Test de sarcina. Cand trebuie facut

Test de sarcina. Cand trebuie facut

Daca suspectezi ca esti insarcinata, poti face un test de sarcina acasa. In prima instanta nu e nevoie de control la un medic specialist. Un test de sarcina poate fi cumparat din orice farmacie sau chiar din supermarket. Pentru a obtine rezultatul corect, trebuie urmate foarte atent instructiunile din prospect.

Cand se face un test de sarcina

Desi multe dintre teste spun ca pot arata sarcina chiar din prima zi, cea mai buna varianta este sa se astepte ca menstruatia sa intarzie macar o saptamana. Abia atunci rezultatele unui test de sarcina pot fi luate in considerare. Un test de sarcina este de fapt un test de urina. Prin acest test este detectat nivelul HCG, respectiv hormonul gonadotropina corionica umana, numit si hormonul sarcinii. Dupa ce ovulul fecundat s-a atasat de peretele uterului, incepe productia hormonului HCG, iar acesta ajunge in sange si urina. In prima parte a sarcinii nivelul hormonului creste rapid, dublandu-se la fiecare doua-trei zile. Pentru a fi cat mai exact, un test de sarcina se face dimineata, atunci cand urina este mai concentrata.

Cum se face un test de sarcina

Desi exista mai multe tipuri de teste de sarcina, in principiu mai toate functioneaza la fel. Totusi, trebuie urmate instructiunile din prospect. In unele trebuie picurate intr-o fanta a testului cateva picaturi de urina. La altele, testul propriu-zis trebuie introdus pentru cateva secunde intr-un recipient in care este urina. Unele teste pot fi asezate, pur si simplu, sub jetul de urina de dimineata. In general, dureaza cateva minute pana cand acel test poate fi interpretat. In functie de tipul de test, existenta unei sarcini este anuntata fie prin aparitia semnului +, fie prin aparitia a doua linii in fereastra testului. La aproximativ 10 minute de la utilizare, testul nu mai este relevant, indiferent de rezultatul pe care il arata.

Daca femeia nu este convinsa de rezultatul pe care il arata testul, poate veni la cabinetul medicului specialist. Aici se face testul de sange, care arata cu exactitate daca exista sau nu o sarcina. Pe langa testul de sange, se poate efectua inclusiv o ecografie, dar dupa saptamana a 6-a de sarcina.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
Test de sarcina

Test de sarcina fals pozitiv

Acuratetea unui astfel de test ajunge pana la 99%, asta in cazul in care a fost folosit conform instructiunilor. Daca inca exista dubii, se poate face un test de sange care analizeaza nivelul hormonului HCG. Exista anumite medicamente care pot influenta rezultatele unui test de sarcina. Printre acestea se numara o parte din medicamentele folosite pentru tratarea infertilitatii sau alte substante care contin HCG. De asemenea, se poate intampla ca un test sa iasa pozitiv, fara ca femeia sa fie totusi insarcinata. Este vorba de un rezultat fals-pozitiv care poate avea mai multe cauze, inclusiv de plasaer a sarcinii in afara cavitatii uterine:

  • daca testul a fost facut imediat dupa un avort
  • daca este vorba de o sarcina ectopica
  • daca de fapt s-a instalat menopauza

Rezultat fals-negativ

Un rezultat fals-negativ se poate inregistra mai des decat cel fals-pozitiv. Exista mai multe situatii in acest sens:

  • testul a fost facut prea devreme. Exista o anumita perioada de timp care trebuie sa treaca de la intarzierea menstruatiei pentru ca testul sa fie relevant. Daca e facut mai devreme de o saptamana, rezultatul nu reflecta neaparat ce se intampla in organism.
  • rezultatul a fost verificat prea devreme. Instructiunile testului trebuie respectate, altfel existand riscul sa interpretam testul ca fiind fals-negativ. Atentie la cate minute trebuie sa dureze asteptarea.
  • urina era diluata. Pentru ca testul sa fie concludent, trebuie folosit la prima urina de dimineata. Pentru ca se acumuleaza pe parcursul noptii, creste concentratia de hormon HCG. Nu beti prea multe lichide inainte de a face testul, rezultatul ar putea se nu reflecte realitatea.
sursa foto: motherandbaby.co.uk, clinicalguard.eu

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.