Sterilet, metoda eficienta de contraceptie

sterilet

Una dintre cele mai folosite metode de contraceptie folosite de catre femei este montarea unui sterilet. Acesta este un dispozitiv care se introduce in cavitatea uterina de catre medicul specialist, rolul fiind de a preveni aparitia unei sarcini.

Sterilet: tipuri si mod de functionare

Steriletul este produs dintr-un material solid si poate fi de mai multe tipuri. Tipul de sterilet foloseste se alege in functie de particularitatile fiecarei femei in parte.

Exista sterilet pe baza de hormoni, care elibereaza o forma a hormonului progestin (cu efect similar cu al progesteronului). Acest tip de dispozitiv poate preveni sarcina intre trei si cinci ani, in functie de marca aleasa de catre pacienta. Steriletul hormonal opreste implantarea ovulului fecundat in uter.

Steriletul pe baza de cupru (argint sau aur, modele mai noi) are rolul de a mari reactia inflamatorie a organismului la un corp strain. Aceasta inflamatie actioneaza impotriva materialului seminal. Astfel, spermatozoizii nu se mai pot atasa de ovul si, de asemenea, ovulul fecundat nu se mai ataseaza de peretele uterului.

Dacia Medical Center

Cum se fixeaza un sterilet

Primul pas este ca pacienta sa treaca printr-un examen fizic, pentru ca medicul sa fie sigur ca nu exista contraindicatii. Este necesar ca femeia sa aiba organe de reproducere dezvoltate normal si sa nu sufere de diverse infectii.

Dispozitivul se introduce de catre medic, doar in cabinet, si trebuie indepartat tot de un specialist. Desi poate fi introdus in orice faza a ciclului menstrual, se recomanda ca acest lucru sa se faca imediat dupa menstruatie, pentru ca atunci colul uterin este mai moale. Steriletul este in forma de T, este introdus inchis, iar bratele se vor deschide cand dispozitivul ajunge in uter. Firul de la capatul steriletului va ramane in colul uterin, insa nu ajunge in exteriorul vaginului. Unele femei pot simti crampe si dureri atat in timpul procedurii de inserare, cat si dupa fixarea steriletului.

Eficienta unui sterilet este de aproximativ 98-99%, eventualele sarcini care apar putand fi pentru ca dispozitivul a fost impins in afara uterului, fara ca femeia sa-si dea seama.

dr Ciprian Pop
dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Pacienta trebuie sa fie constienta ca, desi steriletul impiedica sarcina, nu are efect in privinta bolilor cu transmitere sexuala. De asemenea, dispozitivul se poate deplasa in interior, deci daca se suspecteaza asa ceva, trebuie sa se prezinte la medicul specialist. In cazuri foarte rare, in primul an de la introducerea dispozitivului acesta poate fi expulzat, mai ales daca a fost amplasat imediat dupa o nastere sau daca femeia nu a avut nicio nastere.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Avantaje si dezavantaje

Steriletul poate impiedica sarcina timp de pana la zece ani, in functie de tipul de dispozitiv folosit. Functioneaza din momentul in care a fost introdus și nu exista riscul intreruperii actului sexual pentru a folosi protectie.

Poate fi utilizat inclusiv in perioada in care femeia alapteaza si nu interactioneaza cu alte medicamente.

Printre dezavantaje se numara faptul ca pot interveni schimbari in ceea ce priveste abundenta fluxului sanguin in timpul menstruatiei. Inclusiv durerile din aceasta perioada ar putea fi mai pronuntate, insa se amelioreaza dupa un anumit timp. Mai rar, se poate intampla ca femeia sa aiba sangerari vaginale, ceea ce poate fi un motiv pentru scoaterea dispozitivului.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] neregulate. Mai multe informatii despre aceasta metoda contraceptiva poti afla din articolul Sterilet, metoda eficienta de contraceptie […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux