Reproducerea asistata din Romania, la fel ca in Europa

reproducere europa

O treime din fertilizările făcute în România se finalizează cu naşterea unui copil. Asta face ca rata de reuşită să fie similară cu cea europeană, care variază între 30 şi 40%.

Infertilitatea afectează 30% din femeile de peste 35 de ani din România. Totuşi, mai bine de jumătate dintre persoanele afectate nu consultă un medic specialist (vezistudiu).

Problemele de fertilitate pot avea numeroase cauze, de la cele de natură hormonală, medicală, până la stres ori sedentarism. Fertilizarea in vitro este, în egală măsură, o alegere a echipei de medici specialişti şi a cuplului, iar ea trebuie făcută cu responsabilitate, exploatând fiecare şansă şi minimalizând riscurile, susţine dr. Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Statisticile arată că în România, şansele au crescut de la sub 30% înainte de 2009, la aproape 35% în prezent, graţie perfecţionării medicilor şi a aparaturii de ultimă generaţie, utilizată acum şi la noi (mai multe, aici). Într-un domeniu atât de delicat şi de sensibil cum este infertilitatea, orice şansă în plus poate face diferenţa între a fi şi a nu fi părinte. Tocmai de aceea un pacient informat corect şi cu onestitate poate alege mai uşor medicul potrivit, care să îi ofere o soluţie adecvată, dar şi suportul emoţional necesar, adaugă dr. Muheidli.

În anul 2015, Ministerul Sănătăţii a alocat 2.040.000 lei pentru reluarea Subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, sumă din care pot fi acoperite 330 de proceduri de fertilizare la un cost de 6.188 de lei fiecare. Suma alocată nu acoperă integral costurile unei proceduri, iar pacienţii sunt nevoiţi să achite în plus cel puţin 2.200 de lei.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux