Sarcina cu ovocite donate in Romania: care sunt etapele si sansele de reusita ale tratamentului FIV

ovocite donate in romania

Daca tu si partenerul tau va doriti sa deveniti parinti, dar nivelul rezervei ovariene nu iti permite sa ramai insarcinata ori ai alta afectiune medicala, poti apela la fertilizarea in vitro (FIV) cu ovocite donate in Romania sau in alta tara, in functie de preferinta. Iti explicam in acest articol in ce consta procedura de reproducere umana asistata medical cu tert donator (de ovocite) si cum este legiferat in tara noastra acest tratament pentru infertilitate.

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate in Romania este recomandata si femeilor care au trecut de 40 de ani. De obicei, ele sunt cele care se confrunta cu problema rezervei ovariane scazute. De asemenea, tratamentul poate fi aplicat pentru obtinerea sarcinii si in cazul femeilor care au diferite probleme medicale si nu pot concepe pe cale naturala. Printre ele, se pot regasi si femei tinere carora, de exemplu, li s-au scos ovarele din cauza unor tumori sau care nu produc ovocite de calitate. Problema insuficientei ovariene premature este una de larg interes in lume. Am scris despre ea pe singura platforma dedicata FIV cu ovocite donate si embrioni donati, aici.

De asemenea, FIV cu ovocite donate poate fi o solutie pentru a deveni mame si pentru femeile cu boli transmisibile genetic ce presupun un risc ridicat de transmitere.

Cu toate acestea, fertilizarea in vitro cu ovocite donate in Romania este cel mai des utilizata in cazul femeilor cu rezerva ovariana scazuta. Fiecare femeie se naste cu o anumita rezerva ovariana. Ea nu creste de-a lungul vietii. Si nici nu exista o metoda care sa ajute la inmultirea ovulelor cu care o femeie s-a nascut. Practic, rezerva ovariana nu creste niciodata. Ea doar scade. Poti afla mai multe despre acest indicator de fertilitate din articolul Valoarea AMH: ce inseamna si cum influenteaza sansele sa ramai insarcinata.

Ovocite donate in Romania: rezerva ovariana, de la nastere la menopauza

Rezerva ovariana reprezinta capacitatea ovarelor de a produce ovocitele necesare in reproducere. Scaderea rezervei ovariene e un proces ireversibil, pentru care nu exista pana acum un tratament, dupa cum spuneam. Sunt anumite explorari ce pot aduce imbunatatiri extrem de limitate si inca in analiza, cum ar fi PRP ovarian, despre care puteti citi mai multe in PRP ovarian si uterin, tratament adjuvant in procedurile de reproducere umana asistata medical.

FIV cu ovocite donate

De-a lungul vietii, incepand de la nastere si pana la menopauza, rezerva ovariana arata astfel:

  • porneste de la 1-2 milioane de foliculi, la nastere;
  • la pubertate, ajunge la 400.000 – 500.000 de foliculi,
  • la menopauza, pot sa ramana doar 1.000 de foliculi.

Ovocite donate in Romania, optiune pentru rezerva ovariana scazuta

Pana la 35 de ani, scaderea rezervei ovariene este graduala si nu foarte abrupta. Dupa acest prag, rezerva incepe sa scada mai repede. Ea se prabuseste dupa 40 de ani. Este principalul motiv pentru care sansele de a mai obtine o sarcina pe cale naturala scad pe zi ce trece, in special atunci cand ai peste 40 de ani. Timpul este crucial atunci cand vine vorba despre a concepe sau nu cu material genetic propriu.

Inca o situatie care merita mentionata in contextul discutiei despre ovocite donate in Romania este insuficienta ovariana prematura. Pe scurt, aceasta inseamna o rezerva ovariana extrem de scazuta la varste tinere, de 28, 30 de ani.

Importanta calitatii ovocitelor

Nu doar numarul e important in procesul de reproducere, ci si calitatea ovocitelor. Cele mai bune ovule se elibereaza in primii ani de la debutul menstruatiei. Pe masura ce timpul trece, calitatea ovocitelor scade. Adica o piedica in plus in obtinerea unei sarcini viabile. Ceea ce nu inseamna ca incurajam sarcinile la varste fragede, ci ca realitatea biologica este aceasta.

Atunci cand sarcina nu apare pe cale naturala, procedurile de reproducere umana asistata medical maximizeaza sansele pacientei de a deveni mama. Cu precadere in acest context, vorbim despre fertilizare in vitro. Principalul avantaj este ca tratamentul FIV utilizeaza ovocitele de buna calitate ale pacientei, care au fost prelevate in urma stimularii ovariene. Poti afla mai multe despre acest subiect din articolul Stimulare ovariana pentru FIV: cum se realizeaza procedura si ce tratamente sunt disponibile .

In acelasi context, embriologii lucreaza cu materialul clientului, ceea ce devine o problema atunci cand toate ovocitele sunt de slaba calitate. Afla mai multe din interviul de mai sus.

Prezervarea fertilitatii in Romania

Pentru a te pune totusi la adapost, in cazul in care urmeaza sa faci un tratament care iti poate afecta fertilitatea sau in cazul in care nu ai gasit inca partenerul cu care vrei sa ai un copil, iti poti pune la pastrare cateva ovocite. Practic, medicii iti vor face o stimulare ovariana pentru a creste numarul de foliculi pe care il pot preleva, urmarindu-se astfel congelarea ovulelor de calitate superioara.

In cazul in care nu apelezi la aceasta metoda si vrei sa faci fertilizare in vitro mult dupa 40 de ani, cand numarul si calitatea ovulelor scad considerabil, exista cateva riscuri. Astfel, fie geneticianul nu poate obtine embrioni deloc, fie poate obtine doar embrioni de calitate inferioara. In situatia din urma, sunt sanse reduse ca ei sa evolueze normal odata transferati si implantati, daca asta se intampla.

Daca te gandesti sa apelezi la conservarea fertilitatii, te poti adresa unui specialist cu experienta al Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553. Un medic se va ocupa in detaliu pentru a gasi cea mai buna solutie astfel incat sa poti deveni mama.

Ovocite donate in Romania: ce se poate face in tara

Procedura FIV cu ovocite donate in Romania intra sub incidenta Legii Transplantului. Ea presupune fie folosirea de ovocite congelate, de import, fie ca donatoarea sa fie o persoana cunoscuta. De asemenea, donarea se realizeaza in baza unui act notarial. Este insa posibila doar dupa aprobarea Comisiei de Etica din cadrul Agentiei Nationale de Transplant.

sarcina cu rezerva ovariana scazuta

In ciuda reglementarii, de-a lungul timpului, au existat numeroase cazuri de santaj din partea donatoarelor. Dupa nastere, acestea au ridicat pretentii asupra copilului. Din acest motiv, multe clinici de la noi au refuzat sa mai faca FIV cu ovocite donate proaspete, avand mai degraba o deschidere catre ovocite congelate provenite din import.

In prezent, femeile care vor sa apeleze la acest tip de procedura o pot face mult mai simplu in strainatate. O tara cu traditie in acest sens este Grecia. Statul beneficiaza de o legislatie bine pusa la punct si o rata ridicata de reusita a fertilizarii in vitro cu ovocite donate. Potrivit statisticilor oferite de colaboratorii Dacia Medical Center din Grecia, rata cumulata de succes a FIV cu ovocite donate poate depasi 80%. Poti afla mai multe informatii din articolul Fertilizare in vitro in Grecia.

Daca si tu te confrunti cu o problema de fertilitate, FIV cu ovocite donate poate fi solutia si pentru tine. Ovocitele sunt preluate de la donatoare tinere, sanatoase, ceea ce maximizeaza sansele de a obtine embrioni de foarte buna calitate si, deci, sarcina mult dorita. Poti afla aici toate informatiile despre fertilizare in vitro cu ovocite donate.

Ai si alte intrebari legate de fertilizarea in vitro cu ovocite donate? Le poti adresa intr-un comentariu sau poti face o programare la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] 2. REZERVA OVARIANA SCAZUTA. Femeile se nasc cu un anumit numar de ovocite, care de-a lungul vietii se micsoreaza. Insuficienta ovariana inseamna ca activitatea ovarelor inceteaza inainte de varsta de 40 de ani. Femeile care sufera de insuficienta ovariana au ovulatie neregulata sau nu au deloc. De altfel, boala are simptomele unei menopauze, insa totusi ramane o sansa mica de a obtine o sarcina. Detalii despre sarcina dupa 40 de ani poti sa citesti AICI. […]

[…] Din pacate, rata de succes a FIV scade semnificativ dupa varsta de 43 de ani. Din acest motiv, majoritatea femeilor cu varsta de peste 40 de ani folosesc ovocite donate. Si asta pentru ca ratele de succes FIV cu ovocite donate nu sunt la fel de dependente de varsta femeii. Puteti afla mai multe despre FIV cu ovocite donate aici. […]

[…] Afla mai multe despre tratamentul infertilitatii cu ajutorul ovocitelor donate din articolul Ovocite Donate in Romania: totul despre indicatie, etape, procedura si sanse de reusita […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux