Repaus la pat in timpul sarcinii, ce inseamna si cand este recomandat

repaus la pat in sarcina

Pentru viitoarele mamici, un repaus la pat in sarcina poate fi o pauza bine meritata. Indicatia vine atunci cand exista risc de complicatii sau chiar de nastere prematura. Doctorii pot recomanda gravidei sa stea la pat atunci cand exista probleme privind dezvoltarea fatului, hipertensiune arteriala, placenta previa sau risc de avort spontan. Desi in timpul repausului fluxul sanguin catre placenta creste, nu exista dovezi ca elimina riscul de nastere prematura.

Repaus la pat in sarcina, ce inseamna

In situatiile in care este recomandat, de cele mai multe ori, repausul inseamna limitatea activitatilor fizice pentru o perioada de timp. Nivelurile de restrictie ale activitatii fizice difera de la caz la caz.

Atunci cand este necesara recomandarea unui repaus la pat in sarcina, tinem cont de riscurile la care este expusa femeia insarcinata. Sunt situatii in care este nevoie de un repaus strict si momente in care gravida trebuie doar sa reduca activitatile fizice, putand sa isi continue munca.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa: unsplash.com

Recomandari pentru repaus la pat in sarcina

Repaus la pat in sarcina este o recomandare in cazul unui uter „incompetent”. Acest lucru apare atunci cand colul uterin se inmoaie si se deschide, iar uterul incepe sa se contracte, subtiindu-se in partea inferioara. Tot ce poti face intr-o astfel de situatie este o sutura in jurul colului uterin, in saptamana 13 de sarcina. Este important ca medicul sa stie istoricul pacientei, daca a mai avut o sarcina anterioar, si eventual sa efectueze masuratori ale lungimii cervicale.

Contractiile sunt un alt motiv pentru care se recomanda ca pacienta sa stea in pat. Desi sunt normale in cel de al doilea si al treilea trimestru de sarcina, nu este normal sa se dilate colul uterin si sa devina persistente. In aceasta situatie, pe langa repausul la pat, se recomanda si o hidratare adecvata.

Multe femei dezvolta hipertensiune arteriala spre sfarsitul celui de al doilea trimestrul de sarcina sau inceputul trimestrului III. Aceasta conditie este cunoscuta si sub numele de preeclampsie. Repausul la pat ajuta sa duci sarcina la termen in coditii de siguranta. O alta situatie in care se va recomanda repaus la pat este sarcina gemelara sau multipla, deoarece tind sa fie mai provocatoare decat sarcina obisnuita.

sursa: unsplash.com

Riscurile sau efectele secundare repausului la pat in sarcina

Repausul la pat in timpul sarcinii nu este lipsit de efecte adverse. Stim ca sarcina schimba capacitatea de coagulare a sangelui pentru a ajuta la controlarea sangerarii in timpul si dupa nastere. In cazul unei sederi la pat in timpul sarcinii, sangele nu mai are acelasi flux, si astfel se pot forma cheaguri de sange. Acesta este unul dintre efectele adverse care pot aparea in urma repausului. Din acest motiv este extrem de important sa evaluam atat riscurile, cat si beneficiile unei astfel de indicatii in timpul sarcinii.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Investigatii sarcina uter bicorn
dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Pe langa cheagurile de sange, pot sa apara si demineralizari osoase – scaderea masei osoase – sau schimbari de greutate.

Schimbarea stilului de viata si limitarea activitatilor poate avea un impact emotional puternic asupra viitoarei mamici. Multe dintre gravidele care se confrunta cu o astfel de conditie prezinta un risc ridicat de depresie si stari de anxietate.

Sfaturi utile

  • Fa miscare in limita permisa si indicata de catre medicul tau.
  • Asigura-te ca urmezi o dieta sanatoasa pentru sarcina.
  • Hidrateaza-te corespunzator, deoarece fluidele ajuta la reducerea umflaturilor si a constipatiei.
  • Incearca sa stai mereu intr-o pozitie confortabila, de preferat pe o parte pentru a maximiza fluxul de sange catre uter. Schimba partea in fiecare ora.
sursa foto reprezentativa: unsplash.com
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux