Cancer de col uterin. Cum poate fi prevenit

cancer de col uterin

Exista mai multe metode prin care se poate preveni un cancer de col uterin. Fiecare femeie ar trebui sa stie ca, dupa inceperea vietii sexuale, este esential sa faca un control ginecologic cel putin o data pe an. Un astfel de consult poate sa identifice semne timpurii ale unui cancer de col uterin. Cu cat este diagnosticat mai rapid, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Factori de risc

Cel mai important factor de risc este infectia cu virusul papiloma uman (HPV). Exista peste 150 de virusuri in grupul HPV, care determina aparitia unor papiloame. Nu toate duc la cancer de col uterin. Doua treimi din cazurile de cancer aunt provocate de HPV 16 si HPV 18.

Sarcini multiple. Specialistii spun ca femeile care au avut 3 sau mai multe sarcini duse la termen prezinta un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer. Sarcini in adolescenta. Daca femeia a dat nastere unui copil inainte de 17 ani, riscul de a face cancer de col uterin este de doua ori mai mare decat daca a devenit mama dupa 25 de ani.

Cazuri de cancer de col uterin in familie. Femeile care stiu ca au mai avut astfel de cazuri in familie trebuie sa fie mai atente. Cand exista un istoric familial in acest sens, riscul de a face boala este de doua sau chiar trei ori mai mare. Obezitatea influenteaza, la randul ei, riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

Cum se pune diagnosticul

Regula esentiala in diagnosticul unui cancer de col uterin este efectuarea testului Babes-Papanicolau. Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa faca testul Babes-Papanicolau cel putin o data pe an. Analiza arata modificari ale celulelor inainte ca acestea sa se transforme in cancer. Tratamentul devine astfel mai simplu, de o mai scurta durata, iar sansele de vindecare cresc. Daca rezultatele testului Babes-Papanicolau arata modificari, urmatorul pas este efectuarea unei colposcopii.

Metode de prevenire

Limitarea numarului de parteneri sexuali. Riscul de a contracta diverse afectiuni creste daca exista mai multi parteneri sexuali. Specialistii recomanda utilizarea metodelor de contraceptie, mai ales daca partenerii nu-si cunosc istoricul medical.

Cu cat o femeie are mai multi parteneri sexuali, cu atat creste si riscul ca la un moment dat sa dezvolte boli cu transmitere sexuala. Printre riscuri se numara si acela de a face cancer de col uterin. Daca vorbim de mai multi parteneri, atunci testarea trebuie facuta mai des decat daca femeia are un singur partener.


dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie


Fumatul, inclusiv cel pasiv, poate duce la un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin. In combinatie cu infectia cu HPV, fumatul accelereaza displazia, astfel ca recomandarea este renuntarea la tigari.

Prezervativul este cea mai eficienta metoda de prevenire a transmiterii bolilor de la nivelul aparatului reproducator. De mentionat insa ca virusul HPV se poate transmite si printr-o simpla atingere. Astfel, igiena este factor important in limitarea transmiterii unor infectii. Se poate face inclusiv vaccinare impotriva HPV, peste 13 milioane de femei din lume apeland la aceasta metoda de prevenire.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] despre teste de screening in ginecologie, cel mai adesea vorbim despre testele pentru depistarea cancerului de col uterin sau de sani. Testul Babes Papanicolau (PAP) si mamografia sunt cele mai cunoscute teste de […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x