Medicatie in sarcina. Tratamente recomandate

Medicatie in sarcina. Tratamente recomandate

Orice medicatie in sarcina ar trebui folosita doar sub stricta supraveghere a medicului specialist. Astfel, sub nicio forma nu trebuie ca femeia insarcinata sa se trateze singura cu diverse medicamente. Daca administrarea de medicamente nu se face la recomandare, exista riscul unor reactii adverse. Efectele secundare pot duce la diverse complicatii, in cazuri grave ajungandu-se chiar pana la avort spontan.

Medicatie in sarcina. Ce este permis

O categorie de medicamente nu doar permisa, ci chiar recomandata, este cea a vitaminelor.

Vitaminele sunt indicate in sarcina, mai ales in prima perioada. Cu ajutorul vitaminelor, organismul femeii se adapteaza mai repede si mai eficient la noua situatie. De asemenea, vitaminele il ajuta si pe fat se evolueze normal.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Totusi, specialistii spun ca nici macar vitaminele nu trebuie luate fara o recomandare medicala. Sunt anumite tipuri de vitamine indicate in sarcina, iar cantitatea conteaza in aceeasi masura. Acidul folic, din categoria vitaminelor de tip B, este cel mai frecvent indicat in sarcina.

Acid folic

Aceasta vitamina poate fi gasita si in natura, in special in legumele verzi, cum ar fi spanacul, broccoli sau sparanghel. In cantitati mai mici, exista acid folic si in paine sau produse lactate. Daca legumele sunt preparate termic, o mare parte din cantitatea de acid folic pe care o contin se pierde. In cazul produselor lactate, cele care sunt sterilizate UHT pastreaza o valoare mai mare a acidului folic. Doza zilnica recomandata pentru o persoana este de 0,2-0,3 mg, o dieta echilibrata putand asigura acest lucru.

Pe de alta parte, doza necesara pentu o femeie insarcinata este dubla. Rolul acidului folic in sarcina este de a preveni formarea defectelor de tub neural la fat.

Medicatie in sarcina pentru femeile cu probleme de sanatate

Exista numeroase cazuri in care viitoarea mamica are diverse afectiuni pentru care trebuie sa urmeze un tratament.

Pentru a avea o sarcina normala, este obligatorie discutia cu medicul specialist pentru a stabili modul de administrare a tratamentului. Daca in unele cazuri, medicatia mamei nu afecteaza fatul, exista si situatii in care femeia este nevoita sa renunte la tratament pe perioada sarcinii.

Spre exemplu, in cazul in care femeia are o afectiune la glanda tiroida, de cele mai multe ori isi poate continua tratamentul linistita. Copilul nu va avea de suferit de pe urma medicatiei mamei. Inclusiv medicamentele pentru tensiune pot fi luate in timpul sarcinii. Totul se desfasoara insa sub supraveghere medicala, automedicatia este interzisa. In acelasi timp insa, anumite medicamente pentru afectiuni psihice, cum ar fi Xanax, pot afecta dezvoltarea normala a fatului, astfel ca se recomanda renuntarea la tratament. Printre substantele interzise in sarcina se numara si medicamentele pe baza de thalidomida sau hormoni estrogeni.

Cum se trateaza afectiunile pasagere

Pe parcursul celor 9 luni de sarcina, exista riscul ca mama sa ia o viroza respiratorie sau o infectie, indiferent de cat incearca sa se fereasca. Aceste afectiuni se trateaza tot sub supravegherea medicului.

dr. Tarek Abdou

Se poate lua paracetamol simplu, aspenter sau sirop de tuse. Daca este nevoie de un antibiotic, se va decide doar dupa efectuarea unei antibiograme. Oricum, indiferent de medicamentul administrat, sarcina trebuie supravegheata de specialist pe tot parcursul tratamentului. Chiar daca se intampla sa ne speriem de posibilele efecte ale medicamentelor asupra sarcinii, cateodata riscul de a lasa boala netratata este mai mare.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Multe femei apeleaza la tratamente naturiste atunci cand au diverse probleme in timpul sarcinii. Chiar daca, in teorie, aceste tipuri de tratamente sunt mai putin riscante, exista si in astfel de situatii efecte adverse. Astfel, medicii spun ca inclusiv tratamentele naturiste trebuie discutate si aprobate de specialistul care urmareste sarcina.

sursa foto: menyanibi.rw, epilepsy.ie

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.