Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste

ce este histerosonografia

O histerosonografie este o metoda ecografica moderna, un procedeu minim invaziv de testare a permeabilitatii trompelor uterine si de evaluare a cavitatii uterine. Nu necesita anestezie si nici nu exista expunere la radiatii X, asa cum se intampla in cazul histerosalpingografiei. Iti prezentam in continuarea acestui articol toate informatiile esentiale despre histerosonografie, care este una esentiala in diagnosticarea infertilitatii feminine.

Histerosonografie, o procedura de 30 de minute

Procedura de realizare a histerosonografiei dureaza in jur de 20-30 de minute. Ea presupune introducerea in cavitatea uterina a sondei Foley. Cu ajutorul sondei, va fi eliberata solutia salina, iar balonasul de la capatul sondei va preveni evacuarea solutiei in vagin. Manevra este efectuata de medicul ginecolog, iar pe tot parcursul procedurii, localizarea sondei este verificata ecografic.

Pacienta poate urmari in timp real tot ce se intampla, vazand ecografic procesul. Daca apar dureri, ii poate cere medicului sa opreasca procedura. Durerea apare doar in cazuri rare, iar daca este necesar, medicul iti poate administra antialgice, pentru scaderea disconfortului resimtit.

Mai multe informatii despre cum se desfasoara procedura, poti afla din videoul urmator. Explicatiile sunt oferite de dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate, in cadrul Dacia Medical Center.

Ulterior, dupa procedura, pot sa apara manifestari temporare, respectiv dureri pasagere, sangerare, greata si varsaturi.

Histerosonografie, o posibila metoda de tratament

In ceea ce priveste infertilitatea, histerosonografia este un instrument important, mai intai ca metoda de diagnostic. Exista insa studii care indica faptul ca 37% dintre femeile care au urmat aceasta procedura au ramas insarcinate in mod natural. Atentie! Acest lucru nu inseamna ca histerosonografia este o metoda de tratament in sine. Cu ajutorul ei, in timpul procedurii, se pot desfunda insa trompele uterine. Nu exista insa o garantie in acest sens.

Noi, la Dacia Medical Center, venim in intampinarea pacientelor cu un tarif special pentru aceasta investigatie. Oferta actuala de preturi o poti consulta aici. De asemenea, este o procedura cuprinsa in lista analizelor necesare pentru FIV, despre care poti afla mai multe de aici.

Asadar, medicii apeleaza la histerosonografie atunci cand pacientele nu reusesc sa ramana insarcinate, desi au incercat mai bine de un an. Aceasta investigatie, minim invaziva, permite verificarea permeabilitatii trompelor uterine, dar si altor afectiuni precum:

  • fibromul uterin;
  • polipi;
  • sinechii (lipirea a doua tesuturi sau a doua organe care, in mod normal stau separate).
pret histerosonografie

Inainte de efectuarea histerosonografiei, trebuie sa te asiguri ca nu esti deja insarcinata. In acest scop, medicul ti-ar putea solicita un test de sarcina. De asemenea, daca exista suspiciuni de boala inflamatorie pelvina, procedura va fi amanata. Despre boala inflamatorie pelvina, poti afla mai multe din articolul Afectiuni ginecologice frecvente care pot afecta fertilitatea.

Se recomanda ca investigatia medicala sa fie efectuata in primele doua saptamani ale ciclului menstrual, respectiv din ziua a opta pana in ziua a 13-a, inainte de ovulatie, despre care poti afla mai multe din articolul Perioada fertila: ovulatia, cheia pentru a ramane insarcinata.

Histerosalpingografia, o alta metoda de diagnostic

Tot in cazul femeilor care se confrunta cu infertilitatea, mai poate fi folosita si histerosalpingografia. Aceasta este o alta metoda imagistica. Spre deosebire de histerosonografie, pentru realizarea ei se folosesc radiatii. Concret, medicul injecteaza o substanta la nivelul colului uterin. In timp ce aceasta substanta se deplaseaza spre cavitatea uterina si trompe, se obtin imagini radiologice.

Vestea buna este ca pentru aceasta investigatie nu este necesar ca pacienta sa se interneze in spital. Se poate face in cabinetul medicului ginecolog, sub stricta supraveghere. Pacienta este asezata pe masa radiologica si se monteaza un dispozitiv la nivelul colului uterin prin care se injecteaza substanta de contrast. Dupa injectare, se fac expunerile radiologice.

Analize inainte de histerosalpingografie

Rezultatul poate fi interpretat pe loc de catre medicul specialist. Investigatia are rolul de a stabili o posibila cauza a infertilitatii. Este necesar ca inainte de aceasta procedura femeia sa aiba deja efectuate mai multe analize, printre care:

  • testul Babes-Papanicolau;
  • examenul bacteriologic al secretiei vaginale;
  • ecografie transvaginala.

De preferat, este ca investigatia sa se desfasoare intre zilele 7 si 11 ale ciclului menstrual.

histerosonografie bucuresti

De precizat este faptul ca histerosalpingografia mai poate fi utilizata si dupa ce s-a facut o interventie de ligatura a trompelor uterine. Si asta pentru a se verifica daca legarea trompelor s-a facut corect si definitiv.

Simptome dupa histerosalpingografia

Dupa ce ai urmat procedura de histerosalpingografia, este posibil sa observi scurgeri vaginale. Poate fi vorba despre substanta de contrast care iese din organism. Totodata, pot fi si urme de sange, astfel ca se recomanda folosirea unui absorbant, dar nu a unui tampon intern.

Atentie! Procedura nu se efectueaza daca femeia este insarcinata, are infectie la nivelul pelvisului sau sangereaza abundent in timpul interventiei.

Este important de stiut faptul ca histrosonografia, desi are rezultate comparabile cu histerosalpingografia, este mult mai putin costisitoare. Pachetul oferit de Dacia Medical Center cuprinde, pe langa unul dintre cele mai competitive preturi din piata, consultatia gratuita, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa achiti costuri suplimentare pentru interpretarea rezultatului. Despre pachetele si reducerile aplicate constant, poti afla mai multe aici. De asemenea, te poti programa la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

3.3 3 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] stadiul bolii. Despre ce analize mai pot fi facute in cabinetul medicului ginecolog puteti citi aici sau […]

Bună ziua,îmi puteți spune cât costă o Histerosonografie?va multumesc!

Buna ziua. Pretul unei histerosonografii este de 800 lei. O zi buna!

se poate face si decontare Assmb ? ca sa platim.

Buna ziua. Clinica noastra faciliteaza depunerea de dosare, atat pentru decontare prin ASSMB, cat si prin Ministerul Sanatatii. In ambele situatii, fondurile disponibile acopera medicatie si procedura FIV. In ceea ce priveste realizarea dosarului costurile nu sunt decontate. Clinica noastra vine in sprijinul celor care vor sa beneficieze de fondurile acordate si ofera o reducere de 400 lei la analizele necesare in realizarea dosarului. Pachetului complet costa 1400 lei, de la 1800 lei.

Buna ziua cu o trompa pot rămâne însărcinată

Buna ziua! Daca ovulati pe ovarul aferent trompei, sarcina este posibila.

Buna seara!
Am 45 de ani
Un fiu de 24
Și o extrauterina in urma cu 5 ani 🙁
Sunt la a doua căsătorie și ne dorim f mult un copil
Menționez ca la extrauterina am pierdut și o trompa
Credeți ca as mai avea șanse ?

Buna ziua! Va recomandam sa va faceti un test de rezerva ovariana(AMH) si sa ne comunicati rezultatuL, apoi va vom putea spune care sunt solutiile. Va stam la dispozitie atat pentru test, cat si pentru interpretare.
Programarile se fac la 0766 536 553
Situata in Centrul Bucurestiului, pe Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, clinica iti pune la dispozitie servicii medicale certificate, de inalta calitate, din domeniul ginecologiei si reproducerii umane asistate.
Adresa: Bd. Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei), Sector 2, Bucuresti
Autobuz: 79, 86 (statia Piata Spaniei)
Troleibuz: 133, 135 (statia Piata Spaniei)
Tramvai (~200m): 5 (statia Teatrul Metropolis)

Buna ziua! Care este prețul unei histerosalpingografie?

Buna ziua! La noi in clinica nu se practica histerosalpingografie. Insa va recomandam histerosonografia. Are rezultatea asemanatoare. In plus, avem cel mai bun pret din Bucuresti: histerosonografie + consultatie de specialitate = lei
Programari: 0766536553
Ne gasiti pe Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, clinica iti pune la dispozitie servicii medicale certificate, de inalta calitate, din domeniul ginecologiei si reproducerii umane asistate.
Adresa: Bd. Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei), Sector 2, Bucuresti
Autobuz: 79, 86 (statia Piata Spaniei)
Troleibuz: 133, 135 (statia Piata Spaniei)
Tramvai (~200m): 5 (statia Teatrul Metropolis)

Bună seara,

In timpul unei histerosonagrafii,daca trompele uterine, sunt infundate ușor,ne si putem da seama ,dacă se desfunda in timpul procedurii?

Buna ziua! Histerosonografia este o metoda de investigatie si nu de tratament, insa exista posibilitatea ca in urma procedurii sa se desfunde trompele pentru scurt timp.

[…] Histeroscopia se face folosind un histeroscop, adica un tub subtire, luminat, care este introdus in vagin pentru a examina colul uterin si interiorul uterului. Procedura este utilizata pentru a diagnostica problemele uterului si pentru a confirma rezultatele altor teste, cum ar fi histerosalpingografia (HSG). Ce este histerosalpingografia, aflati din articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie? […]

Bună seara există posibilitatea de a se desfunda trompele

Buna ziua! Exista aceasta posibilitate prin laparascopie, daca se ajunge la aceasta indicatie, in urma unui consult de specialitate. Pentru o programare, ne puteti suna la 0766 536 553. O zi frumoasa va dorim!

[…] desfunda asa, atat timp cat procedura este realizata corect. Despre avantajele histerosonigrafiei, puteti afla mai multe din acest articol: Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi […]

Dezlegare de trompe uterine faceți

Buna ziua. Dezlegarea trompelor este o procedura complexa, care presupune anumite riscuri pentru paciente. Astfel, posibilitatea de a realiza aceasta interventie depinde de fiecare caz in parte. Totodata, sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala dupa dezlegare sunt sub 10%, conform statisticilor. De aceea, este necesara o evaluare de specialitate in clinica, realizarea unui test AMH pentru a vedea rezerva dvs ovariana etc. Specialistii nostri va stau la dispozitie, fie ca se va putea realiza dezlegarea trompelor, fie ca veti primi indicatie de Fertilizare in Vitro. Ne puteti suna la 0766.53.65.53 pentru programare.

[…] histerosalpingografie: este o investigatie ce evalueaza starea uterului si trompelor uterine si cauta blocaje sau alte probleme. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste. […]

[…] Trompele uterine pot fi afectate de unele blocaje cauzate de infectii, cum ar fi salpingitele, bolile cu transmitere sexuale sau endometrioza. Vestea buna este ca pentru trompele infundate pot exista metode de tratament. De exemplu, daca cazul nu este unul grav, problema poate fi rezolvata cu ajutorul metodelor de diagnostic, histerosalpingografia si histerosonografia. Ele presupun injectarea cu presiune prin colul uterin a unei substante de contrast care ajunge si prin trompele uterine. Trompele se pot desfunda asa, atat timp cat procedura este realizata corect. Despre diferentele dintre aceste doua metode de diagnostic, poti afla mai multe din acest articol: Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste. […]

[…] Histerosonografie sau Histerosalpingografie  […]

[…] verifica trompele uterine. Este vorba despre histerosonografie sau histerosalpingografie. Poti afla aici mai multe despre cele doua metode de […]

23
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux