Preeclampsie, diagnostic si tratament

Preeclampsia este una din problemele cu care se pot confrunta femeile in timpul sarcinii. Varianta grava a acestei afectiuni poate chiar sa puna in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului. Conform datelor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, intre 2 si 8% dintre gravidele din lume pot fi afectate de preeclampsie.

Preeclampsie: simptome

Afectiunea apare dupa a 20-a saptamana de sarcina si se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si existenta proteinelor in exces in urina. Este vorba aici despre gravide care, pana in acel moment, nu aveau probleme cu tensiunea. De cele mai multe ori, simptomele apar brusc si gravitatea lor depinde de fiecare caz in parte.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Preeclampsia poate fi diagnosticata dupa mai multe criterii, prin care se numara:

  • proteinurie, respectiv exces de proteine in urina
  • migrene puternice
  • urina in cantitati mici
  • stari de voma, ameteala sau greata
  • dificultati de vedere, pot fi chiar pierderi partiale de vedere
  • sensibilitate oculara la lumina si privire incetosata
  • diverse afectiuni ale ficatului
  • numar scazut de trombocite in sange
  • acumulare de lichid in plamani, ceea ce duce la respiratie sacadata
  • crestere brusca in greutate

Gravidele isi pot verifica singure tensiunea acasa, cu un tensiometru, insa cel mai important lucru este sa nu sara peste vizitele la medic. Doar specialistul poate pune un diagnostic clar si poate discerne intre semne normale de sarcina si simptome de preeclampsie.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa foto: flo.health

Complicatii in caz de preeclampsie

Placenta abruptio. Aceasta afectiune poate sa provoace dezlipirea placentei de uter inainte de momentul nasterii. Daca este vorba de un caz grav, cu sangerari mari, viata mamei si cea a copilului pot fi in pericol.
Crestere intrauterina intarziata. In preeclampsie, arterele nu reusesc sa transporte suficient sange catre placenta, astfel ca fatul nu primeste oxigen si substante nutritive pe cat ar avea nevoie.
Nastere prematura. Sunt complicatii care pot cauza chiar deces, iar medicul se vede nevoit sa recomande nasterea prematura, pentru a salva viata mamei si a fatului. Nasterea prematura poate provoca insa dificultati serioase pentru bebelus, care nu va fi dezvoltat corespunzator.
Sindromul HELLP. Este o forma grava si se refera la distrugerea celulelor rosii din sange, niveluri crescute ale enzimelor hepaticesi trombocitopenie. Exista risc major de hemoragie si nastere prematura.
Eclampsia. Are aceleasi simptome ca preeclampsia, insa apar in plus si convulsii.

sursa foto: questlabs.com.sg

Tratamentul preeclampsiei

Singurul lucru care poate vindeca preeclampsia, conform specialistilor, este nasterea in sine. Daca nu este vorba despre o forma grava de boala, gravida va fi monitorizata atent pe parcursul sarcinii. Se recomanda repaus la pat, reducerea consumului de sare si hidratare corespunzatoare, iar uneori chiar medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale. In cazuri grave, gravida poate ramane internata in spital, sub stricta supraveghere medicala, cu medicatie intravenoasa pentru reducerea tensiunii. Daca viata este pusa in pericol, se va induce nasterea, chiar daca bebelusul va fi prematur.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] dovedit ca preeclampia severa, probleme de crestere intrauterina sau nasterea unui copil mort sunt asociate cu trombofilie […]

[…] aveti o urgenta medicala, sangerari severe sau preeclampsie severa, despre care puteti citi in Preeclampsie, diagnostic si tratament; […]

[…] preeclampsie: o complicatie serioasa care poate sa apara dupa saptamana 20 de sarcina. Fara tratament corespunzator, preeclampsia poate provoca decesul, atat in cazul mamei, cat si al fatului. Afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Preeclampsie, diagnostic si tratament. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux