Vaccinarea HPV dupa 40 de ani: afla daca este posibila si cat este de eficienta

vaccinarea HPV dupa 40

Vaccinarea HPV dupa 40 de ani este un subiect despre care se vorbeste prea putin la noi in tara, desi este extrem de benefica. Afla de ce este bine sa te imunizezi din articolul urmator.

Ce este virusul papiloma uman

HPV este o infectie virala care provoacă leziuni ale celulelor din diverse mucoase ale organelor. Exista peste 100 de tulpini ale virusului papiloma uman, iar cateva dintre ele sunt considerate tulpini de mare risc. Acestea pot duce la aparitia cancerului de col uterin. Potrivit statisticilor, acest virus este direct conectat și cu aparitia cancerului de gat sau penis.

Datele arata ca peste 80% din populatia activa sexual se infecteaza cu HPV in decursul vietii. Cu toate acestea, cei mai multi oameni nu stiu ca au aceasta problema.

Virusul se transmite prin contact direct, prin atingerea pielii unei persoane infectate. Totusi, cel mai adesea este vorba despre contact sexual. Anumite tulpini de HPV cauzeaza leziuni genitale, insa multe dintre ele nu dau niciun simptom. Asa se face ca virusul este extrem de greu de detectat. Simptomele pot aparea dupa cateva saptamani de la contact, dupa cateva luni sau chiar dupa mai multi ani.

Un studiu realizat pe un esantion de femei cu varste cuprinse intre 35 si 60 de ani a dovedit faptul ca si in prag de menopauza pot aparea probleme din cauza unor infectii cu diverse tulpini HPV din tinerete.

vaccinarea hpv dupa 40 de ani

Explicatia este ca pana atunci virusul a fost tinut in frau de sistemul imunitar. Odata cu inaintarea in varsta, imunitatea scade, iar virusul se poate reactiva. De obicei, aceasta problema apare in jurul varstei de 50 de ani, asa ca vaccinarea HPV dupa 40 de ani este o alegere inspirata.

Cum este detectata infectia cu HPV

Cea mai simpla metoda de a detecta infectia cu HPV este testul Babes Papanicolau. In cazul in care sunt depistate anumite tulpini, va fi necesara o colposcopie. Si asta pentru ca virusul poate provoaca modificari ale celulelor din colul uterin. Netratate, acestea pot duce la cancer de col uterin. Cu toate acestea, daca esti infectata cu virusul HPV, nu inseamna neaparat ca vei avea cancer.

Riscul de infectie cu virusul HPV este direct influentat de numarul de parteneri sexuali pe care ii are o persoana. Testul Babes Papanicolau trebuie facut anual. In cazul in care o femeie are mai multi parteneri, se recomanda efectuarea acestei investigatii o data la sase luni.

Cum se trateaza infectia cu virusul papiloma uman

Nu exista un tratament pentru HPV, insa 70% – pana la 90% – dintre infectii sunt eliminate de sistemul imunitar. Astfel, ele nu mai pot fi detectate prin intermediul testelor.

In schimb, vaccinul impotriva HPV previne cancerul de col uterin, dar si alte probleme care ar putea fi provocate de acest virus. Printre ele se numara leziunile precanceroase ale organelor genitale, atat feminine, cat si masculine, dar si cele ale anusului, precum si verucile genitale.

Persoanele care sunt deja infectate cu HPV trebuie sa efectueze un control amanuntit, in urma caruia medicul poate da indicatia de vaccinare. Serul nu va elimina complet tulpinile, ci va actiona astfel incat organismul sa le respinga pe cele pe care nu le-a intalnit si sa limiteze posibilele efecte ale variantelor existente.

Varsta potrivita pentru vaccinare

Cel mai bine este ca vaccinul impotriva HPV sa fie facut in jurul varstei de 11-12 ani. Daca imunizarea este facuta inainte de inceperea vietii sexuale, femeia va fi protejata impotriva acestui virus pe tot parcursul vietii.

virusul papiloma uman

Atunci cand vaccinul a fost aprobat in Statele Unite ale Americii, in anul 2006, toate femeile cu varsta de pana la 26 de ani puteau sa se imunizeze. Incepand cu anul 2018, specialistii au stabilit ca vaccinul le poate fi administrat si femeilor de pana la 45 de ani. In prezent, expertii recomanda imunizarea tuturor persoanelor cu varsta de pana la 45 de ani, indiferent ca este vorba despre femei sau barbati.

Persoanele care nu au fost vaccinate in adolescenta ar trebui sa ia aceasta decizie cat mai repede posibil. In general, oamenii au cei mai multi parteneri sexuali intre 20 si 30 de ani. Astfel, esti mai bine protejat daca faci vaccinul inainte de aceasta varsta.

Vaccinarea HPV la baieti

Eficacitatea imunizarii impotriva acestui virus a fost dovedita si la baieti. De-a lungul vietii, si barbatii se infecteaza cu HPV, la fel de frecvent ca femeile. Asadar, daca vaccinarea persoanelor de sex masculin ar fi la fel de populara ca in cazul celor de sex feminin, lantul infectarilor ar fi rupt, iar numarul de cazuri de cancer de col uterin ar fi mult redus.

vaccinarea hpv la baieti

In plus, HPV poate duce la cancer si in cazul barbatilor, iar aici nu ne referim la un singur tip de cancer, ci la cel penian, anal, dar si orofaringian.

Indiferent de sexul copiilor, vaccinarea impotriva HPV este recomandata in perioada adolescentei si poate fi inceputa chiar de la varsta de 9 ani.

Specialistii nostri iti stau la dispozitie pentru mai multe sfaturi, daca vrei sa iei aceasta decizie. Pentru programari, suna la numarul de telefon 0766536553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

4 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Pe langa efectuarea periodica a testului Babes-Papanicolau, poti reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin, vaccinandu-te anti-HPV. Despre imunizare, poti afla mai multe din Vaccinarea HPV dupa 40 de ani: afla daca este posibila si cat este de eficienta. […]

Bună ziua,
Sunt bărbat, am vârsta de 50 de ani, iar în urma analizelor de HPV, am fost depistat pozitiv la tipurile de risc crescut 33, 51, 66 si la risc scazut 6, 42. Mi s-a propus vaccinarea cu Gardasil 9. Oare are efect vaccinul.

Buna ziua. Recomandarea v-o poate face medicul curant. Pentru second opinion va asteptam in clinica noastra din sectorul 2, pentru a discuta cu specialistii nostri. Programari la 0766 53 65 53.

Bună seara dacă miam făcut vaccinul Gardasil . Pot face dragoste cu soțul?

Buna ziua. In mod teoretic, studiile nu indica nicio contraindicatie pentru contactul sexual. Multa sanatate!

[…] Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, se recomanda prevenirea prin vaccinarea impotriva HPV. Si asta in timp ce screening-ul regulat, respectiv efectuarea testului Babes Papanicolau, ajuta la depistarea si tratarea precoce a bolii, inainte de raspandire. Despre optiunile de vaccinare, poti afla mai multe din articolul Vaccinarea HPV dupa 40 de ani: afla daca este posibila si cat este de eficienta. […]

6
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux