in Grecia. Ratele de obtinere a sarcinilor sunt mult mai ridicate, existand posibilitatea apelarii si la embrioni donati.

Infertilitate de cauza necunoscuta si solutia FIV

Exista insa o categorie de cupluri, care in ciuda investigatiilor amanuntite, cauza infertilitatii ramane necunoscuta. Situatia face parte din cazurile in care se recomanda procedura de fertilizare in vitro. Concret, daca dupa toate analizele si toate incercarile de a obtine o sarcina pe cale naturala, acest lucru nu s-a intamplat, se recomanda inseminarea intrauterina. Se pot face maximum trei inseminari intrauterine. Estimarile arata ca 50% dintre cupluri ar trebui sa obtina sarcina urmand acest protocol de inseminare.

In cazul in care sarcina nu apare in urma procedurilor de inseminare intrauterina, recomandarea este de apelare la procedura de fertilizarea in vitro. Acolo, tot ce se intampla este sub microscop, cu ajutorul ovocitelor si a spermei provenite de la cuplu. Ulterior, o camera filmeaza evolutia embrionului. Embriologul monitorizeaza astfel daca exista o problema la nivelul ovocitelor. Ele pot avea o rata proasta de fertilizare in vitro. Daca se fertilizeaza, pot rezulta mai multi embrioni. Atentie, insa ca embrionii pot sa nu fie de calitate. Astfel, in laborator pot fi gasite cauze ascunse ale infertilitatii care nu pot fi identificate la analize.

Daca si tu te confrunti cu imposibilitatea de a obtine o sarcina in mod natural, te poti programa la noi, la 0766536553. Unul dintre specialistii Dacia Medical Center se va ocupa de problema ta de infertilitate, fie ca stii sau nu cauza. Ulterior, iti va recomanda cea mai buna forma de tratament, astfel incat sa poti ramane insarcinata si sa nasti un copil sanatos.

sursa: sciencenews.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux