Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci

alimentatie in sarcina

Gravidele trebuie sa respecte anumite reguli de alimentatie in sarcina. In general, organismul fiecarei femei ”transmite” anumite semnale in timpul sarcinii. De cele mai multe ori, carentele din organism sunt semnalate prin aparitia unor pofte. Practic, corpul spune singur ce are nevoie.

Reguli generale pentru o corecta alimentatie in sarcina

O regula care ar trebui respectata de orice gravida, indiferent de particularitati, este cea a meselor dese, dar reduse cantitativ. Acest lucru este recomandat pentru ca, din momentul in care organismul transmite senzatia de satietate pana la cel in care este citit de corp, dureaza un anumit interval de timp.

Aceasta regula ar trebui respectata in special de gravidele aflate in ultimele luni de sarcina. Dupa ce creste burtica, miscarile ample date de o masa copioasa pot duce chiar la aparitia unor contractii. Este bine ca mama sa tina cont de ceea ce-i transmite organismul si anume nevoia de a manca des si putin.

Raportat la alimentatie in sarcina, organismul spune ce are nevoie. Chiar daca noi nu le concretizam ca atare, sunt teorii si studii care spun ca poftele apar ca urmare a unor carente in organism, care sunt acoperite apoi de anumite alimente.

Ce contine o alimentatie in sarcina, daca vrei sa fie corecta si echilibrata

O dieta echilibrata, necesara pentru a asigura sanatatea mamei si a bebelusului pe parcursul celor noua luni de sarcina, include:

pofte in sarcina
  • Proteine. Proteinele sunt principalele alimente pentru intretinere, reparare celulara, recunoscute fiind pentru rolul lor puternic in diferite reactii metabolice prin intermediul enzimelor. Gustari precum fructe uscate sau alune si un pahar de milk shake sau o salata cu branza de vaci sunt bogate in proteine. In ceea ce priveste branzeturile si lactatele, in general, regasiti detalii mai jos.
  • Calciu si vitamina D. In timpul celui de-al doilea trimestru, calciul este principalul nutrient, deoarece acesta este momentul in care dintii si oasele bebelusului incep sa se dezvolte. Se recomanda sa includeti cel putin doua portii de lapte in fiecare zi. Alegeti produse lactate precum laptele, bauturile din soia si iaurturile care sunt imbogatite cu vitamina D, pentru a absorbi calciul.
  • Vitamina B12. Ai nevoie de energie suplimentara si tiamina (vitamina B12) in ultimul trimestru de sarcina. Vitamina B12 este esentiala pentru cresterea unui tesut nou, functia nervoasa si formarea globulelor rosii si se gaseste numai in alimente si bauturi naturale din surse animale. Carnea de porc, fasolea, orezul brun si legumele verzi sunt imbogatite cu aceasta vitamina.
  • Acizi grasi. Grasimile sanatoase, cum ar fi omega 3, sunt necesare pentru dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusului. Sursele includ ulei de masline, tofu, avocado, nuci si peste.

Folatii si fibrele in sarcina

  • Alimente bogate in folati. Acidul folic este o componenta a vitaminei B care ajuta la cresterea si repararea rapida a celulelor noi care se vor dezvolta in trunchiul creierului si maduva spinarii copilului, la inceputul sarcinii. Sursele alimentare de acid folic includ cereale fortificate, spanacul, linte si naut, broccoli, mazare, porumb si portocale.
  • Alimente bogate in fibre. „Fibre” este raspunsul direct pentru oricare dintre disconforturile legate de constipatie experimentate in timpul sarcinii. Gustarile bogate in fibre ajuta la eliberarea lenta a zaharurilor in fluxul sanguin, permitand o perioada prelungita de satietate. Aceasta este una dintre strategiile directe de a evita supraalimentarea in timpul mesei.

O modalitate simpla de a-ti satisface nevoile nutritionale in timpul sarcinii este sa mananci zilnic o varietate de alimente din fiecare grupa de alimente.

Alimentie incorecta in sarcina

In general, fiecare femeie stie ce anume poate manca si ce nu, in functie de regimul alimentar pe care l-a avut si inainte de sarcina. Totusi, in timpul celor noua luni de sarcina, exista alimente in cazul carora se recomanda o grija sporita.

alimentatie in sarcina

Astfel, unele legume sau fructe, cum ar fi rosiile sau capsunile, pot provoca diverse alergii, mai ales daca exista un teren alergic familial. De asemenea, daca viitoarea mama sufera de o boala autoimuna, un astm bronsic, o tiroidita autoimuna, trebuie sa respecte dieta recomandata de medicul specialist.

Ar trebui evitate alimentele insuficient preparate sau la care exista riscul de preparare necorespunzatoare. Putem vorbi aici de fructe de mare, spre exemplu, biftec, carne de vita aproape cruda, chiar laptisorul de matca poate fi o problema. Fiind proteine animale slab preparate, nedenaturate termic, atunci pot presupune o contaminare mult mai usoara decat un aliment bine preparat.

Pe de alta parte, nu s-a ajuns la un consens in cazul consumului de cafeina. Recomandarea generala este ca femeile gravide sa nu consume mai mult de 200 mg de cafeina pe zi, pentru a evita orice risc de a afecta fatul. In acelasi timp, consumul de alcool este complet interzis in perioada sarcinii.

Ce NU trebuie sa mananci

Nu trebuie sa mananci ori sa bei urmatoarele, daca esti insarcinata:

  • Orice cu multa vitamina A. Ai nevoie de o cantitate mica de vitamina A pentru a te mentine sanatos. Cu toate acestea, cantitati mari pot dauna copilului nenascut. Asadar, evitati ficatul si produsele hepatice, suplimentele care contin vitamina A.
  • Alimente care pot avea niveluri ridicate de listeria. Femeile insarcinate sunt mai predispuse sa se infecteze cu listeria si, uneori, provoaca avort spontan, nasterea mortii sau infectii la copil dupa nastere. Alimentele care sunt cel mai expuse riscului de a transmite listeria sunt carnea si ouale nefierte, branzeturile maturate in mucegai si branzeturile moi (branzeturile tari si prelucrate sunt sigure), crustaceele si pestele crud, laptele nepasteurizat.
  • Lemnul dulce este de evitat. Un studiu de cercetare publicat in 2009, a constatat ca femeile care au mancat multa lemn dulce (ceea ce este obisnuit in unele tari) aveau mai multe sanse sa aiba copii cu niveluri de inteligenta mai scazute si mai multe probleme de comportament.

Produsele lactate – un posibil risc in sarcina

Orice aliment care contine lapte nepasteurizat ar trebui evitat in timpul sarcinii. Cauza este faptul ca pot provoca toxiinfectii alimentare. Astfel, exista riscul ca anumite tipuri de branza sa contina listeria, o bacterie care poate fi periculoasa pentru gravida. Chiar daca o persoana sanatoasa dezvolta foarte rar toxiinfectie de la listeria, afectiunea poate fi fatala in cazul fatului.

branzeturi in sarcina

Infectia cu listeria apare in urma consumului de carne nepreparata termic si al produselor fabricate din lapte nepasteurizat. De evitat in timpul sarcinii este si consumul de ficat si produse din ficat, respectiv carnati sau pateu. Ficatul contine cantitati mari de retinol, iar acumularea acestuia in organism poate fi periculoasa pentru fat.

Miscarea, la fel de importanta ca alimentatia in sarcina

Exercitiile fizice te mentin supla, fara a provoca stres fizic. Multe activitati, cum ar fi alergarea si antrenamentul cu greutati, sunt bune la inceput, dar poate fi necesar sa va modificati antrenamentul pe masura ce sarcina avanseaza.

Urmatoarele tipuri de exercitii sunt sigure in timpul sarcinii, desi unele pot sa nu fie potrivite pentru ultimele luni:

  • Mersul pe jos. Mersul rapid va mentine in forma, fara a leza genunchii si gleznele si ofera inimii un flux necesar. Este sigur pe toata durata sarcinii si poate fi inclus in rutina zilnica cel putin 30 de minute pe zi, de cinci ori pe saptamana.
  • Inotul. Este o forma ideala si sigura de exercitii fizice in timpul sarcinii.
  • Yoga ajuta la mentinerea tonusului si flexibilitatii musculare si la imbunatatirea posturii. Este un sport mai bland cu articulatiile decat tipurile de exercitii mai solicitante.
  • Aerobic. Participarea la un curs saptamanal de aerobic ofera un timp optim pentru exercitii fizice. Este sigur, atat timp cat mentineti exercitiile cu impact redus, pentru a va proteja articulatiile.
sport in sarcina

Probleme comune de sanatate in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, este posibil sa aveti o serie de probleme enervante care nu sunt periculoase, dar care ar putea avea nevoie de o anumita atentie. Aceste probleme includ crampe, frecventa urinara si incontinenta, arsuri la stomac si indigestie, varice, dureri de spate, constipatie, hemoroizi si afte. Despre toate acestea cititi mai multe in Probleme jenante in sarcina – mancarimi, gaze, constipatie si linii negre pe abdomen.

Din fericire, unele modificari simple pot ameliora adesea simptomele. Adresati-va intotdeauna medicului daca aveti orice nelamurire cu privire la acestea sau orice alte probleme de sanatate in timpul sarcinii. Specialistii nostri iti stau la dispozitie pentru o a doua opinie si pentru o monitorizare corecta si completa a sarcinii. Ne poti suna acum la 0766 536 553.

sursa: medyhealth.com
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] La fel ca o femei insarcinata cu un singur bebelus, dieta sanatoasa, bogata in nutrienti, are un rol important in dezvoltarea fetilor. Totusi, nu exagera cu mancarea, pentru ca esti predispusa la ingrasare mai mult decat o femeie insarcinata cu un singur copil. Este recomandat sa renunti la alcool si fumat si sa reduci consumul de cafea la cel mult o ceasca pe zi. Vei avea nevoie in dieta zilnica de mai mult acid folic, fier, calciu, proteine si vitamine. Ai mai multe informatii in Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci. […]

[…] O categorie de medicamente nu doar permisa, ci chiar recomandata, este cea a vitaminelor. Vitaminele sunt indicate in sarcina, mai ales in prima perioada. Cu ajutorul vitaminelor, organismul femeii se adapteaza mai repede si mai eficient la noua situatie. De asemenea, vitaminele il ajuta si pe fat se evolueze normal. Poti citi mai multe despre ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci atunci cand esti gravida in Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci. […]

[…] constipatie, consuma mai multe fibre si lichide. Poti afla cateva sfaturi utile din articolul Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci. De asemenea, pentru combaterea constipatiei, te-ar putea ajuta si activitatea […]

[…] Arsuri la stomac: hormonii sarcinii relaxeaza valva dintre stomac si esofag. Acest lucru poate permite acidului din stomac sa ajunga in esofag si sa provoace arsuri. Pentru a preveni arsurile la stomac, manca putin si des. De asemenea, evita alimentele prajite, citricele, ciocolata si alimentele picante. Afla mai multe despre toate acestea, din articolul Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci. […]

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux