Viata intima in timpul sarcinii: ce se schimba si cum abordam corect posibilele probleme

viata intima dupa nastere

Este sigur sa ai o viata sexuala activa si in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care medicul tau curant nu are o alta opinie. Cu toate acestea, este normal ca apetitul sexual sa se schimbe in timpul sarcinii, din motive explicabile. Nu este ceva de care sa va faceti griji, dar este util sa discutati despre asta cu partenerul. Iti explicam care sunt riscurile si la ce sa te astepti de la viata intima in sarcina.

S-ar putea sa ti se para foarte placut sa iti continui rutina vietii intime in timpul sarcinii sau pur si simplu poti sa simti ca nu vrei. Cel mai important lucru este sa comunici cu partenerul tau si cu medicul, in cazul in care situatia o cere.

Daca sarcina este normala si nu exista complicatii, viata sexuala nu creste riscul de travaliu inainte de vreme. In plus, nici nu provoaca un avort spontan, despre care poti citi in Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut.

Mai tarziu, in timpul sarcinii, un orgasm sau chiar actul in sine poate declansa contractii usoare. Daca se intampla acest lucru, vei simti ca muschii se intaresc. Acestea sunt cunoscute sub numele de contractii Braxton Hicks sau false contractii si pot fi deranjante. Sunt perfect normale si nu reprezinta motiv de ingrijorare. O tehnica de relaxare sau pur si simplu un moment de odihna rezolva, de cele mai multe ori, problema.

Abordarea corecta pentru o viata intima in sarcina

In timp ce un act sexual este considerat sigur pentru majoritatea cuplurilor in timpul sarcinii, s-ar putea sa nu fie chiar atat de usor tot timpul. Acesta poate fi un moment pentru a explora si experimenta impreuna. Acest aspect este o parte normala a sarcinii, daca nu avem o sarcina cu probleme. Daca nu exageram cu energia depusa si ne vom pastra in limite de confort si siguranta, nu se poate intampla nimic rau.

risc act sexual sarcina

Contractiile din aceste momente nu sunt aceleasi cu contractiile travaliului. Totusi, ca masura generala de siguranta, unii medici recomanda evitarea actului sexual in ultimele saptamani de sarcina, considerand ca hormonii din material seminal numiti prostaglandine pot stimula contractiile.

O exceptie poate fi pentru femeile cu sarcina de peste 40 de saptamaniSarcina cu termen depasit | Cand se induce travaliul – si doresc sa induca travaliul. Unii medici cred ca prostaglandinele din material seminal induc travaliul intr-o sarcina la termen sau inainte, deoarece anumite componente care induc travaliul contin si prostaglandine. Dar alti medici cred ca aceasta legatura sperma-travaliu este doar o teorie.

Cand trebuie sa faci o pauza de la viata intima in sarcina

Discuta cu medicul daca este sigur sa va continuati viata intima in sarcina. El va poate sfatui sa faceti o pauza daca aveti oricare dintre urmatoarele tipuri de sarcina cu risc ridicat:

  • sunteti expusa riscului de avort spontan sau de antecedente de avort spontan;
  • sunteti expusa riscului de travaliu prematur (contractii inainte de 37 de saptamani de sarcina);
  • aveti sangerari vaginale, scurgeri sau crampe fara o cauza cunoscuta;
  • din sacul amniotic curge lichid sau are membrane rupte;
  • colul uterin s-a deschis prea devreme in timpul sarcinii;
  • placenta este prea jos in uter (placenta previa);
  • ai o sarcina multipla.
viata intima in sarcina

Daca medicul da aceasta indicatie, ea poate include orice implica excitare, nu doar actul in sine, asa ca este bine ca totul sa fie foarte clar.

Semne de alarma

Adreseaza-te medicului daca ai simptome neobisnuite in timpul sau dupa un act sexual, cum ar fi:

  • durere;
  • sangerare;
  • scurgere a unui fluid;
  • disconfort semnificativ;
  • contractii.

Experientele fiecarui cuplu si ale fiecarei femei gravide, inclusiv modul in care percepe viata intima in sarcina, sunt diferite. Pentru unii, dorinta se estompeaza in timpul sarcinii. Alte femei se simt mai bine ca inainte. Cele mai multe insa afirma ca, in timpul sarcinii, dorinta sexuala oscileaza. Iata o posibilitate de evolutie in timpul sarcinii:

  • Primul trimestru. Greata, oboseala sau sensibilitatea sanilor iti pot distruge apetitul. Dar nu va faceti griji, ele trec.
  • Al doilea trimestru. Este cea mai buna perioada, iar fluxul sangvin crescut poate oferi anumite avantaje.
  • Al treilea trimestru. Ne putem simti inconfortabil pe masura ce se apropie nasterea.

Viata intima dupa sarcina

Primele sase saptamani dupa nastere se numesc perioada postpartum. Sunt multe cupluri care spun ca viata intima este ultima lor preocupare in aceasta perioada. Motivele pot fi:

  • vindecarea dupa epiziotomie (incizie in timpul nasterii vaginale);
  • vindecarea inciziilor abdominale dupa nasterea prin cezariana;
  • sangerarea postpartum normala, frecventa la 4 pana la 6 saptamani dupa nastere;
  • oboseala dupa sarcina si procesul de nastere;
  • cerintele nou-nascutului (creste daca ati avut gemeni sau tripleti);
  • modificarea nivelului hormonal;
  • sanii care alapteaza;
  • probleme emotionale, cum ar fi blues postpartum, anxietate fata de parinti sau probleme in relatia cu tatal.
cand ai relatii intime in sarcina

Relatiile sexuale sunt, in general, sigure dupa ce orice incizie s-a vindecat complet si tesuturile s-au vindecat. Aceasta vindecare dureaza de obicei cateva saptamani. Majoritatea medicilor spun sa asteptati cel putin 6 saptamani dupa nastere inainte de actul sexual. La fel de important este sa te simti pregatit emotional, confortabil din punct de vedere fizic si relaxat.

Atat pentru tine, cat si pentru partener, rabdarea este o virtute. Avand in vedere realitatile si stresul parentalitatii timpurii, poate dura pana la un an pentru ca viata sexuala normala a unui cuplu sa revina la normal.

Sarcina si alaptarea

Femeile care alapteaza au o intarziere a ovulatiei si a menstruatiei. Dar ovulatia are loc inainte de a incepe sa ai din nou menstruatie. Asadar, poti ramane insarcinata in aceasta perioada. Urmati recomandarile medicului si solicitati o metoda contraceptiva potrivita.

surse: webmd.com; nhs.uk
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux