Mastoza fibrochistica. Cauze si tratament

mastoza fibrochistica

Mastoza fibrochistica reprezinta cea mai frecventa patologie benigna a sanului. Mastoza defineste o inflamatie a glandei mamare, cu modificari care apar de obicei la ambii sani. E vorba de o urmare a unui raspuns exagerat al glandei mamare la nivelurile ciclice ale hormonilor ovarieni: estrogen si progesteron. Chisturile apar ca urmare a acestui raspuns exagerat al structurilor sanului, modificarile ducand in timp si la aparitia tesutului fibros, de aici si denumirea.

Simptome in caz de mastoza fibrochistica

Existenta acestor modificari ciclice ale hormonilor duce la aparitia durerii la nivelul sanilor, respectiv mastodinii. Aceasta durere reprezinta de cele mai multe ori cauza pentru care femeia se adreseaza medicului. Simptomele dispar odata cu intrarea in menopauza, dar pot persista daca femeia urmeaza tratament de substitutie hormonala. Simptomatologia este variabila, de la forme fara niciun semn pana la situatii in care femeia se plange de durere si sensibilitate la atingere. Aceste simptome se accentueaza in faza premenstruala a ciclului, cand chisturile au tendinta de a creste in dimensiuni. De asemenea, femeia remarca o consistenta densa, crescuta, nodulara a tesutului glandular mamar.

Cum se pune diagnosticul de mastoza fibrochistica

Examenul clinic este modul obisnuit de stabilire a diagnosticului, dozarile hormonale nu arata modificari semnificative. Frecvent, aparitia maselor dense la nivelul sanilor este sesizata de pacienta prin autopalpare.

Recomandarea este ca aceasta manevra de autopalpare sa se faca o data pe luna. Cel mai potrivit moment este dupa terminarea menstruatiei, dupa dus, atunci cand musculatura sanului este mai relaxata. Inclusiv examinarea in cabinetul medicului trebuie sa se faca postmenstrual. Leziunile apar netede, regulate, mobile, desi unele placarde fibrochistice pot fi ingrosate si cu aspect neregulat la palpare. Modificarile fibrochistice sunt sensibile la atingere.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
dr. Ciprian Pop-Began

Ecografie sau mamografie?

Un examen mamografic intr-un astfel de caz este dificil de interpretat din cauza densitatii crescute a tesutului glandular, aparut ca urmare a modificarilor fibrochistice. Ecografia mamara este mult mai utila pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Cum se trateaza

Pentru ca acest tip de modificare apare pe fondul variatiilor hormonale, nu se poate vorbi despre un tratament specific.

Tratamentul poate fi individualizat si impune autoexaminarea lunara a sanilor dupa menstruatie. Apoi trebuie consult anual la medicul ginecolog sau de fiecare data cand survine o modificare la nivelul leziunilor cunoscute, aparitia unor noi tumefieri sau simptome inexplicabile.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Exista si masuri de ordin general care pot fi luate in astfel de cazuri:

  • evitarea cofeinei
  • evitarea ciocolatei (este o recomandare controversata)
  • folosirea unor sutiene ce permit contentia ferma a sanilor
  • folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru combaterea durerii si a inflamatiei
  • folosirea contraceptivelor orale (recomandare controversata)
  • mentinerea unei vieti sexuale regulate (potentatoare a secretiei hormonale)
  • mentinerea unei diete sarace in grasimi, dar bogata in fructe, legume si cereale
  • reducerea aportului de sare
  • vitaminoterapie cu vitamina E, B6 etc.

Pentru simptome grave se pot prescrie contraceptive orale, care regleaza artificial nivelurile estrogen si progesteron. Tratamentul chirurgical este conservator si consta in excizie locala cu examen histopatologic indicat in cazul unor chisturi mari, simptomatice.

sursa foto: netdoctor.co.uk
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] chisturile sau sanii fibrochistici […]

Bună! Mi a fost de folos ce am citit aici și sunt mai liniștită decât eram la întoarcerea acasă de la un control la md.ginecolog pt un consult și un ecograf.Multumesc pt felul în care prezentați și vă prezentați,dle.dr.Ciprian Pop-Began

Buna ziua! Ne bucuram ca am putut sa va fim de folos!

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux