Controlul de rutina, esential pentru sanatatea ta: ce rol au ecografia transvaginala si mamara

ecografia transvaginala la controlul periodic

Cu ajutorul ecografiei, medicul verifica organele interne. Informatiile astfel obtinute contribuie semnificativ la stabilirea diagnosticelor. Pentru a nu ajunge la punerea unui diagnostic, nu neglija controale de rutina. Pentru sanatatea femeii, deosebit de importante in procesul de prevenire sunt ecografia transvaginala si ecografia mamara. Despre rolul lor, cand se recomanda, dar si ce afectiuni poti sa preintampini, poti afla mai multe din continuarea acestui articol.

O ecografie transvaginala este o metoda imagistica prin care sunt verificate organele reproductive feminine. Alaturi de ecografia mamara, ea are un rol esential in prevenirea afectiunilor. Cu ajutorul ei se examineaza uterul, ovarele, colul uterin sau vaginul.

Indicatii pentru ecografia transvaginala

Aceasta investigatie poate fi efectuata oricand si chiar in timpul sarcinii. Ea poate depista mai multe afectiuni ginecologice, inclusiv cancerul ovarian, de col uterin sau de endometru. De aceea, controlul de rutina poate face diferenta dintre viata si moarte. Depistat in forme incipiente, cancerul poate fi tratat si combatut fata de descoperirea lui in forme avansate.

Totodata, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale si in alte situatii, precum:

De precizat este faptul ca investigatia este o procedura sigura. Ea nu implica folosirea radiatiilor, ca in cazul altor investigatii imagistice. In timpul efectuarii, se emit ultrasunete de catre un transductor introdus in vagin.

Concret, medicul iti face o ecografia transvaginala in cadrul unui control de rutina, atunci cand ai o recomandare sau cand prezinti deja unele simptome. Investigatia ajuta la identificarea problemei, punerea diagnosticului si prescrierea tratamentului. Noi, la Dacia Medical Center, venim in sprijinul pacientelor cu includerea ecografiei transvaginale in pachete avantajoase de investigatii medicale. Ele sunt special concepute pentru realizarea investigatiilor de rutina pentru sanatatea femeii. Oferta actuala o poti consulta aici. Totodata, iti punem la dispozitie ecografia transvaginala, efectuata de medici cu experienta, si in afara acestor pachete.

Ecografia transvaginala in sarcina

Dincolo de depistarea sau prevenirea unor afectiuni, ecografia transvaginala are un rol deosebil in sarcina. Astfel, dupa ce ai ramas insarcinata, medicul ar putea sa iti recomande procedura in urmatoarele scopuri:

  • pentru confirmarea sarcinii. Despre investigatiile necesare pentru confirmarea sarcinii poti afla mai multe din articolul Confirmarea sarcinii. Semne si simptome.
  • pentru punerea unui diagnostic de sarcina ectopica;
  • pentru evaluarea riscului de avort;
  • pentru evaluarea placentei si a activitatii cordului fetal;
  • pentru verificarea evolutiei sarcinii;
  • verificarea unor sangerari asociate sarcinii;
  • pentru diagnostic de incompetenta cervicala.

Efectuarea ecografiei transvaginale

Chiar daca esti insarcinata, ecografia transvaginala nu prezinta risc, nici pentru fat si nici pentru tine. Astfel, investigatia nu are niciun fel de contraindicatie. Procedura de explorare consta in introducerea in vagin a unei sonde de aproximativ 10-12 centimetri.

cum se face ecografia transvaginala

Aceasta emite ultrasunete si capteaza ecoul sonic de la organele explorate. Nu necesita pregatiri speciale din partea pacientei. In functie de recomandarile medicului, pacienta va avea vezica goala sau partial goala. Procedura nu este dureroasa, pacienta simte doar presiune si, in unele cazuri, un mic disconfort. Situatia se remediaza dupa ce se incheie investigatia.

Ecografia mamara

La fel de importanta pentru sanatatea ta este si efectuarea periodica a unei ecografii mamare. Atunci cand nu exista suspiciuni, de obicei, medicul o recomanda in cadrul controalelor de rutina. Aceasta este tot un test imagistic care utilizeaza unde sonore pentru a reda imagini din interiorul sanilor tai. Cu ajutorul lor, medicul poate depista diferite probleme ale sanilor.

De asemenea, ii permite medicului sa vada cat de bine curge sangele in zonele din sani. Acest test este adesea folosit atunci cand a fost observata o modificare pe o mamografie sau cand se simte o modificare a sanilor.

Pentru efectuarea ei, medicul plimba dispozitivul, numit traductor, peste sani. Traductorul emite unde sonore in tesutul mamar. Ele nu sunt auzite insa pentru ca sunt unde sonore foarte inalte. Ulterior, traductorul preia undele sonore respinse. Acestea sunt transformate in imagini cu interiorul sanilor tai.

Ecografia mamara cu Doppler

Medicul poate insa adauga un alt dispozitiv la traductor, numit sonda Doppler. Aceasta sonda ii permite sa poate auzi cat de repede curge sangele printr-un vas de sange, dar si in ce directie curge. Daca sunetul emis este unul slab sau nu se aude deloc, ar putea insemna ca exista un blocaj in fluxul sanguin.

O ecografie a sanului se recomanda, cel mai adesea, pentru a confirma o problema depistata la mamografie sau la palparea sanului. Ar putea fi vorba despre un chist plin cu lichid sau o tumoare solida.

ce depisteaza ecografia mamara

Spre deosebire de ecografia transvaginala, care poate identifica diferite forme de cancer, ecografia mamara nu se face pentru a detecta cancerul de san. Si asta pentru ca ar putea sa nu depisteze unele semne timpurii ale cancerului, precum depozitele minuscule de calciu numite microcalcificari.

Recomandari pentru ecografia mamara

In schimb, medicul recomanda ecografia mamara atunci cand:

  • tesut mamar este deosebit de dens. Este posibil ca o mamografie sa nu poata vedea prin tesut;
  • esti insarcinata: mamografia foloseste radiatii, dar ecografia nu. Acest lucru o face sigura pentru fat.
  • varsta pacientei este de sub 25 de ani.

De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii mamare pentru a examina ganglionii limfatici, pentru a ajuta la ghidarea unui ac in timpul unei biopsii sau pentru a elimina lichidul dintr-un chist.

Ca si in cazul ecografiei transvaginale, o ecografie a sanului nu prezinta niciun risc, in special de emitere a radiatiilor. Dezavantajul este ca poate rata depistarea nodulilor mici sau a tumorilor solide care se identifica, in mod obisnuit, la mamografie. Totodata, obezitatea sau sanii foarte mari pot face ecografiile mai putin precise.

Asa cum probabil stii deja, ar trebui sa iti palpezi periodic sanii. Daca simti modificari sau formatiuni neobisnuite, programeaza-te la medic. In functie de constatarile in urma examenului fizic, medicul ti-ar putea recomanda efectuarea unei ecografii mamare. De asemenea, mergi la control periodic – cel putin o data pe an- si solicita medicului tau curant efectuarea preventiva a unei ecografii transvaginale. Alege un medic cu experienta, care sa poate identifica orice fel de problema, inca din stadiul timpuriu. Te poti programa la unul dintre specialistii Dacia Medical Center, la 0766 536 553, unde vei beneficia atat de experienta lor, dar mai ales de intelegerea si empatia de care ai nevoie.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] ecografie transvaginala: Despre ea, poti afla mai multe din Ecografie transvaginala. Indicatii; […]

[…] ecografie mamara: este o procedura nedureroasa si neinvaziva care foloseste ultrasunetele pentru a reproduce imaginea sanului; Poti afla mai multe despre ea din articolul Controlul de rutina, esential pentru sanatatea ta: ce rol au ecografia transvaginala si mamara . […]

[…] In cele mai multe cazuri, un uter bicameral este depistat in timpul unui control, insotit de o ecografie de rutina. Despre importanta acestuia, poti afla mai multe din articolul Controlul de rutina, esential pentru sanatatea ta: ce rol au ecografia transvaginala si mamara. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux