Rezultat alarmant al testului Babes-Papanicolau: scapa de grija cancerului cu ajutorul colposcopiei

colposcopia dupa testul Babes Papanicolau

Exista o serie de afectiuni pentru care medicul ginecolog poate recomanda colposcopia. Cea mai grava dintre ele este suspiciunea de cancer de col uterin. Se apeleaza la aceasta investigatie dupa ce rezultatul testului Babes-Papanicolau indica unele modificari sau leziuni ale colului. Vorbim in acest articol despre cum se desfasoara colposcopia, care este perioada in care se poate face, dar si care sunt restul afectiunilor pentru care se recomanda efectuarea ei.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai grave probleme de sanatate cu care se poate confrunta o femeie. Vestea buna este ca maladia poate fi prevenita sau diagnosticata in stadii incipiente. Pentru asta, femeile trebuie sa faca anual un test Babes-Papanicolau, dupa ce si-au inceput viata sexuala.

Daca testul arata modificari, medicul poate decide sa faca investigatii amanuntite pentru a putea pune un diagnostic clar. Concret, testul Babes-Papanicolau este primul care arata daca colul uterin este bine sau nu. Ulterior, se apeleaza la colposcopie.

afectiuni genitale control

Colposcopia este o metoda de depistare a leziunilor de pe colul uterin care nu se vad cu ochiul liber. Pe col, se aplica o substanta, respectiv respectiv acid acetic. Ea modifica celulele si arata daca exista sau nu leziuni. Ulterior, acesta este studiat cu ajutorul unui microscop stereoscopic binocular. El are o lumina puternic focalizata, numit colposcop. Examinarea colposcopica poate fi extinsa asupra vulvei si vaginului, care prezinta uneori procese patologice izolate sau asociate celor cervicale.

Colposcopia, cu sau fara biopsie

Practic, medicul foloseste o camera video speciala pentru a analiza in amanunt vulva, vaginul si colul uterin. In timpul investigatiei se poate face si biopsie, adica se ia o mostra de tesut care apoi e analizata la microscop.

cum se face colposcopia

Pe langa depistarea cancerului de col uterin, in urma unui testului Babes-Papanicolau, medicul mai poate recomanda sa se efectueze colposcopia si in caz de:

  • cervicite recidivante: afectiunea este inflamatia acuta sau cronica a colului uterin;
  • vaginite persistente;
  • sangerare la contact sexual;
  • urmarirea cazurilor aflate sub tratament pentru leziuni cervicale, respectiv leziuni precanceroase, polipi, endometrioza, leziuni chimice sau traumatisme.

Medicii recomanda ca inainte de a li se efectua o colposcopie, pacientele sa urmeze cateva reguli, respectiv:

  • sa nu aiba contact sexual cu 24 de ore inainte de colposcopie;
  • sa nu introduca nimic in vagin, precum tampoane sau medicamente vaginale;
  • sa nu foloseasca dusul vaginal.

Etape in colposcopie: la ce sa te astepti

In cazul in care ti s-a recomandat o colposcopie si te intrebi cu se desfasoara concret, iata la ce sa te astepti si care sunt etapele procedurii medicale:

  • pacienta se aseaza pe masa ginecologica, exact ca la o consultatie obisnuita;
  • medicul pregateste un specul pentru a incepe investigatia;
  • medicul pozitioneaza colposcopul, astfel incat sa obtina cele mai clare imagini din timpul operatiunii;
  • se badijoneaza cu tampoane sterile, inmuiate in doua solutii, respectiv acid acetic (incolora) si Lugol (maronie). Rolul solutiilor este sa faca mai vizibile tesuturile, pentru un diagnostic corect.
  • medicul vizualizeaza colul, vaginul si vulva;
  • se indeparteaza speculul, iar pacienta poate cobori de pe masa ginecologica.

Referitor la perioada in care se recomanda a fi efectuata colposcopia, se recomanda ca, pentru a avea un rezultat cat mai corect, procedura sa fie realizata in ziua 8-12 a ciclului menstrual. Atentie! Este de preferat ca aceasta sa nu fie facuta in timpul menstruatiei.

Daca nu ti-ai mai facut demult un control ginecologic si un test Babes-Papanicolau, recomandat anual, poti opta pentru un pachet avantajos de analize, aflat in oferta Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766536553. Practicam periodic reduceri consistente de pret, pe care le poti consulta aici.

Riscurile colposcopiei

Asa cum se poate observa din descrierea etapelor de desfasurare a colposcopiei, procedura medicala este o metoda neinvaziva de diagnostic. Posibilele efectele secundare sunt rare si se rezuma la un eventual disconfort vaginal, senzatia de ciupitura si crampe. Si asta doar daca medicul a decis sa recolteze si pentru biopsie in timpul investigatiei.

simptome pentru care se recomanda colposcopia

Exista insa o serie de reguli pe care pacienta trebuie sa le respecte dupa efectuarea procedurii. Zona intima trebuie protejata timp de o saptamana, astfel ca trebuie evitate:

De asemenea, este posibil sa apara sangerari slab cantitative. Ele pot dura pana la o saptamana. Daca totusi cantitatea pare mai mare, asemenatoare celei din perioada menstruatiei, trebuie anuntat medicul. Pacienta trebuie sa anunte medicul si in cazul in care apar febra, dureri abdominale sau scurgeri vaginale cu miros neplacut in urma unei colposcopii.

Daca ai facut recent un test Babes-Papanicolau cu un rezultat care te ingrijoreaza sau nu ai apucat sa faci unul anual, asa cum este recomandat, te poti programa la Dacia Medical Center. Beneficiezi de serviciile unei echipe profesioniste, dar si de preturi avantajoase si oferte periodice. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553. Un test Babes-Papanicolau facut la timp iti poate salva viata.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vrei sa stii mai multe despre colposcopie? Citeste AICI. […]

[…] Rolul sau este unul de control de rutina, dar in cazul in care rezultatul semnaleaza modificari, medicul va stabili un plan de tratament pe care sa il urmezi inainte de a ramane insarcinata. Afla care sunt pasii de urmat din articolul Rezultat alarmant al testului Babes-Papanicolau: scapa de grija cancerului cu ajutorul colposcopiei. […]

[…] In cazul in care rezultatul testului Papanicolau indica unele modificari sau leziuni ale colului, existand suspiciunea de cancer, medicul ar putea sa iti recomande efectuarea unei colposcopii. Poti afla mai multe despre cum se desfasoara aceasta procedura din articolul Rezultat alarmant al testului Babes-Papanicolau: scapa de grija cancerului cu ajutorul colposcopiei. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux