Repaus la pat, ca tratament in sarcina: ce riscuri poate aduce

repaus la pat in sarcina

Daca esti insarcinata si te confrunti cu hipertensiune arteriala sau preeclampsie, sangerare cauzata de placenta previa sau abruptie placentara, ori esti expusa riscului de avort spontan sau nastere prematura, medicul ti-ar putea prescrie repaus la pat in sarcina. Atentie insa ca in lipsa riscurilor sau a afectiunilor, repausul la pat este contraindicat. Iti aratam de ce in continuare acestui articol, in care vorbim si despre necesitatea repausului la pat pe perioada sarcinii.

Cauze pentru care se recomanda repaus la pat in sarcina

Cifrele arata ca in zilele noastre, aproape uneia din cinci femei ii este restrictionata activitatea, prin repaus la pat, la un moment dat in timpul sarcinii.

De obicei, medicul prescrie repaus la pat in sarcina pentru afectiuni cum ar fi:

Odihna la pat in sarcina poate insemna mai multe lucruri, cum ar fi restrictionarea activitatilor, internarea la spital sau ramanerea, efectiv, in pat, acasa.

cand se recomanda repaus la pat in sarcina

Medicul spera ca prin acest tip de odihna sa reduci sau chiar sa elimini riscul de nastere prematura sau de complicatii si sa poti duce sarcina la termen. O nastere la termen este considerata atunci cand are loc cel putin dupa saptamana 37 de sarcina.

Tipuri de repaus la pat in sarcina

Odihna la pat in sarcin poate lua mai multe forme. Nu exista o definitie standard, asa ca intreaba medicul despre ce iti este si ce nu iti este permis. Concret, repausul la pat in sarcina poate lua urmatoarele forme:

Repaus la pat complet sau strict: este forma extrema de repaus in sarcina si implica ramanerea in pat in majoritatea timpului zilei, fie la spital, fie acasa.
Restrictie de activitate: consta in reducerea activitatilor obisnuite si evitarea statului in picioare sau a mersului pe jos, pe distante lungi. De asemenea, poate implica restrictii privind ridicarea obiectelor sau urcarea scarilor. Acest termen este cel care denumeste majoritatea situatiilor de repaus la pat in sarcina.
Repaus partial la pat : foarte asemanator cu restrictia de activitate, acest tip de repaus la pat inseamna, de obicei, ca stai asezat sau intins aproape toata ziua, dar poti face plimbari scurte de cateva ori pe zi sau sa faci treburi casnice usoare.

Daca si tie ti s-a recomandat repaus la pat, intreaba, concret, medicul ce tip de odihna ar trebui sa adopti.

Motive pentru care medicii recomanda odihna la pat

De precizat este faptul ca pana acum, nu exista nicio cercetare solida pentru sau impotriva repausului la pat in sarcina. Multi medici cred ca merita insa incercat, pentru a creste sansele unei sarcini de succes. Astfel, medicii considera ca odihna la pat ajuta la:

De asemenea, poate ajuta placenta sa transporte mai bine nutrientii si oxigen catre fat.

Posibile riscuri ale odihnei la pat in sarcina

Repausul la pat in timpul sarcinii nu este lipsit de efecte adverse. Sarcina schimba capacitatea de coagulare a sangelui, pentru a ajuta la controlarea sangerarii in timpul si dupa nastere. In cazul unei sederi la pat in timpul sarcinii, sangele nu mai are acelasi flux, si astfel se pot forma cheaguri de sange. Acesta este unul dintre efectele adverse care pot aparea in urma repausului. Din acest motiv, este extrem de important sa fie evaluate atat riscurile, cat si beneficiile unei astfel de indicatii in timpul sarcinii.

beneficii repaus la pat in sarcina

In acest context, exista si specialisti considera ca odihna la pat in sarcina aduce mai multe dezavantaje si posibile riscuri. Desi aduce beneficii semnificative atunci cand este vorba despre existenta unei afectiuni, repausul la pat in sarcina nu este recomandat. In acest sens, Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi nu recomanda odihna la pat ca tratament de rutina. In schimb, specialistii recomanda reducerea activitatilor obisnuite in locul opririi complete a lor. Si asta din cauza riscurilor asociate cu repausul la pat. Printre riscuri de numara:

  • cheaguri de sange;
  • depresie sau anxietate;
  • stresul asupra familiei, inclusiv pierderea veniturilor, problemele de ingrijire a copiilor si multe altele;
  • muschi si oase slabite din cauza lipsei de activitate;
  • cresterea sau scaderea in greutate;
  • activitate cardiovasculara redusa, care poate afecta fluxul sanguin si nivelul de oxigen;
  • dureri si dureri de spate sau de solduri, de la statul culcat;
  • simptome accentuate ale sarcinii, cum ar fi arsuri la stomac si insomnie.

Cu toate acestea, medicul curant este cel care decide ce este mai bine pentru tine. Daca te simti inconfortabil cu recomandarea primita, poti solicita o a doua opinie, consultand un specialist in medicina materno-fetala. Un specialist cu experienta poti gasi in echipa noastra, pe care o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0766536553.

Activitati permise atunci cand ti se recomanda repaus la pat in sarcina

Daca medicul ti-a prescris repaus la pat, cu siguranta te intrebi ce activitati ai voie sa faci in aceasta perioada. Ele depind de motivele pentru care ti s-a recomandat acest tip de odihna. Unele gravide trebuie sa ramana in pat sau intinse pe canapea in cea mai mare parte a zilei, in timp ce altele ar putea avea nevoie doar sa-si reduca nivelul de activitate.

cheag de sange repaus la pat in sarcina

Exemple de activitati care sunt de obicei permise sunt:

  • mersul la baie;
  • alternarea pozitiilor culcat cu sezut, pe timpul zilei;
  • plimbari scurte in interiorul casei sau afara, de mai putin de 20 de minute;
  • statul in picioare pentru maximum 20 de minute;
  • lucrul la birou;
  • urcarea limitata a scarilor;
  • un dus pe zi.

Activitati interzise atunci cand ti se recomanda sa stai la pat

In ceea ce priveste activitatile care nu sunt permise atunci cand medicul ti-a recomandat repaus la pat in sarcina, acestea includ:

Recuperare post-partum dupa statul la pat in sarcina

Repausul in sarcina poate influenta recuperarea post-partum in functie de cat de mult timp ai stat in pat. Daca ati fost inactiva pentru o lunga perioada de timp, este posibil sa te confrunti cu slabiciune musculara si lipsa de energie dupa nastere. Un fizio-terapeut sau un maseur te poate ajuta sa minimizezi aceste efecte. Indiferent daca ai avut sau nu repaus la pat in sarcina, vei avea nevoie de ajutor in perioada post-partum. Incearca sa te odihnesti cat mai mult cu putinta si sa consumi alimente sanatoase, pentru o recuperare cat mai usoara.

Daca esti in cautarea unui medic cu experienta care sa iti monitorizeze sarcina sau ai nevoie de a doua opinie pentru o problema cu care te confrunti, apeleaza la specialistii nostri. Programeaza-te chiar acum la 0766536553 si asigura-te ca tu si bebelusul tau ramaneti in siguranta.

surse: webmd.com; my.clevelandclinic.org

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux