Cauze infertilitate feminina: ce tratamente exista si cum poate fi prevenita

tratament infertilitate feminina

Infertilitatea feminina este definita ca incercarea – timp de pana la 12 luni – de a ramane insarcinata, in urma actului sexual frecvent, neprotejat, dar fara rezultat. Perioada de incercari scade odata cu inaintarea in varsta. Cauzele infertilitatii feminine pot fi dificil de diagnosticat. Printre acestea se intalnesc trompele uterine infundate, rezerva ovariana scazuta sau de slaba calitate, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza ori excesul de prolactina. Puteti afla din acest articol care sunt principalele cauze si tipurile de infertilitate feminina, care sunt factorii de risc, dar si ce tratamente exista pentru a obtine o sarcina.

Cand sa va adresati medicului pentru cauze de infertilitate feminina

In unele cazuri, nu este depistata niciodata cauza infertilitatii feminine, aceasta fiind generata de o combinatie de mai multi factori minori. Daca nu reusiti sa ramaneti insarcinata, in functie de varsta pe care o aveti, este necesar sa va adresati medicului, astfel:

  • Pana la varsta de 35 de ani, majoritatea medicilor recomanda incercarea de a ramane insarcinata cu cel putin un an inainte de testare sau tratament.
  • Daca aveti intre 35 si 40 de ani, discutati cu medicul dupa sase luni de incercari de a ramane insarcinata.
  • Daca aveti peste 40 de ani, medicul va poate sugera imediat testarea sau tratamentul.

De asemenea, medicul v-ar putea recomanda sa incepeti imediat testarea sau tratamentul daca dumneavoastra sau partenerul aveti probleme de fertilitate cunoscute sau daca aveti un istoric de menstruatii neregulate sau dureroase, boli inflamatorii pelvine, avorturi repetate, tratament pentru cancer sau endometrioza.

Diagnosticul de infertilitate feminina

Pentru a putea fi pus diagnosticul de infertilitate feminina, investigatiile pot include:

  • controlul fizic – inclusiv istoricul medical;
  • teste de sange – pentru a verifica prezenta hormonilor de ovulatie;
  • laparoscopie – procedura chirurgicala in care un instrument este introdus printr-o mica incizie in abdomen, astfel incat organele de reproducere sa poata fi examinate;
  • ecografii – pentru a verifica prezenta fibroamelor;
  • materialul seminal al partenerului poate fi, de asemenea, analizat pentru a se asigura ca acesta este fertil.

Cauze infertilitate feminina: perturbari in pasii de reproducere

Pentru ca sarcina sa aiba loc in mod natural, pasii pentru reproducerea umana sunt urmatorii, dar o serie de factori pot perturba procesul, ducand la infertilitate feminina:

  • Unul dintre cele doua ovare elibereaza un ovul matur.
  • Ovulul este preluat de trompele uterine.
  • Spermatozoizii inoata in sus, in colul uterin, prin uter si in trompele uterine, pentru a ajunge la ovul, pentru fertilizare.
  • Ovulul fertilizat calatoreste prin trompele uterine pana in uter.
  • Ovulul fertilizat se implanteaza in interiorul uterului si creste.

Principalele cauze ale infertilitatii feminine: cum se trateaza

Datele arata ca aproximativ 15% dintre cupluri se confrunta cu dificultati de fertilitate, iar in cele mai multe cazuri, partenerii pot fi ajutati cu tehnologii de reproducere asistata. De asemenea, aproximativ 30 pana la 40% dintre problemele de fertilitate din cuplu isi au originea in infertilitatea feminina.

Risc infertilitate la femei

Va explicam in continuare care sunt cele mai intalnite cauze ale infertilitatii feminine:

Patologia tubara: “trompele infundate”

Principala cauza de infertilitate in randul femeilor este “infundarea trompelor uterine”. Unele blocaje ale trompelor pot fi determinate de infectii, cum ar fi salpingitele, bolile cu transmitere sexuale. De asemenea, o problema este si ligaturarea tubara, respectiv sectionarea sau blocarea trompelor uterine. Infundarea trompelor mai poate fi cauzata de endometrioza, sarcina ectopica (extrauterina), abces sau anexita cronica.

Dintre toate acestea, endometrioza este cea mai comuna, fiind afectiunea in care celulele din mucoasa uterului migreaza in alte parti ale pelvisului, astfel ca poate deteriora trompele uterine si ovarele, si poate afecta miscarea ovulului si a spermatozoizilor. De asemenea, exista cazuri cand chiar daca trompele uterine si ovarele nu au de suferit, endometrioza poate afecta fertilizarea, cresterea embrionului si implantarea.

Cum se trateaza? Desi sunt metode de diagnostic, histerosalpingografia si histerosonografia pot sa si trateze intr-un astfel de caz. Metoda presupune injectarea cu presiune prin colul uterin a unei substante de contrast care ajunge si prin trompele uterine. Daca nu este un caz grav, trompele se pot desfunda asa, atat timp cat procedura este realizata corect. Despre avantajele histerosonografiei, puteti afla mai multe din acest articol: Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste

cauze infertilitate feminina

Trompele se mai pot desfunda prin tuboplastie, o interventie chirurgicala minim invaziva. De asemenea, medicii pot prescrie inclusiv tratamente medicamentoase pentru a putea rezolva problemele de la nivelul trompelor uterine.

Rezerva ovariana scazuta

Femeile se nasc cu un anumit numar de ovocite, care de-a lungul vietii se micsoreaza. Insuficienta ovariana inseamna ca activitatea ovarelor inceteaza inainte de varsta de 40 de ani. Femeile care sufera de insuficienta ovariana au ovulatie neregulata sau nu au deloc. De altfel, boala are simptomele unei menopauze, insa totusi ramane o sansa mica de a obtine o sarcina.

Insuficienta ovariana primara poate fi cauzata de un raspuns autoimun sau de pierderea prematura a ovulelor din ovar, posibil ca urmare a geneticii sau chimioterapiei. Ovarul nu mai produce ovule si scade productia de estrogen la femeile sub 40 de ani. Detalii despre sarcina dupa 40 de ani poti sa citesti aici.

Cum se poate rezolva aceasta problema? De cele mai multe ori, femeilor cu insuficienta ovariana li se recomanda fertilizarea in vitro cu ovocite donate daca isi doresc un copil. Pentru a afla cantitatea de ovocite proprii se poate face dozarea hormonului anti-mullerian(AMH), insa calitatea acestora nu poate fi determinata direct, ci prin interpretarea anumitor tratamente recomandate de specialisti. Din pacate, nu exista tratamente care sa determine o crestere a rezervei ovariene, ci doar pentru a ajuta femeile cu o rezerva scazuta sa obtina totusi o sarcina prin tehnicile de reproducere umana asistata. Afla tot ce trebuie sa stii despre procedura de fertilizare cu ovocite donate aici.

Sincromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este cauzat de un dezechilibru hormonal. Practic, ovarele produc mai multi hormoni masculini androgeni decat ar fi normal, iar acest lucru perturba ciclul menstrual. Drept urmare, foliculii ovarieni nu se maturizeaza, iar ovulatia apare rar sau deloc. Printre simptome se mai pot observa: pilozitate excesiva pe fata, abdomen, piept sau barba, tenul gras si acnee, mai ales pe spate sau in zona decolteului. Cel mai important simptom este insa ciclul menstrual neregulat. Menstruatia poate fi extrem de abundenta, insa apare mai rar, iar cateodata poate absenta complet. In lipsa unui tratament, sindromul de ovare polichistice provoaca infertilitate. Daca se iau masurile necesare, inclusiv interventii chirurgicale in anumite cazuri, sansele de a obtine o sarcina cresc pana la 70%.

varsta infertilitate la femei

Sindromul ovarelor polichistice nu poate fi vindecat, insa exista tratamente pentru ameliorarea simptomelor. Astfel, medicul poate prescrie tratament pentru reglarea ciclului menstrual, pentru prevenirea si tratarea infertilitatii. De asemenea, se pot lua masuri impotriva acneei si a pilozitatii excesive. Pilula contraceptiva este unul din cele mai utilizate tratamente. Si o dieta sanatoasa si exercitiile fizice pot ajuta. Ideal ar fi ca femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice sa aleaga o dieta pe baza de legume, fructe, nuci, cereale integrale si sa evite carnea procesata, branzeturile si alimentele prajite.

Alte cauze potentiale

Ciclul menstrual prea lung sau prea scurt

Un ciclu menstrual prea lung, la peste 35 de zile, sau prea scurt, sub 21 de zile, neregulat sau absent, poate insemna ca nu exista ovulatie. Ovulatia rara sau deloc reprezinta majoritatea cazurilor de infertilitate. Pentru ca ovulatia sa aiba loc, o parte a creierului, numita hipotalamus, determina glanda pituitara (hipofiza) din apropiere sa secrete hormoni care fac ca ovarele sa produca ovocite. Problemele cu reglarea hormonilor reproductivi de catre hipotalamus sau glanda pituitara sau probleme la nivelul ovarului pot cauza tulburari de ovulatie.

Disfunctie hipotalamica

Doi hormoni produsi de glanda pituitara sunt responsabili pentru stimularea ovulatiei in fiecare luna. Acestia sunt hormonul de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Stresul fizic sau emotional in exces, o greutate corporala foarte mare sau foarte mica, o crestere sau o scadere substantiala, recenta, in greutate pot perturba productia acestor hormoni si pot afecta ovulatia.

Prea multa prolactina

O alta cauza a infertilitatii este si productia in exces de prolactina. Glanda pituitara poate provoca productia in exces de prolactina (hiperprolactinemie), care reduce productia de estrogen si poate declansa infertilitate. Acest lucru poate fi cauzat si de anumite medicamentele luate pentru a trata o alta afectiune.

Probleme ale colului uterin

Spermatozoizii ejaculati trebuie sa traverseze colul uterin pentru a ajunge in uter si in trompele uterine. Mucusul cervical in timpul ovulatiei este in mod normal subtire si apos, astfel incat sperma sa poata inota prin el. Cu toate acestea, la unele femei, mucusul cervical este gros si acest lucru poate impiedica sperma.

Varsta femeii

Varsta femeii este un factor important de fertilitate. Sansa de a ramane insarcinata pentru o femeie in varsta de 40 de ani este de doar 5% pe ciclu menstrual. Se crede ca ovulele imbatranite sunt cauza infertilitatii. O femeie se naste cu intreaga ei rezerva de ovule si, pe masura ce trece timpul, ovocitele devin mai putin viabile. Alte dificultati pentru femeile peste 40 de ani includ riscul crescut de avort spontan si anomalii genetice la copilul nenascut.

Cauze infertilitate feminina: factori de risc

Anumiti factori va pot expune la un risc mai mare de infertilitate, printre acestia numarandu-se:

  • Fumatul – pe langa deteriorarea colului uterin si a trompelor uterine, fumatul creste riscul de avort spontan si de sarcina ectopica. De asemenea, se crede ca fumatul va imbatraneste ovarele si va epuizeaza prematur ovulele. Specialistii recomanda renuntarea la fumat inainte de a incepe tratamentul de fertilitate.
  • Greutatea – excesul de greutate sau semnificativ subponderal poate afecta ovulatia. A ajunge la un indice de masa corporala (IMC) sanatos ar putea creste frecventa ovulatiei si probabilitatea de sarcina.
  • Istoric sexual – Infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea, pot deteriora trompele uterine. De asemenea, a face sex neprotejat cu mai multi parteneri creste riscul unei infectii cu transmitere sexuala care poate cauza, mai tarziu, probleme de fertilitate.
stres infertilitate
  • Alcoolul – consumul excesiv de alcool poate reduce fertilitatea.
  • Varsta – calitatea si cantitatea ovulelor unei femei incep sa scada odata cu varsta. La mijlocul varstei de 30 de ani, rata de pierdere a foliculilor prinde viteza, rezultand ovule mai putine si de calitate mai proasta. Acest lucru face conceptia mai dificila si creste riscul de avort spontan.

Cum poate fi prevenita infertilitatea feminina

In contextul factorilor de risc enumerati mai sus, specialistii vin cu sfaturi care le-ar putea ajuta pe femeile care vor sa ramana insarcinate:

  • Sa mentina o greutate optima – femeile supraponderale si subponderale au un risc crescut de tulburari de ovulatie. Daca trebuie sa slabeasca, specialistii recomanda femeilor sa faca sport in mod moderat. Si asta pentru ca exercitiile fizice intense, timp de mai mult de cinci ore pe saptamana, au fost asociate cu scaderea ovulatiei.
  • Sa renunte la fumat – tutunul are multiple efecte negative asupra fertilitatii, asupra sanatatii generale si asupra sanatatii fatului.
  • Sa evite alcoolul – consumul excesiv de alcool poate duce la scaderea fertilitatii. Si orice consum de alcool poate afecta sanatatea fatului in curs de dezvoltare. Daca intentionati sa ramaneti gravida, evitati alcoolul si mai ales nu il consumati in timpul sarcinii.
  • Sa reduca stresul – unele studii au aratat ca stresul poate determina cuplurile sa aiba rezultate mai slabe cu tratamentul pentru infertilitate, astfel ca se recomanda femeilor sa incerce sa reduca stresul din viata lor inainte de a incerca sa ramana insarcinate.

Daca si tu iti doresti sa ramai insarcinata, dar te confrunti cu infertilitatea, ne poti scrie, intr-un comentariu despre problema ta sau te poti adresa unui medic din clinica noastra la 0766 536 553.

surse: mayoclinic.org; betterhealth.vic.gov.au

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Buna seara. Pot veni la dumneavoastra pt desfundarea trompelor uterinr?

Buna ziua. In clinica nu se practica aceasta procedura. De cele mai multe ori, riscurile unei astfel de proceduri sunt mai mari decat posibilele beneficii.

Echipa Dacia Medical Center, dacă desfundarea trompelor este riscantă, atunci de ce dl chadi mi a recomandat această intervenție?

Desfundarea trompelor este o procedura sigura, iar ca orice interventie exista si anumite riscuri. Dar, la aceste riscuri se adauga probabilitatea mare de a obtine sarcina in urma acestei proceduri.

[…] In cazul a doua ovare sanatoase, ovarele alterneaza, dar nu este o regula standard, in eliberarea unui ovul, procesul nefiind unul previzibil. In cazul in care vorbim despre un singur ovar sanatos, acesta compenseaza activitatea ovarului pierdut. De aici si raspunsul afirmativ al medicilor privind sansele de a obtine o sarcina in situatia in care femeile au un singur ovar. Bineinteles, daca si trompa uterina a ovarului functional este permeabila. Despre permeabilitate tubara puteti citi mai multe in Cauze infertilitate feminina. Tipuri si solutii. […]

[…] Daca nu reusiti sa ramaneti insarcinata dupa un an de incercari, sau dupa sase luni, daca aveti 35 de ani sau mai mult, medicul curant va poate recomanda o investigatie de specialitate pentru a va verifica trompele uterine, impreuna cu alte teste de baza, pentru fertilitate. Mai multe despre cauzele infertilitatii feminine puteti afla de AICI. […]

Ce tratament se recomandă pt.desfundarea trimpelor?

Desfundarea trompelor, daca despre aceasta este vorba, se face prin interventie chirurgicala. Procedura poate fi recomandata in masura in care ajungem la concluzia ca este singurul impediment pentru o sarcina. Inainte de a indica procedura, trebuie sa trecem prin investigatii care sa dovedeasca o probabilitate de obtinere a sarcinii, cum ar fi testul AMH – rezerva ovariana. Pentru programari, va asteptam la 0766 536 553.

Buna ziua . In urma unei intervenți mi-a scos un ovar . Mai sunt șanse de a rămâne însărcinată ?

Buna ziua. In mod teoretic puteti ramane insarcinata si cu un singur ovar, dar practic sunt necesare anumite investigatii specifice pentru a vedea in cazul dvs care este nivelul de fertilitate. Spre exemplu, realizarea unui test AMH poate indica rezerva dvs ovariana, in functie de care un specialist in infertilitate va poate face indicatiile necesare pentru obtinerea unei sarcini pe cala naturala sau prin Fertilizare in vitro. Daca sunteti in Bucuresti si aveti nevoie de suport atat in realizarea testului, cat si in interpretarea rezultatului, va asteptam la clinica noastra. Pentru programari ne puteti suna la 0766.53.65.53. Daca sunteti din alta localitate, dupa ce aveti rezultatul testului AMH puteti solicita o consultatie online de infertilitate cu Dr. Chadi Muheidli, specialistul nostru. Detalii aici https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online

[…] Atunci cand ciclul menstrual este neregulat si ovulatia va fi la fel sau chiar va lipsi. Acest lucru inseamna ca sansele sa se obtina o sarcina pe cale naturala devin foarte mici. Ciclul menstrual neregulat devine astfel o cauza a infertilitatii feminine. Despre alte cauze ale infertilitatii poti afla mai multe din articolul Cauze infertilitate feminina: ce tratamente exista si cum poate fi prevenita. […]

11
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux