Cauze infertilitate feminina. Tipuri si solutii.

Cauze infertilitate feminina. Tipuri si solutii.

Infertilitatea feminina poate avea mai multe cauze, insa cele mai importante cauze infertilitate feminina sunt trompele uterine infundate, rezerva ovariana scazuta sau de slaba calitate si sindromul ovarelor polichistice. Chiar daca nu toate problemele pot fi tratate, exista solutii pentru a obtine o sarcina.

1.TROMPELE INFUNDATE. PATOLOGIA TUBARA. Principala cauza de infertilitate in randul femeilor este infundarea trompelor uterine. Unele blocaje ale trompelor pot fi determinate de infectii, cum ar fi salpingitele, bolile cu transmitere sexuale. De asemenea, o problema este si ligaturarea tubara, respectiv sectionarea sau blocarea trompelor uterine. Infundarea trompelor mai poate fi cauzata de endometrioza, sarcina ectopica, abces sau anexita cronica.

Cum se trateaza? Desi sunt metode de diagnostic, histerosalpingografia si histerosonigrafia pot sa si trateze intr-un astfel de caz. Metoda presupune injectarea cu presiune prin colul uterin a unei substante de contrast care ajunge si prin trompele uterine. Daca nu este un caz grav, trompele se pot desfunda asa, atat timp cat procedura este realizata corect. Avantajele histerosonigrafiei, pe BLOG.

Trompele se mai pot desfunda prin tuboplastie, o interventie chirurgicala minim invaziva. De asemenea, medicii pot prescrie inclusiv tratamente medicamentoase pentru a putea rezolva problemele de la nivelul trompelor uterine.

2. REZERVA OVARIANA SCAZUTA. Femeile se nasc cu un anumit numar de ovocite, care de-a lungul vietii se micsoreaza. Insuficienta ovariana inseamna ca activitatea ovarelor inceteaza inainte de varsta de 40 de ani. Femeile care sufera de insuficienta ovariana au ovulatie neregulata sau nu au deloc. De altfel, boala are simptomele unei menopauze, insa totusi ramane o sansa mica de a obtine o sarcina. Detalii despre sarcina dupa 40 de ani poti sa citesti AICI.

Cum se poate rezolva aceasta problema? De cele mai multe ori, femeilor cu insuficienta ovariana li se recomanda fertilizarea in vitro cu ovocite donate daca isi doresc un copil. Pentru a afla cantitatea de ovocite proprii se poate face dozarea hormonului anti-mullerian(AMH), insa calitatea acestora nu poate fi determinata direct, ci prin interpretarea anumitor tratamente recomandate de specialisti. Din pacate, nu exista tratamente care sa determine o crestere a rezervei ovariene, ci doar pentru a ajuta femeile cu o rezerva scazuta sa obtina totusi o sarcina prin tehnicile de reproducere umana asistata. Afla tot ce trebuie sa stii dspre procedura de FERTILIZARE CU OVOCITE DONATE AICI.

3. SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE. Sindromul ovarelor polichistice este cauzat de un dezechilibru hormonal. Practic, ovarele produc mai multi hormoni masculini androgeni decat ar fi normal, iar acest lucru perturba ciclul menstrual. Drept urmare, foliculii ovarieni nu se maturizeaza, iar ovulatia apare rar sau deloc. Printre simptome se mai pot observa: pilozitate excesiva pe fata, abdomen, piept sau barba, tenul gras si acnee, mai ales pe spate sau in zona decolteului. Cel mai important simptom este insa ciclul menstrual neregulat. Menstruatia poate fi extrem de abundenta, insa apare mai rar, iar cateodata poate absenta complet. In lipsa unui tratament, sindromul de ovare polichistice provoaca infertilitate. Daca se iau masurile necesare, inclusiv interventii chirurgicale in anumite cazuri, sansele de a obtine o sarcina cresc pana la 70%.

Care este tratamentul in acest caz?

Sindromul ovarelor polichistice nu poate fi vindecat, insa exista tratamente pentru ameliorarea simptomelor. Astfel, medicul poate prescrie tratament pentru reglarea ciclului menstrual, pentru prevenirea si tratarea infertilitatii. De asemenea, se pot lua masuri impotriva acneei si a pilozitatii excesive. Pilula contraceptiva este unul din cele mai utilizate tratamente. O dieta sanatoasa si exercitiile fizice pot ajuta. Ideal ar fi ca femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice sa aleaga o dieta pe baza de legume, fructe, nuci, cereale integrale si sa evite carnea procesata, branzeturile si alimentele prajite.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.