Tratament pentru endometrioza, boala care produce dureri si infertilitate

semne si simptome endometrioza

Dureri menstruale mult mai intense decat cele obisnuite, care incep inainte de ciclu si se extind cateva zile dupa terminarea perioadei. Sangerari excesive. Dureri de spate. Dureri in timpul actului sexual, dar si dupa, precum si dureri la urinare. Daca te confrunti cu astfel de simptome, ai putea suferi de endometrioza. Aceasta este o boala cronica, ce afecteaza femeile pe toata perioada reproductiva si care poate duce la infertilitate. Tratamentul chirurgical este o solutie temporara, evolutia ei fiind continua. In acest context, iata ce solutii de tratament pentru endometrioza exista si ce pot face femeile care isi doresc copii.

Endometrioza este o boala evolutiva, legata direct de hormonii sexuali feminini. Ea se dezvolta atat timp cat femeia este in varsta reproductiva. Concret, evolutia bolii se opreste in momentul in care intri la menopauza.

Daca te intrebi care este cauza pentru care apare endometrioza, iti spunem ca aceasta nu este una foarte clara, un rol important avandu-l predispozitia genetica. Astfel, se dezvolta un tesut asemanator cu tesutul endometrial, care, in loc sa se afle in cavitatea uterina se depune pe:

  • ovare;
  • peritoneul parietal;
  • interiorul miometrului (adenomioza).

Simptomele endometriozei

In zonele afectate de endometrioza, se pot dezvolta chisturi pe ovar sau endometrioame. Acestea pot sa provoace leziuni endometriozice, care sa patrunda in profunzime, sa ajunga la diferite organe, cum ar fi la intestinul gros sau intestinul subtire. In acest caz, endometrioza va produce si simptome digestive sau urinare, precum:

  • scaun moale;
  • constipatie;
  • simptomatologie urinara.

In acest context, cea mai frecventa patologie este durerea. Initial, aceasta apare mai intai la menstruatie, si dureaza din ce in ce mai multe zile. Durerea pelvina si crampele pot incepe inainte de aparitia ciclului menstrual si se pot extinde chiar si dupa ce perioada se termina.

Alte simptome ale endometriozei sunt:

  • durere in timpul actului sexual si dupa aceea;
  • durere la miscarea intestinala sau la urinare;
  • sangerare excesiva: este posibil sa ai, ocazional, perioade menstruale abundente sau sangerari intre menstruatii;
  • infertilitate: uneori, endometrioza este diagnosticata pentru prima data atunci cand se cauta cauzele infertilitatii feminine;
  • oboseala.
dureri menstruale tratament pentru endometrioza

In ciuda acestor simptome si a suferintei produse, vestea buna este ca endometrioza nu este o boala care sa puna in pericol viata pacientei, dar ii afecteaza foarte mult calitatea vietii. Daca te confrunti cu astfel de simptome, nu lasa timpul sa treaca, sperand ca simptomele vor disparea de la sine. Programeaza-te cat mai repede la medic pentru a preveni posibilele complicatii. Te poti adresa unui specialist cu experienta al Dacia Medical Center, facand o programare la 0766 536 553.

Diagnosticare si tratament pentru endometrioza

Odata ce ai ajuns in cabinetul medicului, vei face o ecografie vaginala. In cadrul acesteia, medicul va vedea daca:

In cazul in care exista suspiciune ca endometrioza este extinsa in abdomen si pelvis, vei urma si o investigatie RMN, cu substanta de contrast. Aceasta arata daca prezinti leziuni care merg in profunzime catre alte organe sau ele sunt in parametri.

In ceea ce priveste chisturile ovariene, in functie de dimensiunea lor, respectiv daca sunt mai mari de 5 cm, atunci medicul iti va recomanda interventia chirurgicala. In cazul in care acestea sunt mai mici, de exemplu de 2 cm, cu simptomatologie usoara, nu se recomanda operatia pe termen scurt, ci urmarirea evolutiei lor. Daca aceasta este una lenta, progresiva in ani de zile, interventia chirurgicala se amana.

Tratament pentru endometrioza: interventia chirurgicala

Pe de alta parte, daca este vorba despre un endometriom cu evolutie rapida, respectiv un chist de peste 5 cm sau daca durerile sunt din ce in ce mai mari si insuportabile, atunci se impune interventia chirurgicala. Aceasta poate fi laparoscopica sau clasica.

Astfel, initial, medicul poate apela mai intai la laparoscopie. Aceasta este o interventie minim invaziva, cu o camera video, respectiv cu endoscopul. In cadrul ei, medicul va:

  • desprinde aderentele;
  • va incerca sa refaca anatomia tubara;
  • va curata ovarele;
  • va scoate chisturile ovariene;
  • va avansa pe suprafata endometrului parietal.

In video de mai jos, dr. Chadi Muheidli vorbeste pe larg despre aceasta afectiune evolutiva, care reprezinta una din principalele cauze de infertilitate.

Interventia chirurgicala, o solutie temporara

Daca in tot acest timp, interventia chirurgicala se complica sau daca sindromul aderential pelvin este extins si nu permite interventia laparoscopica, aceasta metoda poate fi convertita intr-o interventie chirurgicala clasica.

Atentie! Interventia chirurgicala este doar o solutie temporara. Si asta din cauza ca endometrioza este o boala evolutiva. Aderentele se vor reface sau vor aparea alte “focare endometriozice” care vor evolua, pana ce vei intra la menopauza.

Endometrioza stagneaza pe perioada sarcinii

In cazul in care suferi de endometrioza sau esti diagnosticata in timp ce cauti motivul pentru care nu ramai insarcinata, urmeaza sfatul medicului pentru a obtine cat mai repede o sarcina, fie pe cale naturala, fie prin intermediul fertilizarii in vitro (FIV). Si asta deoarece starea de sanatate se poate agrava in timp.

De retinut este ca multe femei care sufera de endometrioza usoara pana la moderata pot ramane insarcinate si pot duce o sarcina la termen. Si asta mai ales ca pe perioada sarcinii, endometrioza nu evolueaza.

Pe de alta parte, aproximativ o treime pana la jumatate dintre femeile cu endometrioza au dificultati in a ramane insarcinate. Pentru ca sarcina sa apara, un ovul trebuie sa fie eliberat dintr-un ovar, sa calatoreasca prin trompele uterine, sa fie fertilizat de un spermatozoid si sa se implanteze in peretele uterin, pentru a incepe dezvoltarea. Endometrioza poate obstructiona endometrul si impiedica ovulul si sperma sa se uneasca. In acelasi timp, endometrioza poate produce si deteriorarea spermatizoizilor si a ovulului.

tratament pentru endometrioza infertilitate

In functie de extinderea endometriozei, in cele mai multe cazuri, se recomanda apelarea la FIV pentru obtinerea sarcinii, in detrimentul interventiei chirurgicale. Si asta deoarece, in operatii precum histerectomiile ovariene, are de suferit rezerva ovariana a pacientele care sunt operate pentru endometrioza. De ce? Pentru ca endometrioamele respective sunt foarte aderente. Ele patrund in tesutul ovarian normal. In momentul in care medicul incearca sa scot camasa chistului, se smulg si portiuni de ovare. Concret, se distruge, neintentionat, din tesutul ovarian sanatos. In concluzie, interventia chirurgicala nu este prima optiune in endometrioza la pacientele care isi doresc si un copil.

Cauze ale endometriozei

Desi cauza exacta a endometriozei nu este una precisa, exista cateva posibile explicatii de aparitie a bolii. Acestea ar putea fi:

  • menstruatia retrograda;
  • transformarea celulelor peritoneului;
  • transformarea celulelor embrionare;
  • cicatrici chirurgicale;
  • transportul celulelor endometriale;
  • tulburare a sistemului imunitar.

Menstruatia retrograda

Menstruatia retrograda apare atunci cand sangele menstrual ce contine celule endometriale curge inapoi, prin trompele uterine si in cavitatea pelviana, in loc sa fie eliminat din corp. Aceste celule endometriale se lipesc de peretii pelvini si de suprafetele organelor, unde cresc, continua sa se ingroase si sa sangereze pe parcursul fiecarui ciclu menstrual.

Transformarea celulelor peritoneului

Cercetarile arata ca hormonii sau factorii imunitari promoveaza transformarea celulelor peritoneului – celulele care captusesc partea interioara a abdomenului – in celule asemanatoare endometrului.

Transformarea celulelor embrionare

Hormoni precum estrogenul pot transforma celulele embrionare, celule aflate in primele stadii de dezvoltare, in implanturi celulare asemanatoare endometrului in timpul pubertatii.

Cicatrici chirurgicale

Existenta cicatricilor chirurgicale dupa o operatie, cum ar fi o histerectomie sau o cezariana, ar putea face ca celulele endometriale sa se poata lipi la incizia chirurgicala.

tratament pentru endometrioza

Transportul celulelor endometriale

Vasele de sange sau sistemul limfatic pot transporta celulele endometriale in alte parti ale corpului.

Tulburare a sistemului imunitar

O problema cu sistemul imunitar poate face corpul incapabil sa recunoasca si sa distruga tesutul de tip endometrial, care creste in afara uterului.

Factori de risc pentru endometrioza

Exista o serie de factori de risc care cresc probabilitatea de a dezvolta endometrioza. Acestia sunt:

  • lipsa nasterilor;
  • debutul menstruatiei la o varsta frageda;
  • trecerea prin menopauza la o varsta inaintata;
  • cicluri menstruale scurte, la mai putin de 27 de zile;
  • perioade menstruale abundente, care dureaza mai mult de 7 zile;
  • perioade menstruale abundente, care dureaza mai mult de 7 zile;
  • niveluri crescute de estrogen;
  • indice de masa corporala scazut;
  • rude de gradul I cu endometrioza;
  • orice afectiune medicala ce impiedica trecerea sangelui din organism in timpul perioadelor menstruale;
  • tulburari ale tractului reproducator;

Daca te confrunti prezinti unul sau mai multi factori de risc sau ai fost deja diagnosticata cu endometrioza si iti doresti sa ramai insarcinata, conteaza pe sprijinul nostru. Indiferent de situatia in care te afli, un medic al Dacia Medical Center, te poate ajuta. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: mayoclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] endometrioza despre care poti afla mai multe din Tratament pentru endometrioza, boala care produce dureri si infertilitate; […]

[…] endometrioza, afectiune despre care poti afla mai multe din articolul Tratament pentru endometrioza, boala care produce dureri si infertilitate. […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux