“Ciclu peste sarcina”: de la sangerarea de implantare, la avort spontan

Ciclu peste sarcina

Fie ca iti doresti o sarcina, fie ca vrei sa te protejezi de aparitia uneia, atentie la sangerari. Multe paciente spun ca au avut ciclu peste sarcina, confundand, practic, menstruatia cu spottingul. Acesta este mult mai redus cantitativ, dar si ca perioada. In aceste conditii, apare intrebarea: pot sa am ciclu peste sarcina? Iti explicam in continuare de ce nu este posibil si ce afectiuni ar putea semnala sangerarile luate drept menstruatie.

“Ciclu peste sarcina”: femeile insarcinate nu mai au menstruatie

Femeile insarcinate nu mai au menstruatia. Ele se pot confrunta cu alte sangerari care ar putea arata ca o menstruatie usoara. De exemplu, te poti confrunta cu sangerare atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in uter. Aceasta sangerare ar putea fi foarte usor interpretata ca fiind un inceput de ciclu menstrual. Si asta mai ales in conditiile in care se produce, calendaristic, in aproximativ acelasi timp in care ar trebui sa iti vina menstruatia. Daca esti insarcinata, nu mai este vorba despre ciclu, ci despre sangerarea de nidatie sau de implantare.

O alta cauza a aparitiei unei sangerari pe care unele paciente o numesc “ciclu peste sarcina” ar putea fi inceputul unui avort spontan. Totodata, o sangerare ar mai putea fi si semnul unei sarcini extrauterine. Despre toate acestea, dar si despre restul sangerarilor care pot aparea in timpul sarcinii, vorbim, pe larg, in continuare. De precizat este faptul ca exceptand sangerarea de nidatie, orice alta sangerare in timpul unei sarcini este anormala. Ea necesita prezentarea la medic intr-un timp cat mai scurt.

sangerari in sarcina

Ca regula, dupa ce ai ramas gravida, cel putin timp de 9 luni, pe perioada sarcinii, pana la nastere, nu exista o alta menstruatie. Iata posibilele cauze ale sangerarilor, in functie de perioada sarcinii in care te afli.

“Ciclu peste sarcina”: sangerari in primul trimestru

Sangerarile tind sa fie mai frecvente in primul trimestru, incepand cu cea de nidatie sau de implantare. Aceasta ar putea fi primul semn ca ai ramas insarcinata. Despre sangerarea de nidatie, poti afla totul din articolul Sangerarea de nidatie, semnul timpuriu al sarcinii.

De asemenea, in timpul sarcinii, poti inregistra modificari ale celulelor cervicale. Aceste modificari pot provoca unele sangerari usoare, in special dupa ce ai intretinut relatii sexuale.

Alte cauze de sangerare in primul trimestru de sarcina ar putea fi:

  • sarcina extrauterina sau ectopica, care este o urgenta medicala si despre care poti afla mai multe din articolul Sarcina extrauterina, incompatibila cu o sarcina viabila;
  • existenta unei infectii;
  • avort spontan sau pierderea sarcinii;
  • hemoragie subcoriala, numita si hematom subcorionic, atunci cand apare sangerare intre peretele uterin si placenta;
  • boala trofoblastica gestationala, o afectiune foarte rara care poate simula sarcina, prin existenta unei tumori care poate contine tesut fetal anormal.

“Ciclu peste sarcina”: sangerari aparute mai tarziu

Cauzele sangerarii aparute mai tarziu in timpul sarcinii pot include:

Sangerari dupa consultul ginecologic, cu examinarea colului uterin

Un medic poate inspecta colul uterin, in timpul consultului ginecologic. Procedura poate duce la o sangerare minora.

Placenta previa

Aceasta este o afectiune care apare atunci cand placenta se implanteaza in apropierea de, ori, pe orificiul cervical. In caz de placenta praevia, daca sangerarea nu poate fi oprita, se ajunge la o cezariana de urgenta si la o nastere prematura, dupa cum explica dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, coordonator al clinicii Dacia Medical Center, in videoul de mai jos:

Travaliu prematur

In timpul travaliului, colul uterin se va dilata, iar uterul se va contracta pentru a ajuta la miscarea fatului in jos. Acest lucru poate duce la unele sangerari.

Relatii sexuale

Desi majoritatea femeilor pot continua sa faca sex in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care un medic recomanda altfel, acestea pot prezenta unele pete si sangerare. Acest lucru se produce din cauza sensibilitatii crescute a tesuturilor vaginale si cervicale. Despre relatiile sexuale in aceasta perioada, poti afla mai multe in articolul Viata intima in timpul sarcinii: ce se schimba si cum abordam corect posibilele probleme.

Ruptura uterina

Acesta este momentul in care uterul se rupe in timpul travaliului, situatia fiind o urgenta medicala. Afectiunea este rara, dar este mai probabil sa apara daca o femeie a avut, anterior, o cezariana sau o interventie chirurgicala pe uter.

tratament sangerare in sarcina

Abruptia placentara

Abruptia placentara este o afectiune in care placenta incepe sa se separe de uter inainte de a se naste. Afectiunea este o urgenta medicala, iar despre ea poti afla mai multe in articolul Abruptia placentara, complicatia grava a sarcinii.

Indiferent de cauza sangerarii in timpul sarcinii, daca te confrunti cu ea, insotita de simptomele de mai jos, cere ajutor medical de urgenta.

  • durere si crampe;
  • ameteli sau lesin;
  • sangerari abundente sau cheaguri;
  • durere severa in stomac si pelvis.

Recomandari

De obicei, daca sangerare este redusa, in cantitate mica, atunci, sunt sanse mult mai mari sa se rezolve cu ajutorul tratamentului medicamentos. In general, atunci cand o gravida sangereaza, se recomanda:

  • repaus fizic;
  • repaus sexual;
  • tratament de sustinere a sarcinii.

De retinut este si faptul ca in primele trei luni, sangerarea prezinta un risc crescut de avort. O amenintare de avort apare din cauza contractilitatii uterine si dezlipirii ovocitului fertilizat. Practic, orice sangerare, in primele trei luni, duce cu gandul la o amenintare de avort.

O sangerare aparuta in trimestrul II sau in trimestrul III de sarcina, te duce cu gandul la o dezlipire a placentei si cu un risc de nastere prematura sau de avort.

Pentru a evita astfel de riscuri, asigura-te ca respecti calendarul vizitelor la medicul ginecolog, atunci cand esti insarcinata. De asemenea, daca ai un test pozitiv, grabeste-te sa confirmi sarcina la ecograf, astfel incat sa elimini riscul existentei unei sarcini extrauterine. Poti apela la un medic cu experienta al clinicii Dacia Medical Center, a carei echipa o poti consulta aici, in timp ce pentru o programare poti suna la 0766 536 553.

sursa: medicalnewstoday.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux