Cancer mamar la barbati. Simptome si tratament

Cancer mamar la barbati. Simptome si tratament

Vazut, in general, ca un diagnostic la femei, exista totusi si cancer mamar la barbati. La nivel mondial, 0,7 – 1% dintre toate cancerele mamare apar la barbati. Media de varsta in momentul diagnosticului este 60-70 de ani, insa poate sa apara la orice varsta.

Factori de risc in cancer mamar la barbati

Exista mai multe lucruri care pot favoriza aparitia cancerului de san la barbati:

  • ciroza
  • sindrom Klinefelter (o anomalie cromozomiala)
  • expunere la radiatii in campuri electromagnetice
  • administrare de estrogeni
  • mutatii ale genei BRCA-2 de pe cromozomul 13q
  • mutatii la nivelul liniei germinale in receptorii androgeni
  • varsta inaintata (tumorile la san apar mai frecvent dupa varsta de 60 de ani)
  • obezitate
  • istoricul familial. Daca in familia pacientului au mai fost astfel de cazuri, riscul de a dezvolta cancer mamar e ridicat.
  • istoric de radioterapie la nivelul toracelui, aplicata pentru alte tipuri de afectiuni oncologice

Simptome pentru cancer mamar la barbati

Semnele care anunta un cancer mamar la barbati sunt aceleasi ca in cazul femeilor. Astfel, exista noduli palpabili sau chiar vizibili la nivelul sanului. In cazul barbatilor sunt mai usor de depistat, datorita prezentei limitate a tesutului glandular. Alte simptome sunt: modificari in forma sanului, tumefiere, scurgeri din mamelon. Durerea la nivelul tumorii este mai rara, in doar aproximativ 4% din cazuri.

dr Ciprian Pop

Pentru stabilirea unui diagnostic se recomanda ecografie mamara si mamografie. Ecografia este folosita atat pentru diagnosticul tumorii, cat si pentru identificarea adenopatiilor axiale. Astfel se poate vedea daca ganglionii limfatici axilari au crescut in dimensiuni. ”Evolutia cancerului mamar la barbati este, in general, aceeasi ca in cazul femeilor. Este esential sa se puna un diagnostic cat mai devreme, lucru care creste semnificativ sansele de vindecare”, afirma dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

Tratament in caz de cancer mamar la barbati

De cele mai multe ori, tratamentul cu care se incepe este cel chirurgical. Se face mastectomie radicala modificata cu disectie axilara. Dupa interventia chirurgicala, se stabilesc sedinte de radioterapie sau chimioterapie, in functie de fiecare caz in parte. Din pacate, in cele mai multe situatii, boala este diagnosticata in stadii avansate.

sursa foto: independent.co.uk

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.