Hyperemesis Gravidarum, ce inseamna o sarcina toxica

complicatii sarcina toxica

In timpul sarcinii, multe femei au greturi. Aceasta conditie este in general inofensiva si dispare dupa 12 saptamani de sarcina. Insa, pentru unele dintre ele, greturile matinale pot fi mai intense, cu stari ce pot fi considerate de rau, necesitand tratament si chiar o intrerupere a activitatilor de rutina. Aceasta situatie este cunoscuta sub numele de hyperemesis gravidarum sau sarcina toxica.

Ce este hyperemesis gravidarum si de ce este diferita comparativ cu greturile matinale obisnuite primului trimestru de sarcina, va explicam in acest material.

Ce este hyperemesis gravidarum si cum se manifesta

Hyperemesis gravidarum (HG) sau sarcina toxica, asa cum mai este cunoscuta, este o afectiune caracterizata prin greata severa, varsaturi si pierderea in greutate. Femeile care au o sarcina toxica vomita foarte mult, lucru ce poate duce la deshidratare si pierdere in greutate. Desi greturile matinale se estompeaza la finalul primului trimestru de sarcina, hyperemesis gravidarum dureaza mult mai mult.

complicatii sarcina toxica

In general, simptomele incep intre a 4-a si a 6-a saptamana de sarcina si pot atinge un maximum de severitate in jurul saptamanilor 9-13. De obicei, simptomele se imbunatatesc pana la a 20-a saptamana, dar nu intotdeauna. Gravidele care se confrunta cu HG isi pot pierde complet apetitul si capacitatea de a-si indeplini sarcinile zilnice, cum ar fi mersul la serviciu.

Semenele si simptomele unei sarcini toxice

Hyperemesis gravidarum incepe de obicei in primul trimestru de sarcina, iar simptomele se vor ameliora dupa saptamana 20. Totusi, o mare parte dintre femeile cu HG pot avea simptome pe toata perioada sarcinii.

Unele dintre cele mai frecvente simptome intalnite la o sarcina toxica sunt:

  • greturi si varsaturi severe;
  • pierdere in greutate de 5% sau mai mult din greutatea anterioara sarcinii;
  • deshidratare;
  • dureri de cap;
  • stari de lesin;
  • oboseala extrema;
  • tensiune arteriala scazuta.

Cauzele hyperemesis gravidarum

Nivelurile crescute de hormoni sunt considerate vinovate pentru greturile severe. Sarcina toxica pare sa aiba legatura cu gonadotropina corionica umana (hCG), hormonul specific sarcinii. Acest hormon este creat in timpul sarcinii de catre placenta.

Corpul gravidei produce o cantitate mare de hCG intr-un ritm rapid la inceputul sarcinii, iar aceste niveluri pot continua sa creasca pe tot parcursul sarcinii.

diagnostic sarcina toxica

Cum punem diagnosticul de sarcina toxica

Medicul intreba despre istoricul medical si simptomele pe care gravida le resimte. Un examen fizic standard este suficient pentru a diagnostica majoritatea cazurilor. De asemenea, medicul va cauta semnele si simptomele comune ale HG, cum ar fi tensiunea arteriala anormal de scazuta sau un puls rapid.

O proba de sange sau de urina vor fi necesare pentru a verifica daca exista urme de deshidratare. Pe langa acestea, pot fi solicitate teste suplimentare pentru depistarea anumitor probleme gastrointestinale ce pot aparea ca urmare a varsaturilor severe.

sfaturi pentru sarcina toxica

Cum tratam o sarcina toxica

Tratamentul pentru o sarcina toxica depinde in mare parte de serveritatea simptomatologiei. Sunt situatii in care se recomanda doar metode naturale de a preveni greturile, cum ar fi vitamina B6.

Femeile cu sarcina toxica trebuie sa consume lichide pentru a evita deshidratarea. Mesele reduse cantitativ si dese, alimente uscate, cum ar fi biscutii, pot ameliora starile de greata.

tratament hyperemesis gravidarium

Cazurile severe de HG pot necesita spitalizare. Tratamentul spitalicesc poate include urmatoarele:

  • perfuzii – pentru a restabili hidratarea, electrolitii, vitaminele si nutrientii;
  • medicamente – metoclopramid, antihistaminice si medicamente antireflux.

Cand vine vorba despre tratamentul medicamentos, este foarte important sa consultati medicul despre riscurile asociate formei de tratament. Anumite medicamente administrate in timpul sarcinii pot avea efecte adverse asupra fatului. Despre riscul automedicatiei in sarcina in orice situatie, nu doar in sarcina toxica, am scris mai multe aici.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] acest lucru se intampla in cazul unei sarcini toxice, despre care am scris mai multe in articolul Hyperemesis Gravidarum, ce inseamna o sarcina toxica. De cele mai multe ori, greturile trec dupa primele 12-16 saptamani de […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x