Ovulatia, cheia conceptiei

ovulatia

Ovulatia reprezinta momentul cheie al procesului reproductiv. Este perioada in care ovarul elibereaza un ovul ajuns la maturitate, urmand ca acesta sa treaca prin trompele uterine, catre uter. In drumul sau, daca va intalni spermatozoizi, ovulul poate fi fecundat, ceea ce inseamna ca se va obtine o sarcina.

            De ce e important sa stii cand are loc? Identificarea perioadei de ovulatie sporeste sansele de a concepe un copil. Studiile arata ca aproape 85% dintre femeile care au contact sexual neprotejat in perioada de ovulatie raman insarcinate, in decursul unui an. Perioada cea mai fertila pentru femei este cu 3-5 zile inainte de ovulatie, plus inca 2 zile dupa. Cele 5 zile anterioare ovulatiei reprezinta durata de viata a spermatozoizilor in corpul femeii, iar cele 2 zile din momentul ovulatiei reprezinta perioada in care ovulul poate fi fertilizat.

            Cand are loc? In cazul femeilor cu un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand prima zi a ciclului ca fiind prima zi de sangerare. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, iar la cel de 30 de zile, ovulatia apare in ziua a 16-a. Si tot asa.

            Lucrurile sunt ceva mai complicate pentru doamnele cu o menstruatie neregulata. Trebuie analizate 8-10 cicluri si vazut cat dureaza cel mai putin si cat dureaza cel mai mult. Pentru a identifica prima zi a perioadei fertile, se ia ciclul cu cel mai mic numar de zile si din el se scade numarul 18. Iar pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile, se ia ciclul cu cel mai mare numar de zile si din el se scade numarul 11. Veti obtine, astfel, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.

            Ce alte semne exista? Va puteti da seama cand sunteti la ovulatie si daca va luati temperatura. In zilele fertile, temperatura corpului este mai ridicata decat in mod uzual. Si veti mai observa si alte schimbari. Spre exemplu, mucusul cervical in perioada fertila este mai apos, transparent, alunecos (seamana cu albusul de ou crud) si mai abundent decat in perioada anterioara ovulatiei. Dupa aceasta perioada, consistenta mucusului cervical devine groasa si lipicioasa. In plus, sunt frecvente starile de disconfort in partea de jos a abdomenului si durerile in lateral.

            Cum puteti avea confirmarea ca sunteti la ovulatie? Daca vi se pare prea complicat sa tineti evidenta ciclurilor menstruale sau, pur si simplu, vreti sa va asigurati ca identificati din prima perioada fertila, puteti apela la testele hormonale. Acestea reprezinta cea mai sigura metoda de depistare a ovulatiei, prin identificarea hormonului luteinizant, care determina ovarele sa elibereze ovule.

            Cum folositi kitul de testare?          Pentru a face testul, trebuie sa colectati un sumar de urina intr-un vas curat si apoi sa introduceti in el stickul pentru detectare. Cu 1-2 zile inainte de ovulatie, productia de hormon luteinizant creste considerabil, iar acesta poate fi identificat in urina. De regula, acest lucru este semnalat printr-o linie albastra. Pentru ca suntem in era electronica, exista si o varianta digitala a acestui test, care va afisa un smiley face daca e momentul oportun pentru a concepe un copil.

            La ce sa fiti atente? Pentru un rezultat cat mai precis, este bine sa faceti testul pe parcursul mai multor zile, in perioada in care banuiti ca se apropie ovulatia. Totodata, reduceti consumul de lichide cu doua ore inainte de testare.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x